5 zseniális dolog a dietetikus szerint, amivel lassíthatod az öregedés folyamatát
Trenka Andrea Petra dietetikussal és viselkedéselemzővel elindult új videósorozatunk, amelyben olyan hasznos tanácsokat oszt meg, amelyekkel hosszú távon sokat tehetsz az egészségedért. A szakember ebben a részben elárulja, mi az az 5 kulcsfontosságú dolog, amivel természetes módon lassíthatod az öregedés folyamatát.
Ezeket láttad már?
Az öregedés elkerülhetetlen – de az, hogyan és milyen ütemben öregszünk, már korántsem mindegy. Trenka Andrea Petra dietetikus és viselkedéselemző szerint ugyanis számos olyan, egyszerűnek tűnő döntés van, amelyeket ha rendszeresen beépítünk az életünkbe, évekkel fiatalosabbá és egészségesebbé tehetjük a testünket és a bőrünket is. A vele készült videónkban többek között elmondta, mire figyeljünk az étkezéseinknél, ha szeretnénk lassítani az öregedés folyamatát!
1. Antioxidánsok – színekben gazdag védelem
„Az első és legfontosabb, hogy fogyasszatok megfelelő mennyiségű antioxidánst” – emeli ki Trenka Andrea Petra. Ezek az anyagok segítenek semlegesíteni a szervezetünkben képződő szabad gyököket, amelyek hosszú távon károsítják a sejtjeinket. A legjobb, ha természetes forrásból visszük be őket, például élénk színű zöldségekből és gyümölcsökből. „Minden jöhet, ami nagyon lila, nagyon sárga, nagyon zöld” – teszi hozzá a szakértő.
2. Omega-3 zsírsavak – gyulladáscsökkentés mesterfokon
Az omega-3 zsírsavak szintén kulcsszerepet játszanak a sejtek egészségének megőrzésében. „Egy átlagos európai vagy magyar étrendben 20 darab Omega-6-ra 1 darab Omega-3 fog jutni, a megfelelő arány viszont 4 darab Omega-6-hoz 1 db omega-3 lenne” – hangsúlyozza. Ha ez felborul, az gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben, ami gyorsítja az öregedést. Jó omega-3 forrásnak számítanak például a tengeri halak és a lenmag.
3. Fehérjebevitel – a test formában tartásához
Sokan nem gondolnánk, de a megfelelő mennyiségű fehérje nemcsak az izmaink, de a bőrünk, az anyagcserénk és a sejtjeink egészségének szempontjából is elengedhetetlen. „Ha nem fogyasztunk elég fehérjét, rosszabbul kezeljük a szénhidrátokat, illetve megnövekedhet a zsírtömegünk, ami folyamatosan öregít minket” – figyelmeztet Trenka Andrea Petra.
Az omega-3 az öregedést is lassíthatja, de ezzel a vitaminnal kombinálva még hatékonyabb lehet
4. Cukorfogyasztás – a kevesebb több
A túl sok cukor nemcsak a testsúlyunkra, hanem a bőrünkre is negatív hatással lehet. „Fogyaszthattok valamennyit, nem kell teljesen elkerülni, természetes forrásokból pláne. Viszont minél ritkábban esztek nagyon sok cukrosat, annál kevésbé fogtok hozzájárulni a bőr öregedéséhez” – mondja a dietetikus. Arra is felhívja a figyelmet, hogy sok cukor rejtve van olyan élelmiszerekben, amelyekről nem is gondolnánk: például salátaszószokban, hamburgerszószokban, ecetes zöldségekben vagy akár sós pékárukban is.
5. Telített zsírok – rejtett veszélyek
„A szervezetünknek szüksége van telített zsírra, ez nem kétség” – fogalmaz Trenka Andrea Petra. A gond az, hogy a legtöbben túl sokat visznek be belőle, főként feldolgozott élelmiszerekből. Ezek gyakran magas koleszterinszintet, zsírszövet-felhalmozódást és gyorsabb öregedést okozhatnak. Különösen oda kell figyelni a szószokra, kekszekre, fagylaltokra, cukros joghurtokra, ízesített tejalapú italokra és gyorsételekre. „Bármi, ami krémes – gyakran telített zsírokban gazdag” – teszi hozzá.
