Megérkezett a tél, na meg a szezonális depresszió – mit tehetünk?

2021.december.30.

A szezonális depresszió egy olyan mentálhigiénés rendellenesség, amely sokakat érintő probléma, általában az évszakváltások során tapasztalhatóak tünetei. Nem kategorizálják külön betegségként, a szezonális depresszió a depressziók csoportjába tartozik. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan lehet egyszerűen kezelni a tüneteket.

Megérkezett a tél, na meg a szezonális depresszió – mit tehetünk?
Fotó: Gettyimages.com

Szezonális depresszió, avagy SAD (angol rövidítése), a mentális betegségek közé sorolható, időszakos jelenség. Mindenki számára hoz valami újdonságot egy-egy új évszak; vannak, akik tavasszal az éledező természetben lelik örömüket, sokak számára a nyár elhozza a pihenést, rengeteg szabadidős tevékenységet, nyaralást, de vajon mit rejt a késő őszi időszak? A korai sötétedés és a szürke, borongós hétköznapok során tapasztalt szorongás, lehangoltság, motiválatlanság, általános rosszkedv és rossz közérzet mind a szezonális depresszió tüneteiként azonosíthatóak. Ha valaki ebben az időszakban ilyen jeleket észlel magán, szinte biztos lehet benne, hogy őt is elérte az SAD. Leggyakrabban az említett késő őszi időszakban jelennek meg a szezonális depresszió tünetei és egészen a téli hónapok végéig elhúzódhatnak. A jelenség teljesen normális, hiszen ezekben a sötétebb időszakokban, amikor rövidebbek a napok, mindenkinek lehetnek rossz, motiválatlan napjai, azonban az SAD nem egy olyan betegség, amit egymagunk kell leküzdenünk. A megfelelő szakember segítségével könnyen kezelhető, a lényeg csupán az, hogy merjünk segítséget kérni!

Mit lehet tenni?

Az amerikai Nemzeti Mentálhigiénés Intézet (NIMH) szerint négy lehetséges gyógymód létezik a betegségben szenvedők számára; gyógyszeres kezelés, fényterápia, pszichoterápia és sok-sok D vitamin. Persze, akadnak alternatív megoldások is, ha valaki nem szeretne komolyabb terápiához folyamodni. Minél többet tartózkodunk a szabadban, világosban, a tünetek enyhülhetnek, illetve ebben a megterhelő időszakban, - habár nehéz túljutni a kedvtelenségen és az ágy mindig túl hívogató - fontos időt szakítani olyan programokra, amik jobb kedvre deríthetnek. Találkozó a barátokkal, finom kávé egy kellemes kávézóban, társasjáték a baráti társasággal – ezek nagyon hétköznapi dolgok, de sokszor erre van igazán nagy szükségünk, hogy kijuthassunk a szürke, borongós hangulatból.

Manapság egyre gyakrabban tapasztalnak SAD tüneteket a fiatalabb generáció tagjai is. Az egyik legismertebb közösségi portálon, a TikTok-on számos olyan videóval találkozhatunk, amiben szezonális depresszióval küzdő tartalomgyártók készítenek videókat mindennapi rutinjukról a betegség tünetei mellett. Egyfajta rutin kialakítása segíthet abban, hogy kevésbé érezzük magunkat motiválatlannak. Gondoljunk apró dolgokra; a reggeli kávé mellé harminc perc olvasás, vagy kedvenc podcastünk hallgatása és máris pozitívabban indulhat a nap. Ebben az időszakban az is nagy segítség lehet, ha kicsit nagyobb hangsúlyt fektetünk a szépségápolásra; egyrészt a tiszta arcbőr mindig jobb kedvre deríti az embert, de ugyanakkor ez is segíthet a stresszlevezetésben.

Mint már említettem, a közösségi oldalakon temérdek olyan személy van, akik nyíltan írnak, beszélnek saját tüneteikről és szuper tippeket adnak arra is, hogyan lehet őket kezelni. Az ilyen profilok követése nagyon hasznos lehet abból a szempontból, hogy csökkenti a magányosságérzetet, hiszen jó érzés tudni, hogy nem vagyunk egyedül, igenis nagyon sokak életét megnehezíti az SAD és segítséget kérni nem szégyen!

Szerző: Varga Fanni

Ez is érdekelhet

Priger Inez megmutatja a tökéletes őszi szett titkát

Priger Inez megmutatja a tökéletes őszi szett titkát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói