Védi a szív egészségét és feltölt energiával: A legapróbb szuperétel, ami elképesztő hatással lehet a testedre
Az úgynevezett szuperélelmiszerek az utóbbi időben egyre népszerűbbek - nem véletlenül. Ezt a címet ugyanis azok a finomságok érdemlik ki, amiket a táplálkozási szakértők szerint érdemes beépítenünk a mindennapi étrendünkbe, mert hemzsegnek a szervezetünk optimális egészségéhez szükséges tápanyagoktól. Ezek közé tartozik az aprócska chia mag is.
Ezeket láttad már?
A „kicsi a bors de erős” mondás tökéletesen igaz a chia magra. Bár a mérete nem túl nagy, számos fontos tápanyaggal van tele, így rendszeres fogyasztása kivételesen jótékony hatással lehet az egészségünkre. A HELLO! magazin egészen konkrétan úgy fogalmaz, hogy ha csak egyetlen szuperélelmiszert építesz be az étrendedbe, az a chia mag legyen!
Miért szuperélelmiszer a chia mag?
Joanna Lyall táplálkozási szakértő szerint a chia magok azért érdemlik ki a szuperélelmiszer jelzőt, mert „tele vannak” a szervezetünk számára fontos tápanyagokkal, és „erőteljes” kiegészítői lehetnek az étrendünknek. „Kis méretük ellenére a chia magok jelentős egészségügyi előnyökkel járnak” - mondja, majd hozzáteszi, hogy tele vannak makro- és mikrotápanyagokkal.
Kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, a rostoknak, a fehérjéknek, az antioxidánsoknak, valamint a különböző vitaminoknak és ásványi anyagoknak
- szögezte le.
Milyen egészségügyi előnyei vannak a chia magnak?
Joanna szerint a chia magban található rostok nélkülözhetetlenek az emésztés megfelelő működésének támogatásában és a vércukorszint szabályozásában. „A rostok elősegítik a jóllakottság érzetet is, ami segíthet a testsúlyszabályozásban.”
Egy hónapig minden nap chia magos vizet ittam, elképesztő hatással volt a testemre
A fehérjék pedig fontos szerepet játszanak az izmok építésében. A szakértő szerint éppen ezért a chia mag „különösen előnyös azok számára, akik az energiaszint fenntartására és a kiegyensúlyozott táplálkozás támogatására törekszenek”.
A chia mag továbbá mikro- és makrotápanyagokat, például omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, ami „támogatja a szív egészségét, az agyműködést és a gyulladáscsökkentő hatással is bír.” A chia magok kalciumot, magnéziumot és foszfort is tartalmaznak, melyek hozzájárulnak a csontjaink egészségéhez.
A chia mag tehát jótékony hatással lehet a sejtjeinkre, a szöveteinkre, valamint szabályozza a vércukorszintet, ami segít a gyulladások csökkentésében és az olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint a szívbetegség és a cukorbetegség.
Hogyan építsük be a chia magot a napi étrendünkbe?
Azt már tudjuk, milyen egészségügyi előnyökkel jár, ha a chia magot beépítjük az étrendünkbe, de mégis milyen formában érdemes fogyasztani? „A chia magokat nyersen vagy beáztatva is fogyaszthatjuk. Áztatáskor gélszerű állagot vesznek fel, így könnyebben emészthetők. Megszórhatjuk velük a salátánkat, belekeverhetjük a turmixunkba, vagy hozzáadhatjuk őket a joghurtunkhoz” - javasolja Joanna.
Hozzáteszi, hogy kenyérbe, muffinokba vagy energiaszeletekbe is belekeverhetjük a különleges textúra és a tápérték növelése érdekében, de meleg ételekbe, például levesekbe vagy pörköltekbe is belekeverhetjük sűrítés céljából.
Mennyi chia magot érdemes enni naponta?
A legfrissebb iránymutatások szerint a rostok és különösen a fehérjék az étrendünk alapelemei kell, hogy legyenek. Az ajánlott mennyiség mindkettőből napi 30 gramm, amit különböző forrásokból vihetünk be a szervezetünkbe. Napi két evőkanál chia maggal már sokat tehetsz az egészségedért. Bár ez önmagában nem fedezi a napi ajánlott fehérje- és rostmennyiséget, nagyjából 5-10 grammot kitesz.
Magas a vérnyomásod? Ebből a 6 szuperételből érdemes enned minden nap
Tipp: a chia magot akár össze is keverheted más magvakkal - például lenmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal -, melyek szintén tökéletes fehérje- és rostforrások lehetnek.
