SZÉP kártyád van? Nem is gondolnád, mennyi mindenre használhatod 2023-tól

Fontos változást hozott az idei év a SZÉP kártyások számára, hiszen megszűntek a bosszantó zsebek, melyek akadályozták a pénz hatékony elköltését. Hogyan használd idén a SZÉP kártyádat? Tudatos pénzügyek sorozatunk legújabb írásából kiderül.

SZÉP kártyád van? Nem is gondolnád, mennyi mindenre használhatod 2023-tól
Fotó: jossnatu/Getty Images

A SZÉP kártyára kért pénzed azért jobb, mintha készpénzben kérnéd, mert kedvezményesebben adózik, ezáltal több elkölthető pénzed marad. Évente összesen legfeljebb 450 ezer forintot kaphatsz béren kívüli juttatásként a SZÉP kártyára, 28 százalékos adóteher mellett, melyből 15 százalék a személyi jövedelemadót (szja) és 13 százalék a szociális hozzájárulási adót (szochó). A kedvező adózású összeghatár feletti rész egyes meghatározott juttatásként, 33,04 százalékos teherrel adózik.

A SZÉP kártya költési szabályai korábban szigorúbbak voltak. Mára azonban szolgáltatás csoportokká szelídültek azok a korábbi csoportosítások, melyek a SZÉP kártya felhasználhatósági körét jelölték ki. Ezek a - korábbi nevükön - zsebek, vagy más néven alszámlák meghatározták a SZÉP kártyán lévő pénzek felhasználásának célját.

Ezek voltak a:

 • szálláshely-szolgáltatásra
 • vendéglátási szolgáltatásra és
 • szabadidő-eltöltést, rekreációt, egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásra

elosztható összegek az egyes alszámlákon.

Limitek, szevasztok!

2023. január 9-én a SZÉP kártya számlákat vezető szolgáltatók a jogszabálynak megfelelően megszüntették a vendéglátás és a szabadidős alszámlákat, és csak a szálláshely alszámlát hagyták meg. Az egyenlegeket erre vezették át. Ettől kezdve a munkáltatók is egyetlen összeget, egyetlen számlára utalnak a SZÉP kártyára, amely a korábbi szálláshely alszámla lett, így a számlaszám nem változott.

A változás előzménye az volt, hogy a zsebek 2021. április 25-től átjárhatóak lettek, azaz bármelyik tranzakció bármelyik zsebből fizethető lett, amelyiken volt rá elég pénz. Ez a szabály eredményezte végül az alszámlák megszüntetését. Ez azért jó, mert amennyi pénzt kapsz a SZÉP kártyádra, azt bármilyen engedélyezett célra elköltheted, nem kell egyenlegeket és felhasználási célokat külön-külön figyelned.

Nekem is érdemes lehet állampapírt vennem a megtakarításomból?

Az egészségedre is költhetsz belőle

Sokan nem tudják, de az egészségpénztárhoz hasonlóan már ma is rengeteg népszerű egészségügyi célra fordíthatod a SZÉP kártya egyenlegét. Az Egyéb humán-egészségügyi ellátásba (TEAOR jegyzék 86.90) tartozik a kórházak, az orvosok és a fogorvosok tevékenységén kívüli humánegészségügyi ellátása:

 • az ápolói, szülésznői,
 • a fizioterápiás és természetgyógyászati tevékenység,
 • a látásvizsgálat (optometria),
 • a hidroterápia,
 • az orvosi gyógymasszázs,
 • a munkaterápia,
 • a beszédterápia,
 • a csontkovácsolás,
 • a homeopátia,
 • a hátgerincmasszázs,
 • a fogászati szakdolgozók, mint pl. a fogászati terapeuták, az iskolafogászati nővérek és a szájhigiénikusok tevékenysége, akik a fogorvostól külön, de időszakos felügyelete alatt dolgoznak (dentálhigiénia)
 • olyan orvosi laboratóriumok tevékenysége, mint radiológiai és más képalkotó diagnosztikai központok, orvosi diagnosztikai vér-, vizeletvizsgálati laboratóriumok, vérellátó központok, sejtbankok (spermabankok), szövetbankok stb. tevékenysége
 • a betegek mentőszolgálattal szállítása bármilyen szállítási módon, beleértve a légi szállítást is; ezt a szolgáltatást általában sürgősség esetén biztosítják.
 • az egészségügyi szakdolgozók által járóbeteg ellátásban gazdálkodó szervezet keretében végzett közreműködői, személyes közreműködői tevékenység
 • a pathológiák, genetikai laboratóriumok, mikrobiológiai laboratóriumok 

Ezek a tevékenységek végezhetőek egészségügyi intézményben, gazdasági társaságokhoz, iskolákhoz, idősek otthonaihoz, érdekvédelmi és önsegélyző szervezetekhez tartozó rendelőkben, valamint a kórházakon kívül bentlakásos egészségügyi intézményekben csakúgy, mint magán rendelőben, a betegek otthonában vagy bárhol.

Levonnak az egyenlegedből, ha nem költöd el a pénzed

A SZÉP kártyáddal az egyenleged erejéig immár tehát korlátlanul költhetsz, azonban a pénzed védelme érdekében fontos ismerned a felhasználására vonatkozó szabályokat. Ha kapsz pénzt a SZÉP kártyádra, az nem jár le, azonban SZÉP kártyád kibocsátó szolgáltatója az utalás évét követő második naptári év május 31. napját követően 3 százalék, de legalább 100 forint havi díjat számol fel az addig el nem költött összegre.

Ezen kívül - szerződéstől függően - ebben a határidőben, vagyis az utalás évét követő második naptári év május 31. után a fel nem használt összegeket a SZÉP kártyás számlavezetőd visszautalhatja a munkáltatódnak. Tavaly óta van még egy szabály, amely ugyancsak arra ösztönöz, hogy elköltsd a SZÉP-kártyádra érkezett pénzt. A SZÉP kártyára 2022. október 15-e után érkezett pénzeknél elindul egy visszaszámlálás. Ha a pénzt 365 napon belül nem költöd el, akkor először 2023. május 31-én, majd attól kezdve minden év március 20-án és szeptember 20-án 15 százalékos büntetődíjat von el az állam az el nem költött összegekre. Az elvont összegnek legalább 100 forintnak kell lennie akkor is, ha ez több, mint az el nem költött összeg 15 százaléka. Ha az egyenleg kevesebb 100 forintnál, úgy a teljes egyenleget elvonja az állam.

Figyelmeztetést kapsz a levonás előtt

A levonás előtt 90 nappal a SZÉP kártya kibocsátód figyelmeztetést köteles küldeni. Ekkor még mindig elköltheted a pénzt. Ha mégis megtörténik a levonás, akkor a levont pénz egyik felét a SZÉP kártyádat kibocsátó szolgáltató a SZÉP kártyával összefüggésben közvetlenül felmerülő működési költségeire és marketingköltségeire fordítja, míg a másik felét a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány részére köteles felajánlani és befizetni. Teljesen felesleges, hogy ilyen célokra menjen el a pénzed, amit magadra is költhetnél, ezért ne hagyj pénzt a SZÉP kártyádon! A leghelyesebb, ha minden beérkezett pénzt 1 éven belül elköltesz. Ekkor biztosan nem ér majd semmilyen levonás.

Egymilliós megtakarításom van, hogyan őrizhetem meg az értékét?

Így tudod kihozni a SZÉP kártyából a legtöbbet

Minden SZÉP kártya szolgáltató biztosítja, hogy lekérdezhesd azokat a szolgáltatókat, ahol elköltheted a SZÉP kártyás pénzed. Gyakran térképes kereső is megkönnyíti a szolgáltatóhelyek megtalálását, ha pedig mobilalkalmazást használsz, az akár még útvonaltervet is készít vagy oda is navigál. Szintén könnyen lekérdezheted az egyenlegedet online vagy telefonon, így mindig tudod, hogy mennyi pénzed van.

Ha hatékonyabbnak tartod a pénzek időben történő elköltésére, társkártyabirtokosi szerződést is köthetsz a családtagod számára, így a közeli hozzátartozóid is használhatják a pénzed azokra a célokra, amit a SZÉP kártya felhasználási területe megenged. A SZÉP kártyával te is és a hozzátartozóid is ingyenesen fizethetnek, levonást csak a kártya elvesztése okozhat, illetve a társkártya igénylése is pénzbe kerül. Mindkét esetben 1 800 forintot kell fizetned. A SZÉP kártyával többféle fizetési mód áll rendelkezésedre, fizethetsz banki POS terminálon, internetes engedélyeztetéssel, telefonos engedélyeztetéssel, előrefizetéssel (előlegként) az interneten keresztül, végül a kiválasztott szolgáltató weboldalán keresztül.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője abban hisz, hogy sztresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

A pénzügyeid meghálálják, ha tudatosan kezeled őket:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Elsöprő szenvedély a láthatáron - március 26.

Napi horoszkóp: Elsöprő szenvedély a láthatáron - március 26.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói