3 elem, amire minden párkapcsolatnak szüksége van, hogy működjön

Létezik olyan, hogy tökéletes párkapcsolat? Ez egy olyan kérdés, amit az ember az élete során legalább egyszer, de valószínű sokkal többször feltesz magának. Mindannyian tudjuk, hogy a válasz természetesen nem, nem létezik tökéletes párkapcsolat, még is mind reménytelenül bízunk abban, hogy van egy recept, aminek segítségével legalább egy lépéssel közelebb kerülhetünk az áhított állapothoz.

Intimitás, szenvedély, valamint elkötelezettség – ez minden párkapcsolat működő alapja
Intimitás, szenvedély, valamint elkötelezettség – ez minden jól működő párkapcsolat alapja
Fotó: Profimedia

Tehát azt már tudjuk, hogy a tökéletes párkapcsolat csak a Disney-mesékben létezik, de ott is csak azért, mert a boldog the end után fogalmunk sincs róla, hogy mi történik a nagybetűs egymásra találást követően. Ha a rózsaszín köd felszáll, az nem jelenti azt, hogy a kapcsolat működésképtelen. Van három elem, ami ha jelen van köztetek, akkor működni fog a dolog – legalábbis Robert J. Sternberg pszichológus elmélete szerint.

Mit a szerelem háromszögelmélete?

Robert J. Sternberg alkotta meg a szerelem háromszögelméletét, amire minden párkapcsolatnak szüksége van, hogy működjön. Ezt az elméletet semmiképp ne téveszd össze a szerelmi háromszöggel! Az elmélet lényege, hogy amerikai pszichológus szerint három kulcsfontosságú elemben rejlik a sikeres kapcsolat kulcsa: intimitás, szenvedély, valamint elkötelezettség. Az ideális szerelemhez, vagy ahogyan Sternberg is fogalmaz, a beteljesült szerelemhez a három dolognak ilyen formában kell teljesülnie:

Intimitás – ebben az esetben nem a szexuális intimitásra kell asszociálni, ez alatt a lelki kapcsolódást és közelséget kell érteni.

Szenvedély – na ez az elem a romantikára, a vonzalomra, és a vágyra vonatkozik, tehát azokra az érzelmekre, amelyek a szexuális együttlétet, azaz szeretkezést mozgatják.

Elkötelezettség – a harmadik elem pedig egyértelműen a pár elköteleződési vágyáról szól, azaz arról, hogy mindkét fél azon dolgozik, hogy fenntartsa a másik iránt táplát szerelmét.

A legvadabb szexbalesetek, amiknek sürgősségi lett a vége

A sikeres kapcsolat kulcsa az intimitás, szenvedély, valamint elkötelezettség
Fotó: GLAMOUR

„Ez a három jelző abszolút fontos egy sikeres kapcsolathoz. Kezdhetitek úgy érezni, hogy szerelmesek vagytok, mert megvan a szenvedély, de ez még nem jelenti azt, hogy ez szerelemmé is válik – meg kell tennetek a felfedezés útján a megfelelő lépéseket ahhoz, hogy kiderüljön van-e kölcsönös megértés köztetek (ezt nevezné Sternberg az intimitás elemének), és aztán el kell jutnotok odáig, hogy mindketten úgy érezzétek, hogy meg akarjátok hozni a döntést, hogy együtt legyetek – és ez az elköteleződés. Ez a tartós partnerség genezise, amin egy életen át kell dolgozni” – derül ki a brit GLAMOUR magazin Janet Reibstein professzorral készített interjújából. A szakember ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy bár az elmélet egy jó útmutató, de nem szabad elfelejteni, hogy minden partnerségnek vannak hullámvölgyei.

Sternberg elmélete továbbá részletezi a szerelem azon különböző típusait is, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha a három elem egyensúlya megbomlik. A rajongó szerelem akkor következik be, amikor a szenvedély megvan, de nincs intimitás vagy elkötelezettség. Az üres szerelem az, amikor van elkötelezettség, de intimitás és szenvedély nélkül. Valamint létezik még a romantikus szerelem, amely esetében érvényesül szenvedély és intimitás, de nincs meg az elkötelezettség – ezt gyakran használják a viszonyokra, vagy futó kalandokra.

A működő és tökéletes párkapcsolat egyetlen titka tehát a kitartó munka – a probléma valójában abban gyökerezik, hogy az emberek úgy gondolkodnak a szerelemről, mint egy állandó és egyenletes állapotról, és amint ez kicsit is kibillen, feladják, és arra a következtetésre jutnak, hogy a dolgok nem működnek, ki kell lépni a kapcsolatból.

Olvass még a szerelemről és szexről:

Ez is érdekelhet

Így néznének ki Brad Pitt és Jennifer Aniston gyerekei a mesterséges intelligencia szerint

Így néznének ki Brad Pitt és Jennifer Aniston gyerekei a mesterséges intelligencia szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)