Az ország új gasztronómiai újdonsága ebédre vagy vacsorára is tökéletes: itt a Krumpello
Kevés megosztóbb étel létezik a burgonyánál. Egyesek szerint nincs ennél hizlalóbb étel, míg mások esküsznek rá, hogy a krumpli tökéletes köret. Ami a szénhidráttartalmát illeti, valóban nem nevezhető diétás fogásnak, ugyanakkor nem is érdemes lemondani róla. A sokoldalú, főzve-sütve is mennyei zöldséget pedig most egy új verzióban is megkóstolhatjuk Budapest szívében: ez a Krumpello.
Ezeket láttad már?
A mai ismeretek szerint több mint 4000 fajtája burgonya létezik a világon, és csaknem ennyi krumpliból készült ételt sorolnak a szakácskönyvek is. A krumpli után a tészta a második legsokoldalúbb alapanyag, csakhogy a tésztaételek nem versenyezhetnek a burgonyából készült fogásokkal, elvégre a krumpli tud valamit, ami a tészta nem: rostokban, C-vitaminban és káliumban is gazdag. Meg is érkezett az ország egyik gasztronómiai újdonsága, a töltött burgonya - a Krumpello.
A világ ízei egyetlen burgonyában
Aki azt gondolta, hogy a burgonyából már nem lehet kihozni semmi újat, tévedett. Egy magyar csapat nemrég bebizonyította, hogy van még új a nap alatt. A Krumpello névre keresztelt street food mindent tud, amit egy téli ételnek tudnia kell: forró, kellően fűszeres, laktató, és a C-vitamin-tartalma is jó. Az alapítók, Varga Ádám és Rahman Martin korábban nem látott módon kínálnak krumplit az éhes szájaknak, megfűszerezve egy gasztronómiai élménnyel.
A koncepció egyszerűnek tűnik: hatalmas burgonya megsütve és telepakolva minden földi jóval. De ez az egyszerűség csak látszat. Minden egyes krumpli válogatott magyar termelői alapanyag, a töltelékek mögött pedig gondosan kidolgozott receptúrák állnak. Minden Krumpello más, választhatunk a magyar, mexikói, görög, amerikai, indiai vagy olasz konyha ízeinek jellegzetességeiből.
Ha így ebédelsz, árthatsz az egészségednek
Az amerikai, vagy más néven az American Archer Krumpello például darált sertéshúst, cheddart és titkos szószt rejt, míg a mexikói, avagy a Mexican Melissa csirkehúst, tacofűszert és koriandert, de itt van az indiai is, pontosabban az Indian Iliana, amelynek a mangó és curry fűszerezés adja az alapját. Vagyis a Krumpello különlegességét az alapkoncepció mellett az ízválogatás adja. De vajon elég egy töltött burgonya ahhoz, hogy jóllakjunk?
A Krumpello előnye a mérték
Első ránézésre nem nagy adag, az ember azt is gondolhatná, hogy jobb lenne egyből kettőt rendelni, ha nem akar éhesen távozni. Csakhogy a látszat csal, ugyanis mire a Krumpello végéhez érünk, kellően eltelít minket a forró burgonya és a húsok, szószok találkozása. Ami azt illeti, ezt az adagot nevezzük pont jónak. Laktat, eltelít, de nem annyira, hogy utána képtelenség legyen felállni az asztaltól.
Akár azt is mondhatnánk, hogy ideális munkaebéd, hiszen egy Krumpello után garantáltan lesz energiánk a nap további részéhez, és közben nem kell attól tartani, hogy munka közben beüt a „kajakóma”. Az alapítóknak pedig pontosan ez volt a céljuk: egy egyszerű, mégis egyedi és különleges étel megalkotása, amely nemcsak finom, hanem praktikus is.
Egy Krumpello minimum 500 grammos, és minden egyes krumplit lemérnek, így az adag pont elég.
Mennyi az annyi?
Amennyiben munka közben, vagy egy rohanó nap közepén ajánljuk ezt az új ételkülönlegességet, akkor fontos, hogy megálljunk az árszabásnál. A kínált töltött krumplik közül a hat standard termék árazása 2990-3590 forint közé esik, ami elsőre talán borsosnak tűnhet, de ne felejtsük el: ez egy teljes étkezés. Ráadásul a méretéből és az alapanyagok minőségéből adódóan nem egyszerű gyorskajáról beszélünk, hanem egy tápanyagtartalmában is megfelelő fogásról. Valamint a nemrégiben bemutatott Budget Bella azonban lehetőséget nyújt a "megúszós" vendégeknek is - ez a termék már 1990 Ft-tól elérhető.
Tényleg igaz, hogy hízhatsz a kávétól?
Összességében tehát semmiben sem drágább, mint egy kifőzdében készült menü vagy egy gyorséttermi ebéd, habár annál jobb választás lehet. Hogy mindennap jó választás lenne? Ezen a dietetikusok bizonyára vitatkoznának, elvégre a változatos táplálkozás az egészséges táplálkozás kulcsa. Ha viszont figyelembe vesszük, hogy a Krumpello alapvetően hét különböző variációban kérhető, akár már a változatos jelzőt is ráragaszthatjuk, és még nem is beszéltünk a szezonális kínálatról, mint az ősszel kínált sütőtökös töltött burgonyáról.
Trend vagy örökzöld fogás?
Végül már csak az a kérdés, hogy amikor egy gasztronómiai újdonságról beszélünk, az csupán trend vagy fenntartható fogás? Erre egyedül az idő képes hitelesen válaszolni. Mindenesetre egykor a hasábburgonya is világszenzációnak számított, mára pedig az alapvető köretek között tartjuk számon. Arról sem érdemes elfeledkezni, hogy a burgonyaételek fogadtatása mindig is megosztó volt.
Amikor például a 16. századi spanyol hódítók behozták Európába a növényt, eleinte az emberek egy botanikai különlegességként tekintettek rá, és jóval később, az éhínségek idején ismerték el élelmiszerként Közép-Európában. Ha a Krumpello jövőjét szeretnénk megjósolni, ott a hely az ízletes, gyors és laktató ételek sorában.
