Különleges húsvéti szokások a világ különböző részein

2021.április.4.

Az itthoni húsvéti hagyományokat senkinek sem kell bemutatni. Nincs is „jobb” egy hideg, szóda vizes locsolásnál (amit néha olyan kölnivel helyettesítenek, ami még jövő húsvétig is érződik) igaz, lányok?

Különleges húsvéti szokások a világ különböző részein
Fotó: Gettyimages.com

De természetesen nem hagyhatjuk említés nélkül a reggeli tojásfestést, az izgatott vendégvárást, és a kisebb-nagyobb családi összejöveteleket sem.

Úgy gondoltuk, összegyűjtünk nektek néhány húsvéti hagyományt más kultúrákból, amik érdekesek lehetnek számotokra.

Kezdjük is az egyik legszebb alapgondolatú szokással, amit a Bermudán élők tudhatnak magukénak; itt ugyanis Krisztus lelkének mennybeszállását jelképezve a gyerekek papírsárkányokat reptetnek az ünnep napján.

Ha esetleg Ausztráliában terveznétek tölteni a húsvétot, ne ijedjetek meg a csokinyuszik szokatlan kinézetétől. Az ország lakói a mezei nyuszikat a kártevő kategóriába sorolják, így, idén immár 30. éve, közönséges erszényesnyulakról mintázott édességek uralják a boltok polcait az ünnep alatt.

A krimi műfaj rajongóinak egyszer mindenképp el kell látogatniuk Norvégiába a húsvéti ünnep alatt. Történt ugyanis körülbelül 100 évvel ezelőtt, hogy egy könyvkiadó marketing céljából húsvétkor saját bűnügyi novellájának eseményeit megtörtént hírként jelenítette meg egy helyi lapban, mindezt olyan jól csinálták, hogy az emberek észre se vették, hogy álhírt olvasnak. Ebből az esetből kiindulva a krimi témájú könyvek olvasása, vagy filmek nézése húsvét alkalmából a norvégoknál szépen lassan hagyománnyá nőtte ki magát.

Németországban a feltámadás ünnepén tüzet raknak a templomok kertjeiben, amit megszentelnek, majd a szent tűz lángjával gyertyákat gyújtanak meg, amiket a sötét templomba visznek, ezzel fényt és reménységet hozva az év következő időszakára.

Görögország egyes területein húsvétkor nem ajánlatos a nyílt utcán sétálni, ha nem szeretnéd, hogy fejbe találjon egy cserépedény. A lakosok azok dobálásával és széttörésével űzik el a telet és a múlt szellemét, s van, aki ezzel a szokással az új termény frissességét is bebiztosítani véli, mivel új készletet kell beszereznie annak tárolására.

Mi is lehetne élettel telibb ünneplési forma, mint fesztivál hangulatban az utcán vonulni színes jelmezekben, táncolva és dalolva? Lagosban, Nigéria legnagyobb városában ez tökéletesen körülírja a húsvét szellemét, ahol az előbb leírt formában ünneplik meg a megváltó feltámadását.

A sort egy igazán különleges húsvéti fogással zárjuk, ami nem más, mint egy 5000 db tojásból készült omlett, melyet minden évben Haux, francia városban készítenek el, ami mintegy 1000 érdeklődő hasát telíti meg az ünnep alatt.

Reméljük meghoztuk a kedveteket ahhoz, hogy legalább egy helyre a felsoroltak közül elmenjetek, ha visszaáll a világ, és belekóstoljatok a különböző hagyományokba.

Szöveg: Gömöri Virág

Ez is érdekelhet

Erotikus masszázs: itt találhatók a nők és a férfiak erogén zónái

Erotikus masszázs: itt találhatók a nők és a férfiak erogén zónái

GLAMOUR Horoszkóp

Muszáj kiállnod magadért! - Egymondatos horoszkóp: április 20.

Muszáj kiállnod magadért! - Egymondatos horoszkóp: április 20.

GLAMOUR Horoszkóp

Stílushoroszkóp: ami nem hiányozhat az Oroszlán ruhatárából

Stílushoroszkóp: ami nem hiányozhat az Oroszlán ruhatárából