Csökkentik a szívroham kockázatát és még finomak is: te eleget eszel belőlük?
Egy tanulmány szerint három ízletes nassolnivaló segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Ez azért is jó hír, mert például az Egyesült Királyságban öt felnőttből nagyjából kettőnek magas lehet a koleszterinszintje.
Ezeket láttad már?
A hiperkoleszterinémia, vagyis az az állapot, amikor magas a koleszterinszint, akkor fordul elő, amikor a vérben túl sok a koleszterin nevű zsíros anyag. Kezdetben nem okoz problémát, idővel azonban felhalmozódik, ami lezárásokhoz vezethet és az artériák megkeményedését, szűkülését okozhatja. Ezek olyan vészhelyzetek, amelyek a szívroham és a stroke kockázati tényezői.
Számos tényező növelheti a koleszterinszintet, a legfőbb bűnös a telített zsírokban, vajban, sajtokban, zsíros húsokban és csokoládéban gazdag étrend. Szerencsére azonban vannak olyan élelmiszerek, amelyek pont az ellenkező hatást fejtik ki. Az egészségügyi szakértők azt javasolják, ezekből próbáljunk meg többet bevinni a szervezetünkbe. Nézzük, melyek ezek!
Diófélék
A diófélék rendszeres nassolása lehet az egyik módja annak, hogy egészséges szinten tartsuk a koleszterinszintet. Az Amerikai Mayo Klinika szakértői azt javasolják, naponta fogyasszunk el belőlük egy maréknyit. Többet azonban nem érdemes, mert a kalóriatartalmuk viszonylag magas.
„A mandula és más diófélék javíthatják a vér koleszterinszintjét. Tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó dió segíthet megvédeni a szívet, és csökkentheti a szívroham kockázatát azoknál, akiknek van valamilyen szívbetegségük. Minden diófélének magas a kalóriatartalma, így elég belőlük egy maréknyi, amit akár salátákhoz is tehetünk vagy magában is rágcsálhatunk" - írták.
Ez az 5 legrosszabb étel, amit reggelire ehetsz: az egyikről nem is feltételeznéd, mennyit árthat
Ezt támasztja alá egy másik 2023-as tanulmány is, amely szerint a diófélék fogyasztása segíthet az összkoleszterinszint, valamint a rossz koleszterinszint csökkentésében. Ez minden diófélére érvényes, beleértve a diót, a mandulát, a kesudiót, a földimogyorót és pisztáciát is.
Magvak
Gyakran a diófélékkel együtt emlegetik szívbarát tulajdonságaik miatt a különböző magvakat, amelyek gazdagok oldható rostokban és telítetlen zsírokban. „A magvak a világon a legjobbak. Kettős feladatot látnak el, mert nemcsak rostot, de telítetlen zsírokat is tartalmaznak" - mondta el Emily Smith dietetikus. A szívbarát magvak közé tartozik többek között a chia-, a len-, a tök-, valamint a napraforgómag.
Az Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research című folyóiratban szintén hasonlóról számoltak be: egy tanulmány a napraforgómag koleszterinszintre gyakorolt hatását vizsgálta. 60 beteget két csoportra osztottak, az egyik csoport hat hónapon keresztül napi két gramm magot evett, a másik csapat pedig nem fogyasztott belőle. Előbbiek koleszterinszintje jelentősen és meglehetősen gyorsan csökkent a többiekéhez képest.
Gyümölcsök
Mindannyian tudjuk, hogy napi 5 adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk, azzal azonban lehet, nem vagyunk tisztában, ezek mekkora hatással vannak például a koleszterinszintre. Nagyon magas rosttartalmúak, a rostok bizonyos fajtái pedig elősegíthetik a koleszterinszint csökkentését, megakadályozzák ugyanis, hogy a koleszterin egy része felszívódjon a belekből a véráramba.
Az Express azt írja, az olyan hüvelyesek, mint a bab, a borsó és a lencse sok ilyen rostot tartalmaznak. De jó választás lehet például az édesburgonya, a padlizsán, az okra, a brokkoli, az alma, az eper, valamint az aszalt szilva is.
