5 tény, ami igazolja: a szerelem és a szex egészségesebbé tesz

2016.augusztus.30.

Rengetegszer tapasztalhattad, hogy hevesebben ver a szíved, ha a szerelmeddel találkozol, vagy azt, hogy görcsbe rándul a gyomrod, ha elbizonytalanodsz partnered érzéseiben. De vajon azt tudtad, hogy a tested állapota és a szerelmi életed között számtalan más összefüggés is van?

1. Csókolózz, míg meg nem nyugszol!

Több kutatás is bebizonyította, hogy a csókolózással csökken a stresszhormon szintje, tehát ha sokat csókolózol, általában véve nyugodtabb leszel. Emellett egyes kutatások még koleszterinszint csökkenésről is beszámoltak a sokat csókolózó párok esetében. Lelki szerepéről pedig szinte szükségtelen is beszélni, hiszen a csókolózásnak erőteljes összetartó szerepe is van a hosszú ideje együtt élő párok esetében is. Épp ezért ügyelj arra, hogy ne tűnjenek el a kapcsolatotokból a kezdeti fellángolásra oly jellemző hatalmas csókcsaták - hiszen ezeknek akár házasságmegőrző szerepe is lehet!

2. Ha megosztod az ágyad, jobban alszol?

egészség, szerelem, szex, orgazmus, csókolózás, koleszterin, mozgás, elhízás, szeretkezés
egészség, szerelem, szex, orgazmus, csókolózás, koleszterin, mozgás, elhízás, szeretkezés

Ez a hír nem a facéroknak kedvez. Amerikai kutatások ugyanis arra az eredményre jutottak, hogy a párban élők jobban alszanak és kevesebbszer ébrednek föl az éjszaka során, mint azok, akik senkivel sem osztják meg fekhelyüket. Ez a pozitív hatás azonban nem tűnik úgy ki a kapcsolatok elején: ilyenkor nyugtalanabbak lehetünk időlegesen, hiszen nem szoktuk még meg, hogy valaki fekszik mellettünk, illetve, a kezdeti időszakban a párok általában sokkal izgalmasabb szórakozásokat űznek az ágyban, mint az alvás.

3. Nem is olyan sovány vígasz a szingliknek!


Talán te magad is tapasztaltad már, de most végre tudományos eredmények támasztják alá, hogy bizony a tartós párkapcsolatban élők hajlamosabbak az elhízásra - méghozzá egyes eredmények szerint 63 százalékkal! Hogyan lehetséges ez? A jelenség hátterében nagy valószínűséggel az áll, hogy a pároknál a közös étkezés is egyfajta érdemi időtöltés, amit nagy élvezettel űzhetnek, így többet is esznek a kelleténél, ami hosszútávon súlygyarapodással végződik. Emellett a társas kapcsolatban élők általában több időt is töltenek otthon, mint a facérok, vagyis kevesebbet mozognak, többet ülnek a tévé előtt, ami úgyszintén elhízáshoz vezethet, nemcsak a mozgással elégetett energia csökkenése miatt, hanem a tévénézés közben észrevétlenül lecsúszó popcorn, tortilla csipsz, csokoládé és egyéb finomságok okán is. Közös időtöltésetek legyen inkább a kocogás, a konditerem, a squash vagy bármi, amit mindketten élveztek! Ez a szerelmet is erősíti, utána pedig bűntudat nélkül felezhettek meg egy pizzát.

4. Szeretkezd le a kilókat!


Bár téves elképzelés lenne azt hinni, hogy egy isteni szexelés a pasiddal helyettesítheti a napi rendes konditermi edzést, a rendszeres szexuális életnek bizonyítottan pozitív hatása van a testsúlyodra. Igaz ugyan, hogy maga a szexuális aktus - rövidsége, és a nem folyamatos terhelés folytán - nem feltélenül éget el több kalóriát, mint a porszívózás, a szeretkezés csökkenti a stresszhormonok szintjét a szervezetben, melyek magas szintje kapcsolatba hozható az elhízással - főleg a derékbőség növekedésével -, így a hancúrozás minél gyakoribbá tétele máris hasznos társad lehet az elhízás elleni harcban.

5. Orgazmus=vidámság

Egy másik kutatás arra az eredményre jutott, hogy alacsony szexuális vággyal rendelkező nőknél az orgazmus minél gyakoribbá tétele egyenes arányban csökkentette a depresszióra utaló tüneteiket. Hogy fokozzuk még a mondanivalónkat: a rendszeres és kielégítő szexuális élet az immunrendszeredet is fölturbózza, serkenti a véráramlásodat és egészségesebb testképpel is megajándékoz. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre jobban szereted majd önmagadat, vagyis egyre több kedved lesz szeretkezni a partnereddel, aminek következtében ismét növekszik az önbizalmad! Nahát, erre mondhatnánk, hogy "angyali kör"!

Ez is érdekelhet

Te is a borító alapján ítélsz? – interjú Földi Andreával, az Athenaeum kiadó művészeti vezetőjével

Te is a borító alapján ítélsz? – interjú Földi Andreával, az Athenaeum kiadó művészeti vezetőjével

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: az Ikreknek ma nehezebb lesz a munka, a Vízöntő új megbízást kaphat

Napi horoszkóp: az Ikreknek ma nehezebb lesz a munka, a Vízöntő új megbízást kaphat

Divathírek

Emlékszel még, milyen volt Katalin hercegné átlagos lányként?

Emlékszel még, milyen volt Katalin hercegné átlagos lányként?