Erre jó a szeméremszőrzet: komoly funckiói vannak

2020.december.13.

A szeméremszőrzet egy olyan dolog, amitől sok ember legszívesebben egy életre megszabadulna. Főként a szőrtelenítés kapcsán szokott szóba kerülni és általában nem divat mutogatni.

Erre jó a szeméremszőrzet: komoly funckiói vannak
Fotó: Shutterstock

Az Instagram például gyakran törli azokat a képeket, amelyeken borotválatlan női intim testrészek, bikinivonalak láthatóak, a nőiborotva-reklámokban pedig már szinte csupasz lábakat borotválnak az ott szereplő nők. Természetesen az elmúlt időszaban ezalól akadt néhány kivétel reklámok esetében (például a Billie borotvareklámja). Manapság a sztárok megosztanak olyan fotókat is, amelyeken hónaljukon, lábukon, vagy más testrészükön hagyják meg a szőrt, és hangot adnak annak is, hogy ez teljesen természetes és normális.
Azonban még mindig a szőrtelenség a divat, és ebben a "szőrellenes közegben" kevesen teszik fel a kérdést: tulajdonképpen miért is vagyunk szőrösek?

A szeméremszőrzet legfőbb feladata a húgyutak, illetve nők esetében a hüvely védelme a vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben. A szeméremszőrzet felfogja a kórokozókat, így csökkentve az esélyét például annak, hogy a végbélben található baktériumok eljussanak a hüvelybe vagy a húgyutakhoz, ami könnyen fertőzéshez vezethet. A szeméremszőrzet a hőszabályozásában is szerepet játszik, továbbá védelmet nyújt a túlzott meleggel vagy hideggel szemben.

Forradalmi reklám a Billie borotvamárkától

Bár tudományosan egyelőre nem bizonyított, feltételezhető, hogy a szeméremszőrzetnek – akárcsak a hónaljszőrzetnek – szerepe van olyan illatanyagok (úgynevezett feromonok) párologtatásában, amelyek információkat közvetítenek rólunk, és ezzel jelzik mások számára a nemi érdeklődésünket. Tehát árt az nekünk, ha megszabadulunk tőle? Nem feltétlenül, de néhány pozitív funkciójáról (például a hőszabályozó szerepéről) így le kell mondanunk.

Természetesen az a legfontosabb, hogy te hogyan érzed magad jól a bőrödben. Ez nem divat kérdése, hanem abszolút a te döntésed. Ha nem vagy biztos benne, hogy mi passzol hozzád a legjobban, próbálj ki többféle fazont. A szex előtti közvetlen borotválkozást azonban jobb, ha kerülöd, hogy ha esetleg megvágod magad, ne legyél kitéve különböző fertőzéseknek.

A cikk a Yelon közreműködésével készült. Ha szívesen olvasnál még szexről, kapcsolatokról, a tested működéséről, látogass el a weboldalukra! A Yelon egy anonim chatet is működtet, ahol a 10–18 évesek saját kérdéseiket tehetik fel szakembereknek, és bármiről beszélgethetnek, ami érdekli őket.

Ez is érdekelhet

Ezt látnod kell: Billie Eilish barnára festette a haját!

Ezt látnod kell: Billie Eilish barnára festette a haját!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke