Mohamed Aida nemhogy nem fejezi be, de megcélozza nyolcadik olimpiáját

Mohamed Aida képtelen befejezni az élsportot, és megcélozza nyolcadik olimpiáját - írja exkluzív anyagában a most indult Sportal.hu digitális sportplatform. Sok nőnek erőt ad Aida küzdelme önmagával, pozitív hozzáállása az élethez, a sportoláshoz, és tudta nélkül még aktivistává is válik az olimpikon, hiszen sok nőnek, akik a koruk miatt láthatatlanokká válnak, reményt ad, és a fiataloknak egy olyan példaképet, ami nem a pillanatnyi sztárságról szól.

Mohamed Aida nemhogy nem fejezi be, de megcélozza nyolcadik olimpiáját
Fotó: Ringier Archívum/Glamour

Szombaton pástra lép az első hazai válogató versenyen a világbajnoki ezüstérmes tőrvívó Mohamed Aida, és ezzel megteszi az első lépést nyolcadik olimpiája, a 2024-es párizsi ötkarikás játékok felé. „Szeptember második hetében a válogatott tatai edzőtáborozásán kezdtem meg a felkészülést az új idényre. Igaz, a nyári szabadság alatt sem álltam le teljesen, mert úgy nehezebb visszatérni, ezért igyekeztem végig mozgásban maradni.” – mondja az UTE negyvenhat éves versenyzője, aki még mindig élvezi a vívást, és az elmúlt idényben úgy érezte, van még keresni valója a mezőnyben.

„Kemény időszak jön mindenki életében, a gazdasági nehézségek bizonyára a sportra is hatással lesznek. Számomra a két kislányom, a nyolcéves Leila és a tizenhárom éves Olívia a legfontosabb, mégis úgy döntöttem, még nem nem vonulok vissza, nekivágok az újabb olimpiai ciklusnak. Édesanyám is biztat és sokat segít, mert nem egyszerű a sportolást és a magánéletet összeegyeztetni.” – meséli a Sportal.hu-nak az olimpikon.

Hogy mennyire nehéz, azt talán sokan el sem tudják képzelni...

„Különösen most lett sűrű az életünk, hogy beindult Leila művészkarrierje: az Operaház gyerekkórusának tagjaként két darabban is fellép, a Toscában és a János vitézke című előadásban, amelyet csak gyerekek adnak elő" – büszkélkedik Aida, akinek férje, Laurie Shong egykori párbajtőrvívó a hazájában, Kanadában él és dolgozik, így az év nagy részében idehaza Aidára és édesanyjára hárul a lányok nevelése. A nyári szünidőket Kanadában tölti a család, karácsonykor pedig az apuka érkezik Budapestre, és itt ünnepelnek együtt.

Fotó: Ringier Archívum/Glamour

Solti Antal tanítványa a központi edzések mellett igyekszik megtalálni azt a felkészülési formát, amely ennyi idősen számára a legmegfelelőbb. Mint mondja, a fizikumára és a regenerációra most már sokkal jobban kell figyelnie, mint régebben, az nehezebben tudja karban tartani magát, de a technika szerencsére könnyebben szinten tartható, illetve hamarabb visszahozható. Tavasszal indulnak a kvalifikáló versenyek, a világ-és Európa-bajnokság után pedig az is kiderül, reálisan reménykedhet-e a párizsi olimpiai szereplésben 2024-ben.

Ma van a Magyar Parasport napja! Illés Fanni paralimpikonnal beszélgettünk

A befektetett energia 27 érmet hozott

Aida a különböző korosztályos és felnőtt versenyeken összesen 27 érmet szerzett. Ebből a legértékesebb talán az egyéni világbajnoki ezüst, és az Európa-bajnoki csapatarany. Felnőtt világversenyen első alkalommal a lisszaboni Eb-n állhatott fel dobogóra (a második fokára), pontosan harminc évvel ezelőtt! Le a kalappal Aida előtt, és éljenek a harcos amazonok, akik nem adják fel és a család, a gyerekek nevelése mellett is kitartanak a karrierjük mellett! Sok-sok sikert kívánunk!

Ez is érdekelhet

Heti horoszkóp: Tiéd lehet a szerencse - november 28. - december 4.

Heti horoszkóp: Tiéd lehet a szerencse - november 28. - december 4.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói