Láthatóan felgyorsítják az öregedést: jobb, ha ezeket az élelmiszereket kiiktatod étrendedből
Amikor a tükörbe nézel, úgy érzékeled, mintha túl gyorsan öregednél? Az utóbbi időben megszaporodtak a szemed körül a ráncok? Lehet, hogy nem az arckrémed a hibás, hanem az életmódod illetve az étrended.
Ezeket láttad már?
Szakértők szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzásba vitt fogyasztása felgyorsítja a biológiai öregedést, ami látható jelekben is megmutatkozik: megszaporodnak arcunkon a ráncok. Itt tehát egy újabb ok, amiért érdemes ezeket az ételeket kiiktatnunk étrendünkből.
Nemcsak felesleges zsírpárnákat okoznak
Bár tisztában vagyunk bele, hogy a pluszkilók gyarapodását segítjük elő vele, gyakran fogyasztunk fagyasztott, mirelit élelmiszereket, készételeket és csomagolt rágcsálnivalókat - főként a kényelem miatt, hiszen a rohanós mindennapokban nem mindig van időnk főzni.
Egy friss kutatás azonban most rávilágított, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nemcsak súlygyarapodást okozhatnak, hanem komoly egészségügyi problémákhoz és gyorsabb öregedéshez is vezethetnek - számolt be róla az Express.
A szakemberek arra jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségben fogyasztják ezeket az egészségtelen ételeket, a felgyorsult öregedés látható jelei jelentkeznek azokhoz képest, akik nem esznek vagy csak nagyon ritkán ezekből.
Elképesztő mennyiségben fogyasztjuk
Az olasz kutatócsoport több mint kétezer felnőtt adatait vizsgálta meg. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak többek között a csomagolt rágcsálnivalók, a szénsavas italok, a tartósított húskészítmények és az instant, zacskós tészták. Olyan adalékanyagokat, mesterséges színezékeket, édesítőszereket és tartósítószereket tartalmaznak, amelyek otthon nem találhatóak meg a konyhánkban. Megdöbbentő, de egy 2023-as statisztika szerint az Egyesült Királyságban például az elfogyasztott élelmiszerek mintegy 57 százaléka ultrafeldolgozottnak minősül.
A tanulmány szerint azoknál a résztvevőknél, akiknek étrendje a legnagyobb arányban tartalmazott ultrafeldolgozott élelmiszereket, mintegy négy hónappal gyorsabb biológiai öregedést mutattak ki azokhoz képest, akik kevesebbet ettek ezekből. Bár talán nem tűnhet soknak, az évek múlásával ez megsokszorozódhat.
A vizsgálatban résztvevők étrendjében a feldolgozott hústermékek tették ki ezeknek az élelmiszereknek a nagyobb (17, 6 százalék) részét. Ezt követték a sütemények és péksütemények (14, 2 százalék), illetve a gyümölcsitalok (10, 9 százalék).
Érdekesség, hogy a felmérés szerint a több feldolgozott élelmiszert fogyasztók általában fiatalabbak és iskolázottabbak voltak és nagyobb valószínűséggel éltek városi területen. Emellett fizikailag kevésbé voltak aktívabb, kevesebb krónikus betegségben szenvedtek a vizsgálat idején - a kutatók azonban megjegyzik, utóbbi tényező valószínűleg a fiatal életkoruknak köszönhető.
Csökkentsük a mennyiségüket
„Még nem teljesen világosak azok a mechanizmusok, amelyek révén az ultrafeldolgozott élelmiszerek károsak lehetnek az egészségünkre. Amellett, hogy táplálkozási szempontból nem megfelelőek, hiszen cukorban, sóban és telített vagy transzzsírokban gazdagok, ezek az élelmiszerek intenzív ipari feldolgozáson mennek keresztül, aminek köszönhetően tápanyagokat és rostokat veszítenek" - mondta el a tanulmány társszerzője, Marialaura Bonaccio.
Hozzátette, ezek nagyban befolyásolhatják az olyan élettani funkciókat, mint a glükóz-anyagcsere, valamint a bélmikrobiom összetétele és működése. Ráadásul ezeket az élelmiszereket általában műanyagba csomagolják, ami miatt a szervezet számára mérgező anyagok hordozóivá válnak.
Korábbi tanulmányok egyébként már rávilágítottak arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint például a szívbetegségek, a bélrák és a cukorbetegség. Természetesen nem kell ezeket azonnal kiiktatnunk az étrendünkből, de mindenképp csökkentsük mennyiségüket és válasszunk kevésbé feldolgozott ételeket.