18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Igen, a vaginád is öregszik, mégpedig így

2020.szeptember.13.

Harminc éves kor felett sokakat elkezd foglalkoztatni a kérdés, hogy vajon mi mindent érdemes megtenni az öregedés lassításáért? Nos, az ősz hajszálakat könnyű befesteni, a homlokon lévő ráncok kisimítása sem lehetetlen, de mi vajon azzal is érdemes foglalkozni, hogy miként változik a vagina állapota az évek során?

Igen, a vaginád is öregszik, mégpedig így
Fotó: giphy

A válasz egyértelműen igen, hiszen a hüvely is öregedési folyamaton megy keresztül, ezért akárcsak a test mindenki által szemmel látható részei, odafigyelést igényel. De hogyan zajlik a vagina természetes öregedése, és milyen jelei vannak annak, ha valami nincs rendben odalent?

Tudtad, hogy a G-ponton kívül van C és A-pontod is? Így találhatod meg őket

Tudtad, hogy a G-ponton kívül van C és A-pontod is? Így találhatod meg őket

Minden nő hüvelye más és más, ami viszont biztos, hogy bármilyen is legyen, az élet során több változáson is átmegy. Ha fogamzásgátló tablettát szedsz, akkor harminc éves kor felett azt tapasztalhatod, hogy a hüvelyed szárazabb lesz.
A várandósság és a szülés szintén jelentős változást idézhet elő a hüvelyedben. A méhed az állapotosság idején görögdinnye méretűre növekszik, a vaginád pedig sötétebb színű lesz. Szüléskor a hüvely természetes módon megnyúlik, de szerencsére rendkívül rugalmas és megfelelő a vérellátása, így a szülést követő hat héten belül normalizálódni fog.
Negyvenéves kor környékén a bőr állapota odalent is elkezd átalakulni, a szőrszálak pedig – csakúgy, mint a test többi részén – elvékonyodnak. Ez leginkább az ösztrogén csökkenése miatt van így, és minél közelebb érkezel a menopauzához, annál inkább érződnek a változások. A hormonszint csökken, a hüvelyfal vékonyabb lesz és előfordulhat hüvelyi szárazság is, ami viszketést és bőrpírt eredményezhet.

Igen, a vaginád is öregszik, mégpedig így
Fotó: giphy

A legtöbb nő életében ötven éves kora körül érkezik el a menopauza ideje, ami sok változást eredményez. A csökkent ösztrogénszint miatt vékonyabb, kevésbé rugalmas és szárazabb lesz a hüvely. A hormonszint csökkenésével a test leállítja bizonyos baktériumok termelését, ami megváltoztatja a normál hüvely pH-értékét, és savasabbá válik. Mivel a szervezetben megtalálható jó baktériumok is csökkennek, hajlamosabb lehetsz húgyúti fertőzésekre és a bakteriális hüvelyfertőzésre, ezért érdemes fokozottan ügyelned a fertőzések megelőzésére.

8 tény a vagináról, amit minden nőnek tudnia kell

8 tény a vagináról, amit minden nőnek tudnia kell

A menopauza tünetei ötven év felett fokozatosan megszűnnek, ám a hüvely változása hatvan év felett is folytatódik. Hatvan éves korára a nők közel hatvan százaléka tapasztal hüvelyszárazságot, és előfordulhat, hogy olykor kellemetlenek a nemi együttlétek. Az azonban egyáltalán nem természetes, ha folyamatosan fájdalmat érzel akár az aktusok alatt, akár azokat követően. Tehát ha rendszeresen kellemetlen élményeid vannak, akkor minél előbb keresd fel a nőgyógyászodat! Ha pedig csak normálisnak számító változásokkal találkozol, akkor is legalább évente vegyél részt nőgyógyászati szűrővizsgálaton, hiszen az egészségi állapotodról ezen a téren is - kortól függetlenül - rendszeres kontrollvizsgálatokkal érdemes meggyőződnöd.

Ez is érdekelhet

Idealizált romantika punk életérzéssel – Martin Wanda fotóssal beszélgettünk

Idealizált romantika punk életérzéssel – Martin Wanda fotóssal beszélgettünk

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke