Szuperélelmiszerek, amelyek megvédenek a mikroműanyagok káros hatásaitól: nem kerülnek sokba, mégis elképesztően hasznosak
Sokat hallhatunk mostanában a mikroműanyagok káros hatásairól, amelyek észrevétlenül teszik tönkre egészségünket. Nehéz kivédeni őket, ám kutatók szerint egy jól összeállított étrenddel sokat tehetünk azért, hogy semlegesítsük ezeket.
Ezeket láttad már?
Harcolhatunk a mikroműanyagok negatív hatásai ellen bizonyos ételek elfogyasztásával? A szakemberek szerint a válasz egyértelműen igen! Erre a jó hírre nemrég jöttek rá: nézzük, mit is jelent ez pontosan, milyen élelmiszereket érdemes beiktatnunk az étrendünkbe!
Élelmiszerek, amelyek tele vannak antioxidánsokkal
Szakértők találtak egy olyan élelmiszercsoportot, amely megvédhet a mikroműanyagok által a szervezetben okozott károktól. A mikroműanyagok szinte mindenhol ott vannak mindennapjainkban, elkerülhetetlenek, benne vannak többek között bizonyos élelmiszerekben, a ruházatunkban, a vízben. Bár lehet, hogy mi magunk nem tapasztaljuk, ezek idővel felhalmozódnak a szervezetben, pusztítás végeznek a hormonjainkban, növelik a betegségek, a súlygyarapodás és a gyulladások kockázatát.
Nehéz ellene védekezni, ugyanakkor kínai tudósok nemrég megállapították, hogy sokat segíthet, ha étrendünkbe beiktatjuk a mély színű gyümölcsöket, zöldségeket. A tanulmányban összes 89 korábbi kutatás eredményét vizsgálták meg, és arra jöttek rá, hogy bizonyos élelmiszerek, például a fekete bab vagy az áfonya antociánokat tartalmaznak, amelyek felelősek a zöldségek és gyümölcsök sötét színéért, és ezek igen erős antioxidánsok.
Ez azt jelenti, hogy képesek eltávolítani a szervezetből a káros szabad gyököket, illékony molekulákat, amelyek a mikroműanyagok által felszabadulhatnak és károsíthatják a test sejtjeit. „Az általános szabály, hogy minél mélyebb és élénkebb lila, kék vagy piros a szín, annál magasabb a zöldség vagy gyümölcs antocián-tartalma” - idézi a Daily Mail Dr. Angelo Falcone szavait.
Ez az egy apró változtatás már két hét alatt érezhető javulást hoz az életedben
Ezeket iktassuk be étrendünkbe mindenképp
Ahogyan ő fogalmaz, a bogyós gyümölcsök ilyen szempontból igazi szupersztárok, különösen a kék és fekete áfonya, a szeder, a tőzegáfonya és a málna, de kiváló forrásai az antociánnak még a fekete rizs, a lila kukorica, a vörös káposzta, a lila édesburgonya, a vörös szőlő, a gránátalma és az acai bogyó.
A mikroműanyagok által felszabaduló szabad gyökök bejuthatnak a sejtekbe és károsíthatják a DNS-t vagy más sejtstruktúrát, ami a gyulladásos szintek emelkedését válthatja ki. A mikroműanyagok közvetlenül a velük szennyezett élelmiszerek fogyasztásával vagy a bőrön keresztül, érintkezés útján juthatnak be a szervezetünkbe, ahonnan közvetlenül a véráramba kerülnek. Így károsíthatják a DNS-t és megzavarhatják a hormonokat, növelve ezzel a gyulladás szintjét.
Szakértők szerint a mikroműanyagok az oxidatív stressz, valamint a szabad gyökök egyensúlyhiányának forrásai. Ezek sejtkárosodáshoz és olyan krónikus betegségekhez vezethetnek, mint például a szívbetegségek, valamint a hormonális egyensúlyhiány és termékenységi problémák - mind a nők, mind a férfiak esetében.
Védjük magunkat a mikroműanyagok káros hatásaitól
Mit tehetünk még a mikroműanyagok szintjének csökkentéséért a szervezetünkben? A szakértők azt javasolják, kevesebb műanyag csomagolású élelmiszert vásároljunk, ne használjunk műanyag edényeket és semmiképp ne melegítsünk benne ételeket, korlátozzuk az egyszer használatos műanyagokat, például az evőeszközök használatát, kerüljük a műanyag konyhai eszközöket, például a vágódeszkát.
