Mi történik akkor, ha elfelejted bevenni a fogamzásgátlót?

2016.október.14.

Melyikünkkel ne fordult volna már elő, hogy mikor a szokásos időben jelez a telefonunk, és eljött a tabletta ideje, mi azt nyugodt szívvel kikapcsoljuk és csináljuk tovább a dolgaidat - majd pedig csak később jut eszünkbe, hogy elfelejtettük bevenni a fogamzásgátlót. Ilyenkor a legtöbb nőből kitör a pánik, pedig ez még nem jelenti azonnal, hogy a következő adandó alkalommal teherbe esünk.

Mi történik akkor, ha elfelejted bevenni a fogamzásgátlót?
Fotó: giphy

Ha a tablettádban ösztrogén és progeszteron is található, és minden nap, általában ugyanabban az időben szoktad bevenni, akkor egy alkalom kihagyásával nincs mitől tartanod. Ahogy az fel is van tüntetve a csomagoláson, ilyen esetben az a lényeg hogy amint eszedbe jut, vedd be a tablettát. Ha csak másnap tűnik fel, akkor pedig kettőt vegyél be. Nyugodj meg, ettől nem lesz semmi baja a szervezetednek, és ez nem jelenti azt, hogy terhes lettél, még ha aznap le is feküdtél valakivel védekezés nélkül.

Természetesen a legtöbb fogamzásgátló elég hatásos, de mégis megközelítőleg 100-ból 9 nő esik teherbe a tabletták helytelen használata miatt. A helytelen alatt pedig több tabletta kihagyását értjük, tehát semmiképpen se lazulj el. Viszont ez csak erre a típusú tablettára igaz.

Ha olyat szedsz, amely csak progeszteront tartalmaz, ott már más a helyzet. Azt minden nap, ugyanabban az időben kell bevenned, különben tényleg nagy esélyed lesz a nem kívánt terhességre. És azt se felejtsd el, hogy mindegyik tabletta más-más típusú, tehát a kockázat mértéke is változó. Éppen ezért olyan fontos, hogy óvszert is használj a tabletták mellett, nem beszélve arról, hogy így a nemi betegségek ellen is hatásosan védekezel.

Tehát, ha csak egyszer hagysz ki egy tablettát, akkor lényegében nincs nagy gond, de ha már többször kiment a fejedből, akkor itt az ideje, hogy utánanézz más fogamzásgátló módszereknek, hiszen rengeteg opció létezik, ami nem igényel mindennapos figyelmet.

Ez is érdekelhet

Így békülhetsz ki a legkönnyebben egyes csillagjegyekkel

Így békülhetsz ki a legkönnyebben egyes csillagjegyekkel

GLAMOUR Horoszkóp

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod