Meddig tart a szerelem? A rózsaszín köd után is lehet boldog a párkapcsolat?

2022.június.29.

Nehéz objektíven vizsgálni egy olyan személyes témát, mint a szerelem. Mindenkinek mást jelent szerelmesnek lenni és ahányan vagyunk, annyiféle párkapcsolat létezik. Ami közös minden kapcsolatban, az a kezdeti eufória, amit aztán felvált egy nyugodtabb, de harmonikusabb időszak. S bár az ismerkedős szakasz heve alig pár hónapig tart, mégis legtöbben azt az intenzitást azonosítják az igaz szerelemmel. De vajon jól teszik?

Meddig tart a szerelem? A rózsaszín köd után is lehet boldog a párkapcsolat?
Fotó: Gettyimages.com

A szerelem kémiája

Sokszor sokan hangsúlyozták már, hogy a szerelemnek viszonylag kevés köze van a szívhez, hiába érezzük úgy, hogy minden érzelem ott összpontosul. Az elsődleges párválasztást, azt a bizonyos "első látásra" élményt és a felszínes vonzalmat mind a hormonok és biokémiai változások irányítják. A tudomány erre az elsődleges szakaszra úgy tekint, mint az igazi szerelem bevezetője, amikor teljes egészében az ösztönökre hagyatkozunk. Evolúciós fejlődésünknek hála, egy olyan intenzív hormonális koktél irányít minket, ami a lehető legmegfelelőbb párt segít megtalálni – akitől aztán tökéletes, egészséges gyerekeink lehetnek. Röviden, a legelemibb és eufórikusabb élményünk nem más, mint egy biológiai iránytű. Akármilyen kiábrándító is ez.

A romantikus mézeshetek

Az elsöprő vonzalom után (hacsak nem viszonzatlan plátói szerelemről beszélünk) következik az a bizonyos rózsaszín köd. Ez a nyugati kultúra legkedvencebb és leggyakrabban feldolgozott időszaka, ebből a végtelennek tűnő érzésből születtek a klasszikus irodalmi művek, ez inspirált temérdek festményt, zeneszámot, koreográfiát. Számos pszichológus szerint ez a nagyon meghatározó élmény fog később felkészíteni a hosszan tartó kapcsolatra – s nem árt kiélvezni minden pillanatát, mert a mézeshetek sem tartanak örökké.

Amikor lekerül a rózsaszín napszemüveg

Még a hihetetlenül túlfűtött és fülig szerelmes párok is elérkeznek arra a pontra, amikor el kezd csökkeni az érzelmi intenzitás. S akik ezt kiábrándulásnak élik meg, vagy egyenesen csalódottak, azoknak van egy jó hírünk: ha a pároddal továbbra is nagy az összhang és szimbiózisban éltek, akkor a heves romantikus szakasz meghozta a gyümölcsét. Ugyanis az elvakult és eufórikus világkép elhalványulása után következik az igazi próba: helyesek voltak a megérzések? Számodra alkalmas párral vagy, beleillik az életedbe? Racionálisan végiggondolva ezt a teljesen irracionális emberi érzést tisztán körvonalazódik, hogy bár a kezdetleges, romantikus szakasz lehet, hogy inspirálóbb, de az semmi más, csak egy tesztüzem. Sokan vannak, akik szerető partnereket hagynak el egy jobb, vadabb, lángolóbb románc felkutatásáért, s persze sikerrel is járhatnak, de az esetek nagy részében a végén az a boldogabb, aki meglátja az értéket és a szépet tartós párkapcsolatában is.

Szöveg: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Milyen időre számítsak a Szigeten?

Milyen időre számítsak a Szigeten?

Tedd & Ne tedd

Rihanna ismét stílust váltott, ezúttal a kényelemre szavaz, amióta anya lett

Rihanna ismét stílust váltott, ezúttal a kényelemre szavaz, amióta anya lett

Sztárhírek

Olivia Newton-John, a Grease sztárja elhunyt - Legjobb pillanataira emlékezünk

Olivia Newton-John, a Grease sztárja elhunyt - Legjobb pillanataira emlékezünk