Ez az ital a puffadás ellenszere, mégis kevesen tudják róla, mennyire hatásos
Túl sok volt a koktél, nehéz volt a vacsora, esetleg egy kényeztető nyaraláson vettünk részt - ezek mind-mind olyan élethelyzetek, ami után a hasunk felpuffadhat. Szerencsére azonban van megoldás a kellemetlen tünet ellen.
Ezeket láttad már?
- A pitypang régóta alkalmazott gyógynövény, amely elősegíti a méregtelenítést és a puffadás enyhítését.
A pitypangot ősi gyógymódként is emlegetik: amellett, hogy segít a méregtelenítésben, a puffadást is megszünteti. Sok modell kortyolgatja teáját a fotózások vagy divatbemutatók előtt, hogy hasuk laposabbnak tűnjön. Egyes tanulmányok szerint ez a gyógynövény segít csökkenteni a vízvisszatartást, javíthatja az emésztést és a máj működését. Nézzük, mire lehet még jó!
Évszázadok óta használják
Nyári pillanatképként sokaknak ugrik be egy zöldellő mező, ami sárgán tarkállik a megannyi pitypangtól. A növény nemcsak látványra szép, nagyon hasznos is, egészségünkre is jótékony hathat. Virága, levele és gyökere gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban, antioxidánsokban, például polifenolokban és béta-karotinban.
Olykor gyomnak nevezik, pedig rendkívül hasznos, évszázadok óta használják a gyógyászatban főként a máj, a szív és a bőr támogatására. Ezek a tulajdonságok magukban foglalják a vizelethajtó, májvédő, vastagbélgyulladás elleni, immunvédő, vírusellenes, gombaellenes, baktériumellenes, ízületi gyulladás elleni, cukorbetegség elleni, elhízás elleni, antioxidáns és rákellenes hatásokat - írja a Vogue.
A pitypang remek forrás lehet az egészségügyi problémák megelőzésében és kezelésében. A májtoxicitás, az oxidatív stressz és a rákos sejtek szaporodása elleni védő hatása jól dokumentált a tudományos irodalomban.
Ha csak 3 vitamint szedsz idén ősszel, akkor ezek legyenek azok
Íme még néhány jótékony hatása:
- A pitypang flavonoidokban és káliumban gazdag, amelyek segítenek a vízvisszatartás elleni küzdelemben és a felesleges folyadékok eltávolításában.
- Levelei rostokban és inulinban is gazdagok, prebiotikus hatással rendelkeznek, amelyek elősegítik az emésztést és egyensúlyba hozzák a bél mikrobiomját.
- Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően küzd az oxidatív stressz ellen.
- Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
- Segít szabályozni a vércukorszintet.
- Csökkentheti a triglicerid és a rossz koleszterin (LDL) szintjét.
- A pitypanggyökér-kivonat segítheti a bőrsejtek megújulását, stimulálja a kollagéntermelést és csökkenti a gyulladást, megelőzve az akne kialakulását.
Teaként is fogyaszthatjuk
A tápanyagokban gazdag levelei ehetőek, akár meg is lehet őket főzni, akár a spenótot vagy más leveles zöldséget vagy nyersen is fogyaszthatóak salátákba téve. A virágok és a gyökerek szintén ehetőek, bár kissé kesernyések. A friss vagy szárított levelekből és a gyökerekből gyógytea készíthető. Teája könnyen beszerezhető az üzletekben is, de akár kapszulaként vagy tinktúraként is megvásárolhatjuk.
Ha magunk készítenénk a teát, csak szedjük le, ügyeljünk rá, hogy a levelek ne legyenek kitéve háziállatoknak, trágyának vagy más mérgező anyagoknak. Öntsük le forró vízzel és hagyjuk állni 5-10 percig. Ezt követően szűrjük le. Ha túl kesernyésnek éreznénk az ízét, adjunk hozzá egy kevés mézet ízesítésként.
Amennyiben tablettaként szednénk, akkor két étkezés között érdemes bevennünk sok folyadékkal, hogy enyhítsen a puffadáson, méregtelenítsen, valamint enyhítse a bőrbetegségeket, például az aknét, az ekcémát vagy a pikkelysömört.