7 probiotikus étel, ami igazi megváltás lesz a szervezetednek: edd őket naponta, és mintha kicseréltek volna

2025. március 4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A mikrobiom a baktériumok, vírusok, gombák és egyéb mikroorganizmusok összetett ökoszisztémája. Együttesen kulcsszerepet játszanak az egész szervezet jólétének támogatásában - az immunrendszertől kezdve az emésztésen át a hangulatunkig mindent befolyásolnak. Ezek közé a mikroorganizmusok közé tartoznak a probiotikumok, amelyek segítenek egyensúlyban tartani a bél baktériumflóráját.

Ezekből az ételekből szedj rendszeresen a tányérodra!
Ezekből az ételekből érdemes rendszeresen fogyasztani az egészséged érdekében
Fotó: Tom Werner/Getty Images

Hogy elegendő jusson belőle a szervezetünkbe, szedhetünk probiotikus étrend-kiegészítőket, de jobb és egészségesebb megoldás, ha rendszeresen egészséges, természetes probiotikumokban gazdag élelmiszerek kerülnek a tányérunkra.

Mik azok a probiotikumok?

Egyszerűen fogalmazva: a probiotikumok élő élesztőgombák és baktériumok. Ezek a mikroorganizmusok természetes módon megtalálhatóak a szervezetünkben, és - ha megfelelő mennyiségben vannak jelen - az egészségünkre kedvező hatással vannak azáltal, hogy más, nem hasznos mikroorganizmusok ellen harcolnak.

A probiotikumok a bélflóra egyensúlyának javításán dolgoznak, ami elősegíti az egészséges emésztést és az immunrendszer egészségét. Segíthetnek továbbá megelőzni vagy kezelni a bélrendszeri rendellenességeket, például az irritábilis bél szindrómát (IBS) és a fertőzéseket, sőt, még a mentális egészséget is javíthatják. A bélrendszert ugyanis gyakran „második agyként” emlegetik, mivel a bélrendszer egészsége a hangulatunkat és a szorongásunkat is befolyásolja.

Számos élelmiszer természetes módon tartalmaz probiotikumokat, így ha növelni szeretnénk a szintjét a szervezetünkben, érdemes belőlük rendszeresen fogyasztani. Mutatjuk, melyek ezek!

Ezt a 8 ételt edd reggelire a szakértő szerint, ha 100 évig szeretnél élni

Hogyan került emberkereskedők kezére a magyar szépségkirálynő – Videón Jázmin Viktória megrázó, részletes vallomása az elrablásáról és a meneküléséről

1. Joghurt

A joghurt az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető probiotikumokban gazdag élelmiszer. Tej erjesztésével készül, és gazdag Lactobacillus és Bifidobacterium baktériumokban, melyek hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához és az emésztés elősegítéséhez. Ha teheted, válassz természetes - lehetőleg bio - joghurtot, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy mesterséges adalékanyagokat.

2. Kefir

A kefir számos baktériumtörzset és élesztőt tartalmaz, így az egyik leggazdagabb probiotikumforrás. Az előnyei túlmutatnak a puffadás csökkentésén és az immunrendszer támogatásán - magas kalciumtartalmának köszönhetően a csontok egészségét is javíthatja.

3. Érlelt sajtok

Az érlelt sajtok, mint a parmezán, a gouda és a cheddar, az erjedési folyamatnak köszönhetően természetes probiotikumokat tartalmaznak. Bár nem tartalmaznak annyi élő mikroorganizmust, mint a joghurt vagy a kefir, van egy másik nagy előnyük: kalciumban és zsírban oldódó vitaminokban gazdagok, amelyek hozzájárulnak a csontok egészségéhez.

4. Almaecet

Az almaecet probiotikumokban gazdag, rendkívül jótékony hatással van a bélrendszerre. A pasztörizálatlan almaecet (lehetőleg bio) fogyasztása elősegíti a jó baktériumok szaporodását és javítja az emésztést. Segíthet továbbá kiegyensúlyozni a szervezet pH-értékét, hozzájárulva az egészségesebb mikrobióta kialakulásához.

5. Kimchi

A kimchi egy hagyományos koreai étel, amelyet erjesztett káposztából vagy más erjesztett zöldségekből készítenek, és olyan fűszerekkel ízesítenek, mint a chili, a fokhagyma és a gyömbér. Nemcsak probiotikumokban, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, erősíti az immunrendszert és az emésztést is támogatja.

6. Miszo

A szójababból készült erjesztett paszta, a miszo a japán konyha egyik alapanyaga, és tele van probiotimukkal. Amellett, hogy elősegítheti az emésztést és erősítheti az immunrendszert, különösen hasznos lehet beilleszteni a vegetáriánus és vegán étrendbe, mint fehérje-, B12- és ásványi anyag forrást.

8 ijesztő jel, hogy nem eszel elég fehérjét, pedig a szervezeted éhezik rá

Hogyan került emberkereskedők kezére a magyar szépségkirálynő – Videón Jázmin Viktória megrázó, részletes vallomása az elrablásáról és a meneküléséről

7. Savanyú káposzta

A savanyú káposzta szintén kiváló forrása a természetes probiotikumoknak, valamint a C- és K-vitaminnak. Rendszeres fogyasztása javíthatja az emésztést és a bélrendszer egészségét, valamint elősegítheti az immunrendszer egészségét is.

Forrás: vogue.com

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Kusovszky Bea festőművész: „Bármilyen apróság elindíthat bennem egy gondolatot az alkotáshoz”

Kusovszky Bea festőművész: „Bármilyen apróság elindíthat bennem egy gondolatot az alkotáshoz”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Segít a fogamzásgátló a menstruációs tüneteken, vagy nem? (x)

Segít a fogamzásgátló a menstruációs tüneteken, vagy nem? (x)

A hormonok irányítják a hangulatodat? Mutatjuk, mi segíthet (x)

A hormonok irányítják a hangulatodat? Mutatjuk, mi segíthet (x)

7 aranyat érő tanács, ha végre jól akarsz aludni (x)

7 aranyat érő tanács, ha végre jól akarsz aludni (x)

Ezek a hatóanyagok segítenek, hogy a legszebb állapotában ragyogjon hajkoronád (x)

Ezek a hatóanyagok segítenek, hogy a legszebb állapotában ragyogjon hajkoronád (x)