Kiderült, melyik életkorban mennyi rostra van szüksége a szervezetednek naponta
A rostok az egészséges emésztés szempontjából nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára, mégsem esik róluk annyi szó, mint a D-vitaminról, a kalciumról és más „felkapott” tápanyagokról. Az emésztésen túl ráadásul fogyásban és a bélmikrobiom kiegyensúlyozásában is segítenek.
Ezeket láttad már?
Egy átlagos amerikai naponta körülbelül 16 gramm rostot fogyaszt. Ez azonban jóval kevesebb, mint a legtöbb felnőtt ember számára ajánlott napi rostbevitel. De a magyarok átlagos rostfogyasztása is jóval alacsonyabb az ajánlott napi bevitelhez képest, ami 28 gramm körül mozog 2000 kalóriás étrend mellett.
A pontos iránymutatások azonban életkortól és nemtől függően eltérő mennyiségű rostbevitelt javasolnak. Mutatjuk, kinek mit ajánlanak a szakemberek!
50 év alatti nők: 25-28 gramm naponta
50 év alatti férfiak: 31-34 gramm naponta
51 éves és idősebb nők: 22 gramm naponta
51 éves és idősebb férfiak: 28 gramm naponta
Az 1 és 18 év közötti gyermekeknek és tinédzsereknek naponta 14-31 gramm rostot ajánlott fogyasztaniuk, koruktól és nemüktől függően.
Állandóan puffadsz? Ez a zöldség igazi csodaszer, mégis elkerülte eddig a figyelmed
Milyen egészségügyi előnyökkel járhat a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás?
- támogatja a fogyást
- csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet
- csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, mint a stroke, szívbetegségek és egyéb betegségek kockázatát
- csökkenti a cukorbetegség kockázatát
- támogatja az emésztés és a bélrendszer egészségét
- táplálja az egészséges bélbaktériumokat
- csökkentheti a vastagbél- és emlőrák kialakulásának kockázatát
6 zöldség és gyümölcs, ami tele van rostokkal
A rostbevitel legjobb módja a rostban gazdag ételek fogyasztása anélkül, hogy túl sok kalóriát fogyasztanánk. A legtöbb zöldség, gyümölcs és egyéb növényi eredetű élelmiszer erre a célra tökéletes választás lehet.
Kelbimbó
A világ két táborra oszlik: akik imádják, és akik utálják a kelbimbót. De bármelyik oldalon is állunk, tagadhatatlan, hogy ez a zöldség tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, nem utolsó sorban pedig nagyszerű rostforrás - csészénként (156 gramm) 4 gramm rostot tartalmaz.
Édesburgonya
Az édesburgonya káliumban, béta-karotinban, B-vitaminokban és rostban gazdag gyökérzöldség. Már egyetlen közepes méretű édesburgonya is tartalmazza az A-vitamin ajánlott napi bevitelének több mint 400%-át, valamint 4 gramm rostot is.
Brokkoli
A brokkoli amellett, hogy szuper K-vitamin-, folsav-, kálium- és C-vitamin-forrás, jó élelmi rostforrás is: 100 gramm brokkoli 2,6 gramm rostot tartalmaz.
Avokádó
Az avokádó bővelkedik telítetlen zsírsavakban, káliumban, E-vitaminokban és rostokban is: egy átlagos méretű avokádó 13,5 gramm élelmi rostot tartalmaz.
Hatékony fegyver a rák elleni küzdelemben: otthon, kert nélkül is termesztheted ezeket a zöldségeket
Körte
A körte tökéletes C-vitamin-, kálium- , antioxidáns- és rostforrás. Egy közepes méretű gyümölcsben 5,5 gramm rost található.
Nektarinok
A nektarinok szuper B-vitamin-, kálium- és E-vitaminforrások, ráadásul különféle antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek. Egy közepes méretű nektarin 2,4 gramm rostot tartalmaz.
Még több tipp, hogy elegendő rostot fogyassz:
- A fehér rizs, a fehér kenyér és a fehér lisztből készült tészta helyett válassz teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket.
- Chips helyett rágcsálj inkább zöldségeket.
- Fogyassz minden nap babot és lencsét.
- Szórj chia magot a zabkásádba, a smoothie-dba vagy a salátádba.
- A rostos ételek mellé fogyassz minél több vizet.
Forrás: healthline.com
