Tegyél a hosszú életért – kezdd egy tál gőzölgő ázsiai levessel!

2025. március 21.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A meleg leves nem csupán lélekmelegítő étel: belülről gyógyít, kímél, feltölt és egyensúlyba hoz. Immunerősítő, emésztéssegítő, sőt, lelki támasz is – különösen a hidegebb, nyirkos hónapokban. Ráadásul nem is kell messzire mennünk a világ legkülönlegesebb leveseiért: elég csak egy jó ázsiai éttermet választani.

Az ázsiai levesek igazi életelixírnek számítanak
Az ázsiai levesek igazi életelixírnek számítanak
Fotó: Shutterstock
  • A meleg levesek felmelegítenek és gyógyítanak belülről

A Khan étterem által kínált phở leves már az első kanál után átmelegít, de nemcsak a testet: a vietnámi konyha varázsa a szívhez is szól. A lassan főzött, fűszeres húsleves és a friss zöldfűszerek együttese olyan, mintha egy napfényteli reggelit kanalaznánk egy hanoi utcán. A Khan séfjei pontosan ezt az élményt hozzák el a város közepébe – minden egyes tálban.

Ahány ház, annyi szokás – ázsiai leveskalauz, a phở-től a tom yum-ig

Leveses nemzet vagyunk: előételként és főfogásként is szeretjük a szerényebb és gazdagabb, tartalmasabb leveket. Ázsiában sincs ez másként: Kínától Thaiföldig isszák, szürcsölik, kanalazzák, pálcikával segítik a könnyű reggeli leveseiket és az egész étkezést kitöltő, tésztás-húsos változatokat. Amióta a ‘90-es években megismerkedtünk az első “csípős-savanyúval”, azóta nem csillapodik a vonzalmunk: a ramen, a tom yum és a phở egymást váltva tartanak ízdivatot.

A phở bò, azaz a marhahúsos phở Vietnám ikonikus levese. Egyfajta életelixír, amit a helyiek reggelire fogyasztanak, de egész nap sorban állnak érte. A lapos rizstésztára öntött forró, illatos hús-csontleves önmagában is csoda, de friss korianderrel, csilivel, babcsírával, thai bazsalikommal és lime-mal igazán személyre szabható. A budapesti Khan étteremben érdemes próbát tenned, nem fogod megbánni!

A SAO étterem pho levese energiával, életkedvvel tölt fel
Fotó: Erdőháti Áron

A francia gyarmati múlt és a kínai hatások találkozása hozta létre ezt a mesterművet. Az északi Nam Dinh és Hanoi is magáénak vallja a szülőhazát – utóbbiban hajnali mozgóárusok főzik a gőzölgő levest a munkába indulóknak. A klasszikus marhahúsos verzió mellett ma már csirkés (phở gà), rákos és zöldséges is létezik, de a vörösboros phở bò Sot Vang különleges csavar: mintha a boeuf bourguignon és a vietnámi leves találkozna egy tálban.

A Tom Yum a thaiföldi konyha forrongó büszkesége, amelynek története egészen a 14. századig nyúlik vissza. A galangál, kaffir lime, citromnád, gyömbér, csili és rákhús keveréke robban a szájban, minden falat egy egzotikus utazás. Aki egyszer kóstolta, nehezen felejti a savanykásan-csípős, illatos élményt.

A QUI étterem tom yum levese egy álom!
Fotó: Erdőháti Áron

A kínai kantoni konyha válasza pedig a wonton leves, amelyben áttetsző tésztabatyuk úsznak, mintha felhők lebegnének egy meleg, letisztult égbolton. A szaftos, rákos-sertéshúsos töltelékek gazdag, de könnyű alaplében főnek meg, és különleges érzést adnak minden egyes kanálnál. Az egyszerűség, a hagyomány és a kifinomultság találkozik bennük – akár egy császári lakomán, akár egy hongkongi kis kifőzdében. A OPIUM étteremben a legjobb, legigényesebb verzióját kóstolhatod meg.

Az Opium étterem wonton levese táplál és energiát ad a mindennapokhoz
Fotó: Erdőháti Áron

Egy hónapig zöld teát ittam kávé helyett, és mindenre számítottam, csak erre az eredményre nem

Receptek fehérjenapra

Levesetika és szertartás – így eszünk távol-keleti leveseinket

A vietnámi phở-hez pálcikát és kanalat használunk – a kanál a léért, a pálcika a tésztáért és húsért felel. A toppingokat – zöldfűszerek, csíra, lime, hagyma – lehet külön is enni vagy bekeverni, nincs rossz megoldás. A szürcsölés nem udvariatlanság: a szakács dicsérete, és praktikus módja is annak, hogy ne forrázzuk le magunkat.

Kicsit gyakorolni kell a pho leves fogyasztását, de gyorsan bele lehet jönni, olyan finom
Fotó: Erdőháti Áron

Thaiföldön a Tom Yum-hoz villát és kanalat kapunk, nincs pálcika – és nem is hiányzik. A nagy rákokat és zöldségeket a kanálba gyűjtjük, a Quí étterem például pontosan így tálalja. Aki pedig igazán autentikus élményre vágyik, ne spóroljon a csilivel és a citromnáddal.

Kínában a “renge” kanál a wonton leves hivatalos eszköze, de a batyukat pálcikával érdemes rásegíteni a kanálra. Az így kikandikáló töltelék, ahogy egy falat után forró lé kíséri le, valóságos rituálé. És nem számít, hol vagyunk: egy jó ázsiai leves mindig több egy ételnél – élmény, tradíció, és egy kis gyógyír a mindennapokra.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Koós Réka: „Ordít rólam, ha valamit nem örömmel csinálok”

Koós Réka: „Ordít rólam, ha valamit nem örömmel csinálok”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Sok nő elköveti ezt a hibát, ami felborítja a hüvely egyensúlyát (x)

Sok nő elköveti ezt a hibát, ami felborítja a hüvely egyensúlyát (x)

Szégyellnivaló? Egyáltalán nem! Ha képtelen vagy megszabadulni a hüvelygombától, ez segíthet (x)

Szégyellnivaló? Egyáltalán nem! Ha képtelen vagy megszabadulni a hüvelygombától, ez segíthet (x)

5 tipp, hogy a nyár egyszerre legyen buli és pénzkereset (x)

5 tipp, hogy a nyár egyszerre legyen buli és pénzkereset (x)

Így taníthatjuk meg a gyerekeket pénzügyi tudatosságra egyszerűen (x)

Így taníthatjuk meg a gyerekeket pénzügyi tudatosságra egyszerűen (x)