Figyelem: Így néz ki egy egészséges punci!

2022.július.5.

Arról már írtunk a GLAMOUR hasábjain, hogy a lelki egészséged érdekében mennyire fontos, hogy megértsd, a puncik a legkülönbözőbb színekben és formákban létezhetnek, és mindegyik teljesen normális, sőt, csodaszép.

Figyelem: Így néz ki egy egészséges punci!
Fotó: Gettyimages.com

Mindegy, hogy kikandikál-e a kisajkad a nagyajkak közül, mindegy, hogy barnás a bőröd színe odalenn, mindegy, hogy mekkora a csiklód – szép vagy, és kész.

Vannak azonban olyan elváltozások a vagina és a vulva környékén, amelyek semmiképpen sem egészségesek, és mielőbbi orvosi kivizsgálást igényelnek. Íme:

Egy kevés folyás, amely megszáradva fehéres, esetleg nagyon halvány sárga színű, természetes lehet. Ugyanakkor itt is érdemes azt figyelni, számodra mennyire tipikus a jelenség. Ha évek óta megszoktad, hogy van egy kis folyásod, de az orvos mindig mindent rendben talált, akkor nincs miért aggódnod. Ha azonban sosem volt folyásod, de most van, akkor megér egy látogatást a nőgyógyásznál a probléma. Ha a folyás nagyon bő, sárga, zöld vagy véres, illetve erőteljes, kellemetlen szaga van, nagy valószínűséggel valamilyen fertőzéssel állsz szemben. Ilyenkor azonnal irány az orvos!

Egy enyhe viszketés, amely egyszer-kétszer előfordult, még nem ok az aggodalomra. Elképzelhető, hogy a bugyid kényelmetlen, irritál a mosópor, megizzadtál vagy túl szoros a nadrágod. Először is, próbáld megszüntetni az irritáló tényezőt: kizárólag természetes alapanyagú alsót viselj, felejtsd el a tangát, a túl szoros nadrágokat, és próbáld a fehérneműidet bio mosóporral vagy csak tiszta vízzel mosni. Ha azonban a viszketés visszatérő, nagyon kellemetlen, vakarózásra ingerlő, rendellenes folyás vagy egyéb tünet is társul hozzá vagy napokig is eltart, mindenképpen menj orvoshoz. Igen, a viszketés lehet gomba tünete is, de korántsem mindig az, ezért felejtsd el a vény nélkül kapható szereket és az önkezelést!

A vagina öntisztuló – ezért felejtsd el a különböző, nem tejsavas intimzuhanyokat! -, de a puncid környékét akkor is tisztán kell tartanod, ami azt jelenti, hogy naponta legalább egyszer, lehetőleg tejsavas intim lemosóval és tiszta vízzel gyengéden meg kell mosni.

A fájdalom szinte mindig valami bajt jelez, ezért akár szeretkezés közben, akár attól függetlenül jelentkezik, akár a vaginában, akár a vulva egyéb részén, keresd fel a nőgyógyászodat, és számolj be a panaszokról!

Ez is érdekelhet

Anonim HIV- és STD-szűrést is kérhetsz ingyenesen a Sziget-fesztiválon

Anonim HIV- és STD-szűrést is kérhetsz ingyenesen a Sziget-fesztiválon

Sztárhírek

Nagy lépésre készül Katalin hercegné és Vilmos herceg

Nagy lépésre készül Katalin hercegné és Vilmos herceg

Sztárhírek

10 elképesztő fotó Kylie Jennerről a hírnév és a plasztikai műtétek előtti időkből

10 elképesztő fotó Kylie Jennerről a hírnév és a plasztikai műtétek előtti időkből