A te hűtődben is ott van, és elkerülheted vele a stroke-ot és a szívrohamot: de megfelelő mennyiséget eszel belőle?

2025. május 10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Magyarországon napjainkban is a szív- és érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halálesetet. Már csak ezért sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos tudatosan minden tőlünk telhetőt megtenni a megelőzésükért. Jó hír, hogy egy új kutatás szerint erre egy roppant egyszerű és ízletes lehetőség is létezik; van egy finomság, ami talán már a te hűtődben is ott lapul, és számos okod lehet rendszeresen fogyasztani.

A te hűtődben is ott van, és elkerülheted vele a stroke-ot és a szívrohamot: de megfelelő mennyiséget eszel belőle?
Fotó: FluxFactory/Getty Images
  • A sajt fogyasztásának pozitív egészségügyi hatásai lehetnek, például csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Te is szereted a sajtot? Akkor van egy nagyszerű hírünk! Egy tanulmány szerint a sajt jót tehet az egészségünknek, még akkor is, ha szívproblémáink vannak. Egész pontosan arra is fény derült, hogy a megfelelő mennyiségű sajt napi szintű fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának a kockázatát. Van azonban néhány részlet, amire fontos ügyelnünk.

Meglepő felfedezést tettek a kutatók

A Harvard Health Publishing nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy egy áttekintő tanulmány, amely az Advances in Nutrition című tudományos folyóiratban jelent meg, sok megfigyelésen alapuló kutatás adatait gyűjtötte össze, és azt vizsgálta, hogy a sajtfogyasztás milyen hatással van az egészségre, majd egészen meglepő eredmény született.

Nem másról van szó, mint hogy az optimális mennyiségű sajt - körülbelül 42,5 gramm - fogyasztása összefüggésbe hozható a stroke, a szívbetegségek és a szív- és érrendszeri halálozás kockázatának csökkenésével - írja a Mirror. Emily Gelsomin, a Harvardhoz tartozó Massachusetts General Hospital vezető táplálkozási szakértője hangsúlyozta, ez jó hír azoknak, akik szeretik a sajtot.

Kifejtette, hogy a sajtgyártás erjesztéssel jár, egy olyan folyamattal, amelyben a hasznos mikrobák átalakítják a laktózt és a fehérjéket, és így egyedi ízeket eredményeznek, majd arra is kitért, hogy az erjesztés bizonyos melléktermékei enyhíthetik a sajtban lévő nátrium és telített zsír negatív hatásait.

Gyakran fáj a fejed? Gluténérzékenység is okozhatja - így győződhetsz meg róla

Legnépszerűbb

Nem mindegy, milyen sajtot választunk

Gelsomin elmondása szerint bizonyos sajtokban - például a cheddarban, a parmezánban és az Asiagóban - olyan anyagok keletkeznek a baktériumok és a tejfehérje kölcsönhatásából, amelyek hasonlítanak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatóanyagaihoz.

Illetve az erjesztési folyamat során K-vitamin is keletkezik, amely szerinte segít lassítani a káros kalciumlerakódások felhalmozódását a szív artériáiban és billentyűiben. A K-vitaminban gazdag sajtok közé tartozik a Munster, a camembert és az edami sajt is. A szakértő azonban megjegyezte, hogy kihívást jelent annak meghatározása, hogy az egyik sajtfajta jobb-e a másiknál, elsősorban azért, mert ezt a szempontot nem vizsgálták széles körben - figyelmeztetett a Mirror.

Gelsomin azt is kiemelte, hogy a különböző sajtfajtákból más-más mennyiség számít egy adagnak. Például a cottage cheese-ből egy adag körülbelül 11 dekagramm, míg a cheddar, a parmezán vagy svájci sajt esetében ez csak nagyjából 2,8 dekagramm. De a sajtok telített zsírtartalma is eltérő.

A mozzarella és a kecskesajt adagonként körülbelül 4 gramm telített zsírt tartalmaznak, míg a svájci sajt, a provolone és a cheddar, illetve a lágy sajtok - mint a brie vagy a kék sajt - adagonként nagyjából 5 grammot. Ezenkívül a kéksajt, a feta és a parmezán magasabb nátriumtartalommal rendelkezik, mint mások.

Így hozhatsz igazán jó döntést

A szakértő azt tanácsolta, hogy ne ijedjünk meg attól, ha egy táblázatban azt látjuk, hogy egyes sajtok több sót vagy telített zsírt tartalmaznak. Szerinte nem kell ezeket teljesen elkerülni. Például a parmezán ugyan magasabb só- és zsírtartalmú lehet, cserébe több hasznos anyag is képződik benne az erjedés során.

Ugyanakkor óvatosságra intett a feldolgozott sajtokkal kapcsolatban, amiket gyakran amerikai sajtként szokás emlegetni. Ezek a sajtok ugyanis sokszor mesterséges adalékanyagokat, például színezéket és tartósítószert tartalmaznak. Bár nem feltétlenül károsak, nem nyújtják ugyanazokat az egészségügyi előnyöket, mint a természetes sajtok.

Ez a 7 étel önmagában elegendő magnéziumot biztosíthat egész napra, hogy megfelelően kezeld a stresszt

Legnépszerűbb

Végül Gelsomin arra is figyelmeztetett, hogy ez a megfontolás a növényi alapú sajtutánzatokra is igaz lehet; az ilyen sajthelyettesítők gyakran kókuszolajból készülnek, ami magas telített zsírtartalmú, és nem feltétlenül egészségesebb választás.

Mindent összevetve tehát - feltéve persze, ha semmilyen egészségügyi probléma, például tejfehérje érzékenység nem indokolja azt, hogy kerüld a sajtok fogyasztását - tudatosan, figyelve a mértékletességre, jó ötlet lehet, ha helyet adsz nekik az étrendedben, de akkor is mindig érdemes megfontoltnak lenned, ha növényi alapú sajthelyettesítőket fogyasztanál!

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„A nőknek el kellene kezdeniük igazat mondani” – Susan Sontag öröksége ma is aktuális

glamour plusz ikon „A nőknek el kellene kezdeniük igazat mondani” – Susan Sontag öröksége ma is aktuális

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te is mindig szorongsz, ha nőgyógyászhoz mész? Így érdemes felkészülni előtte (x)

Te is mindig szorongsz, ha nőgyógyászhoz mész? Így érdemes felkészülni előtte (x)

Tudtad, hogy a testképzavar ennyire komoly következménnyel is járhat? (x)

Tudtad, hogy a testképzavar ennyire komoly következménnyel is járhat? (x)

Itt a bizonyíték, hogy a stílusos öltözködés és a fenntarthatóság nem zárják ki egymást (x)

Itt a bizonyíték, hogy a stílusos öltözködés és a fenntarthatóság nem zárják ki egymást (x)

Új kutatási eredmények: ez lenne a bakteriális hüvelyfertőzés fő oka? (x)

Új kutatási eredmények: ez lenne a bakteriális hüvelyfertőzés fő oka? (x)