Ezzel az egyszerű napi szokással rengeteget tehetsz a vastagbélrák kialakulása ellen: érdemes már ma elkezdened
Szeretnél kicsit egészségesebben élni? Jó lenne tudatosabban összeállítani az étrendedet? Felvérteznéd szervezeted a különböző daganatos megbetegedések ellen? Szakértők szerint egy egyszerű étel rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk egészségünkért.
Ezeket láttad már?
A vastagbélrák az egyik leggyakoribb rákfajta, amely már a fiatalokat is egyre inkább érinti. Szakértők egyértelműen kijelentették, ha kicsit jobban odafigyelnénk étrendünkre, sokat tehetnénk kialakulása ellen. Egy friss kutatás során például kiderült, hogy sokat segíthet a rendszeres joghurtfogyasztás is.
Ma már a fiatalokat is egyre inkább érinti
Egy friss kutatás szerint hetente legalább két adag joghurt elfogyasztása hosszútávon összefüggésbe hozható a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával. Mint ismert, ez az egyik leggyakoribb ráktípus a világon, a vastagbélben kiinduló sejtburjánzás, ami korábban főként az idősebbeket érintette, ma már viszont egyre több fiatalt diagnosztizálnak vele.
A Harvard Egyetem kutatói több mint 150 ezer ember adatait vették górcső alá, amelyből részletesen kiderült, milyen életmódot és étrendet folytatnak, valamit milyen egészségi állapotban vannak. „Tanulmányunk bizonyítékot talált a joghurt fogyasztásának egészségügyi előnyeire" - jelentette ki Shuji Ogino, a Brigham and Women's Hospital epidemiológiai és molekuláris patológiai programjának vezetője.
Látványos eredményeket értek el a kutatók
A vastagbélrákban szenvedő betegektől szövetmintákat vettek, hogy megmérjék a bifidobacteriumok jelenlétét, amelyek az emésztőrendszer egészségére és a gyulladás szabályozására kifejtett pozitív hatásukról ismertek.
A C-vitamin hiány jóval súlyosabb tüneteket okozhat, mint gondolnád: íme 6 jel, hogy téged is érint
Összesen több mint 3 ezer vastagbélrákos esetet dokumentáltak és bár a joghurtfogyasztás és a rák általános előfordulása között nem volt közvetlen kapcsolat, megállapították, hogy azoknál a résztvevőknél, akik hetente legalább két adat joghurtot ettek, 20 százalékkal kisebb volt a valószínűsége a daganat kialakulásának.
„Ez a tanulmány kiegészíti azt az egyre bővülő bizonyítékhalmazt, amely az étrend, a bélmikrobiom és vastagbélrák kockázata közötti kapcsolatot mutatják be" - idézi a tanulmány társszerzőjének, Andrew T. Channek a szavait az eleconomista.es.
Kulcsfontosságú a megfelelő étrend összeállítása
A kutatók már évek óta hangoztatják, hogy az emésztőrendszerben található mikroorganizmusok sokasága kulcsfontosságú szerepet játszik az általános egészségi állapotban és a betegségek megelőzésében. A joghurtfogyasztás segíthet fenntartani a bélflóra egészséges egyensúlyát, ezáltal csökkentve a betegségek kockázatát.
A Jenna Hope táplálkozási szakértő a Daily Mailnek nemrég összeszedte azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyeket a joghurt mellett érdemes fogyasztanunk a vastagbélrák megelőzése érdekében. Ezek közé tartozik a zab, a borsó, az aszalt szilva, a málna, a fekete bab, a pattogatott kukorica, a mandula, a chia mag, az avokádó és az édesburgonya.
Természetesen, ha tehetjük, joghurtból is érdemes a natúr, probiotikumokban gazdag változatot választani, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy mesterséges adalékanyagokat.
