Kiderült, mi az igazság: régóta terjedő tévhitet cáfoltak meg a kutatók a magvakról, diófélékről
Bár a diófélék, magvak fogyasztását általában mindenkinek javasolni szokták a szakemberek a jótékony hatásaik miatt, korábban az a tévhit terjedt el ezekről a nassolnivalókról, hogy megakadnak a vastagbélben és gyulladást okozhatnak.
Ezeket láttad már?
Régóta keringő tévhitet sikerült megcáfolniuk kutatásokkal a szakembereknek: kiderült, hogy a különböző diófélék és olajos magvak nem akadnak meg a vastagbélben, sőt valójában csökkentik az ott kialakuló gyulladt dudorok, az úgynevezett divertikulitisz esélyét.
Régóta terjedt a tévhit
Egy friss tanulmány kimutatta, hogy a diófélék, a magvak és a kukorica fogyasztása nem jár együtt a divertikulitisz kockázatával a nőknél. Ezzel a kutatók egy régóta terjedő tévhitet oszlattak el.
A Health azt írja, ezekről az aprócska nassolnivalókról korábban azt feltételezték, hogy kisebb dudorokat hoznak létre a vastagbélben, ezek begyulladnak és ezáltal károsítják a bélfalat, hasi fájdalmat, lázat és a bélműködés megváltozását okozva. Korábban már kiderült, hogy a férfiak esetében semmilyen összefüggést nem találtak az élelmiszerek és a divertikulitisz kialakulása között, most pedig kiderült, ugyanez a helyzet a nők esetében is.
„A divertikulitiszben szenvedők évekig nem fogyasztottak ilyen élelmiszerereket emiatt a tévhit miatt. Problémásnak tartották őket, mondván, ezek a kicsi részecskék megrekednek a divertikulákban és gyulladást vagy fertőzést okozhatnak” - nyilatkozta Sandhya Shukla háziorvos.
3 jó tanács egy orvostól, ha szeretnél minél tovább élni
A nők esetében sem találtak kapcsolatot
A szakemberek most csak nőket vizsgáltak: a kutatásba összesen 29 ezer 35 és 74 év közötti alanyt vontak be. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki, amelyekben részletesen leírták az étkezési szokásaikat 2003 és 2009 között, majd kétévente 2022-ig. Ez alapján kiderült, hogy azok a nők, akik dióféléket, magvakat vagy magvakat tartalmazó gyümölcsöket fogyasztottak (akár nagy mennyiségben is), nem voltak nagyobb kockázatnak kitéve, hogy divertikulitisz kialakuljon náluk, mint azok, akik ritkábban ettek ilyeneket. A kutatás nem talált összefüggést ezeknek az ételeknek a fogyasztása és a divertikulitisz miatt szükséges műtéti beavatkozás vagy kórházi kezelés között.
Figyeljünk oda jobban az étrendünkre
Bár a diófélék, a magvak és a kukorica nem szerepel a tiltólistán, más, általánosabb étrendi és életmódbeli tényezők nagyon is hatással lehetnek a divertikulitisz kialakulására. Nagyobb eséllyel fordul elő azoknál a nőknél, akik dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, valamint túlsúllyal küzdenek, elhízottak. Ezenkívül növeli a kockázatot a menopauza, illetve a menopauza idején alkalmazott hormonterápia is. Megállapították a szakemberek továbbá, hogy a vörös húsokat, feldolgozott élelmiszereket és magasabb zsírtartalmú tejtermékeket magában foglaló nyugati étrend szintén elősegítheti a kialakulását.
Egy másik vizsgálat kiderítette, hogy az egészségesebb étrendek, többek között a mediterrán vagy a DASH diéta is csökkenti a divertikulitisz kialakulásának esélyét. „A mediterrán étrend például sokféle növényi eredetű ételt tartalmaz, ezek bizonyítottan csökkentik a kockázatot. A sok gyümölcs, zöldség, a teljes kiőrlésű gabona, a dió, a magvak és a hüvelyesek fogyasztása táplálékot biztosít a jótékony bélmikroorganizmusoknak, amelyek megvédik a bélfalat a divertikulitiszhez vezető gyulladástól" - mondta el Kim Kulp, a Gut Health Connection tulajdonosa.
Hozzátette, a rostok szintén rendkívül fontos szerepet játszanak a bélmikrobióm egészségének fenntartásában, ezért minél többet fogyasztunk ebből a tápanyagból, annál kisebb a divertikulitisz kockázata.
