13 étel, ami felpörgeti a tested kollagén termelését: igazi retinol aranybányák ezek a finomságok
A retinol helyi alkalmazása jelentős változást hozhat a bőr károsodásának visszafordításában. Az A-vitamin aktív formája, amely fontos szerepet játszik a ráncok kisimításában, a pattanások eltüntetésében és a nap okozta károsodások visszafordításában.
Ezeket láttad már?
A retinol egy igazi antiaging bajnoknak számít. Hogy élvezhessük pozitív hatásait, kenhetjük magunkra különböző krémek formájában az esti rutin részeként, ugyanakkor akár étrendünkkel is bevihetjük szervezetünkbe.
A test nem képes megtermelni
„Az étrend jelentős szerepet játszik bőrünk egészségében és megjelenésében. Tanulmányok is alátámasztották, hogy a megnövelt vitaminbevitel segít a bőrnek az öregedés lassításában és a pattanások kialakulásának csökkentésében" - árulta el Dendy Engelman bőrgyógyász a Vogue-nak.
Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely elengedhetetlen a test egészséges működéséhez. Az emberi test nem képes megtermelni, ezért külső forrásból, étrendünkkel vagy bőrápolási termékekkel kell bevinnünk a szervezetünkbe. A szakértő elárulta, hogy a retinol más retinoidokhoz hasonlóan az A-vitamin származéka. Bőrre kenve a retinol retinsavvá alakul, amely az A-vitamin aktív formája a szervezetben.
Étkezési formában az A-vitamin kétféle formában fordul elő: retinolként, amely állati eredetű élelmiszerekben található és karotinoidokként, amelyek növényi eredetű élelmiszerekből származnak és az emésztés során A-vitaminná alakulnak.
Éveket tagadhat le a tested, ha minden héten eszel ebből az aprócska halból
Jót tesz a bőrnek, a körmöknek
„A megfelelő A-vitamin-bevitel segít fenntartani a bőr, a haj és a körmök egészségét. Ez a vitamin szerepet játszik a faggyútermelés és a sejtek megújulásának szabályozásában, amelyek fontosak a bőr (beleértve a fejbőrt is) egészséges védőrétegének fenntartásában és a haj növekedési ciklusának támogatásában. Szükséges a keratin szintéziséhez is, amely a haj és a körmök számára is létfontosságú szerkezeti fehérje."
A napi A-vitamin szükséglet több tényezőtől függ, az életkortól, a nemtől és az egészségi állapottól is. A felnőtt férfiaknak 900 mikrogrammra, a felnőtt nőknek pedig 700 mikrogrammra lenne szükségük. A szervezetnek nincs szüksége minden nap nagyobb mennyiségű A-vitaminra, ugyanakkor fontos a megfelelő egyensúly fenntartása és a hiányállapotok megelőzése érdekében a rendszeres és kiegyensúlyozott bevitel.
„Az A-vitamin túlzott fogyasztás valójában akár mérgező is lehet. Ez számos nemkívánt és potenciálisan veszélyes mellékhatással járhat, például a bőr védőrétegének zavarával és az egészségtelen állapottal vagy hajhullással." A szakember hozzátette, ha bizonytalanok vagyunk az A-vitamin bevitelével kapcsolatban, inkább egyeztessünk háziorvosunkkal.
A-vitaminban gazdag ételek:
- máj (különösen marha- vagy csirkemáj)
- dúsított zsírtartalmú tejkészítmények
- sárgadinnye
- keményre főtt tojás
- lazac
- nyers sárgarépa
- spenót
- nyers pirospaprika
- édesburgonya héjjal
- mángold
- szárított sárgabarack
- őszibarack
- mangó
