Felnőtteket kértek arra, ne fogyasszanak ultrafeldolgozott élelmiszereket: elképesztő, mit tapasztaltak a vizsgálat végére

2025. március 13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nem titok, hogy az, amit megeszünk, hatással van az egészségünkre, most pedig egy friss kutatás eredményeit látva kicsit pontosabb képet is kaphatunk arról, hogyan hatnak szervezetünkre az ultrafeldolgozott élelmiszerek, és mi történik akkor, ha kivesszük ezeket az étrendünkből.

Sokat javíthatunk egészségi állapotunkon, ha elhagyjuk az ultrafeldolgozott élelmiszereket
Sokat javíthatunk egészségi állapotunkon, ha elhagyjuk az ultrafeldolgozott élelmiszereket
Fotó: Moyo Studio/Getty Images
  • Egy friss tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek csökkentése jelentős egészségügyi javulást eredményezhet
  • Ezek az élelmiszerek jelenleg nagyjából 60 százalékát teszik ki az átlagos amerikai étrendnek
  • Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakran kevés tápanyagot, de sok kalóriát, cukrot, finomított gabonaféléket és sót tartalmaznak

A szakemberek megállapították, hogy a vizsgálat résztvevői egészségi állapotukban jelentős változásokat észleltek, többek között több lett az energiájuk és átlagosan 7,7 kilót fogytak, miután 50 százalékkal csökkentették az általuk fogyasztott ultrafeldolgozott élelmiszerek mennyiségét.

Tápanyagtartalmuk szinte a nullával egyenlő

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek egy átlagos amerikai étrendjének 60 százalékát teszik ki. Olyan ételek tartoznak ebbe a kategóriába, mint például az édes és sós rágcsálnivalók, a feldolgozott húsok, az előrecsomagolt fagyasztott élelmiszerek, az instant levesek és az édesített italok.

A feldolgozott élelmiszerek gyakran tele vannak kalóriával, magasabb a finomított gabona-, a cukor, a telített zsír- és a sótartalmuk, ugyanakkor csak nagyon kevés rost és tápanyag található bennük - mondta el Sapana Shah belgyógyász a Health-nek.

A teljes értékű tápanyagok helyett ezek az élelmiszerek általában tele vannak adalékanyagokkal, például mesterséges aromákkal tartósítószerekkel, emulgeálószerekkel és sóval. Szerencsére ez a tanulmány is arról számolt be, ha az emberek megértik, miért is olyan fontos kerülni ezeket az ételeket, akkor valóban hajlanak rá, hogy felhagyjanak fogyasztásukkal.

Felejtsd el a cukrot: ettől a meglepő, egyszerű hozzávalótól is édesebb lehet a kávéd

Felejtsd el a cukrot: ettől a meglepő, egyszerű hozzávalótól is édesebb lehet a kávéd

Hatékonynak bizonyult a program

A szakemberek a kutatásba 14 felnőttet vontak be, olyanokat, akik korábban naponta legalább két ultrafeldolgozott élelmiszert ettek. Egy nyolchetes programban vettek részt, amely során az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatos oktatóanyagokat néztek, részt vettek különféle étkezéstervezési foglalkozásokon, elsajátíthatták a sóvárgás kezelésére irányuló stratégiákat, pénzügyi támogatást kaptak az egészségesebb élelmiszerekhez és szakértők javították a résztvevők otthoni körülményeit is, hogy a családtagoktól is támogatást kaphassanak.

A résztvevők három tesztet töltöttek ki táplálkozásukkal kapcsolatban, a kutatási időszak elején és végén. „Elsődleges célunk az volt, hogy teszteljük, az emberek mennyire fogadják el és mennyire nyitottak egy olyan programra, amely az ultrafeldogozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentésére irányul" - magyarázta Charlotte Hagerman, a Drexel Egyetem adjunktusa.

Elképesztő változásokat tapasztaltak magukon

Kiderült, a szakemberek jelentős egészségügyi javulást tapasztaltak a résztvevőknél, mivel a program hatékonyan hatott rájuk és a felére csökkentették a bevitelt ezekből az élelmiszerekből. A nyolchetes program végére naponta átlagosan 600 kalóriával kevesebbet vittek be a szervezetükbe, 50 százalékkal csökkent a cukor-, 37 százalékkal a telített zsírsav-, valamint 28 százalékkal a sóbevitelük. A vizsgálat résztvevői ezt követően arról számoltak be, hogy látványosan szebb lett a bőrük, kevésbé duzzadtak a végtagjaik és alapvetően jobb lett a hangulatuk, több az energiájuk.

Ez a kutatás is bizonyítja azt, ami egy ideje már köztudott, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek árthatnak az egészségünknek. Szakértők szerint szükség lenne átfogó programokra, amely során tudatosítják ezt az emberekben és segítenek nekik csökkenteni ezeknek az ételeknek a fogyasztását. Úgy vélik, óriási szükség lenne az erre irányuló hatékony beavatkozásra, csakhogy ez esetlegesen árthatna az élelmiszeriparnak - valószínűleg ez az oka annak, hogy máig nem történtek lépések ezzel kapcsolatban.

Fokozatosan csökkentsük a fogyasztásukat

Míg ez a tanulmány rövidtávú hatásokra koncentrált, a kutatók biztosak benne, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának limitálása hosszú távon is számtalan egészségügyi előnnyel járhat. Egy tavalyi kutatás szerint ezek az ételek árthatnak a szív- és érrendszernek, valamint 2-es típusú cukorbetegséget és vastagbélrákot is okozhatnak.

Mivel az ultrafeldolgozott élelmiszerekhez gyorsabban és viszonylag olcsóbban hozzájuthatunk, mint az egészségesebb alternatívákhoz, ezért nem könnyű a fogyasztás csökkentésére sarkallni az embereket. Célszerű lenne a fokozatosság, tehát folyamatosan csökkenteni a bevitelüket és lassan teljes tápértékű élelmiszerekre cserélni őket. Ilyenek lehetnek például a friss zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék és magvak.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A nők hatvan százalékát zaklatták már futás közben

glamour plusz ikon A nők hatvan százalékát zaklatták már futás közben

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 kihagyhatatlan program a szürke hétköznapokra (x)

5 kihagyhatatlan program a szürke hétköznapokra (x)

Ezért változik olyan gyorsan a nők hangulata (x)

Ezért változik olyan gyorsan a nők hangulata (x)

Ezt nem fogod elhinni: a vashiány a még a libidóra is hatással lehet (x)

Ezt nem fogod elhinni: a vashiány a még a libidóra is hatással lehet (x)

3 nyomós ok, amiért mindenképpen megéri beépíteni a friss húsokat az étrendedbe (x)

3 nyomós ok, amiért mindenképpen megéri beépíteni a friss húsokat az étrendedbe (x)