5 dolog, amitől megfájdulhat a fejed, és nem is tudsz róla

Megkockáztatjuk, hogy mindenkinek, aki ezt a cikket olvassa fájt már a feje valaha – vagy éppen azért kattintott a cikkünkre, mert ebben a szent pillanatban is fejfájás gyötri. Eláruljuk, hogy milyen okok állhatnak a fájdalom hátterében.

Miért fáj a fejem?
Miért fáj a fejem? Ha nálad is gyakran hangzik el a kérdés, ideje átgondolni, mit kellene máshogy csinálnod
Fotó: Jay Yuno/Getty Images

Amikor a fejfájás átveszi az uralmat, csak egy dolog számít: legyen már vége! Lehetőleg minél előbb. A kiváltó okok azonosítása segíthet enyhíteni, bizonyos esetekben pedig elkerülni a kellemetlen állapotot.

1. Álmatlanság (insomnia)

Az alváshiány általában a fejfájás egyik legfőbb kiváltó oka. A reggeli fejfájás gyakran együtt jár az alvászavarokkal, például az álmatlansággal. Ha rendszeresen gondot okoz számodra az elalvás, vagy nem érzed magad kipihentnek az éjszakai alvás után, akkor lehetséges, hogy alvászavarral van dolgod, ami hozzájárulhat a fejfájáshoz. Az álmatlanságra utaló fájdalom megelőzése és gyógyítása is a probléma gyökerének feltárásával kezdődik: rengeteg dolog okozhat krónikus álmatlanságot, mentális zavaroktól kezdve, a stresszen át, egészen a rossz alvási szokásokig.

2. Migrén

A migrén gyakorlatilag bármikor jelentkezhet, de sokaknál éjszaka vagy kora reggel üti fel a fejét. A migrén egy ciklust követ, tehát a migrénes emberek jellemzően ugyanabban az időintervallumban észlelik a tüneteket. Tehát lehetséges, hogy a fejfájás, amivel folyton felébredsz, valójában egy migrén, ami alvás közben jelentkezik. A migrén gyakran genetikai eredetű, ami azt jelenti, hogy sokaknál elkerülhetetlen – kezelni viszont kezelhetjük a migrént. A kulcs itt is a kiváltó okok azonosítása, ami lehet a stressz, a rossz alvás, és a helytelen étrend is. A legegyszerűbb és legbiztosabb megoldás természetesen egy szakember segítségét kérni, aki képes azonosítani a kiváltó okokat, így a kezelési módokat is.

3. Koffeinmegvonás

Ez általában azoknál fordul elő, akik a nap folyamán több csésze kávét is megisznak, de bárkivel előfordulhat. A koffein befolyásolhatja az agy vérellátását, és ha nem iszol annyit, mint szoktál, az neurológiai mellékhatásokat okozhat – ebben hasonlít a kávé a drogokhoz, amelyek megvonásával szintén jelentkezhet a fejfájás. A koffeinmegvonás okozta fejfájás leküzdésére próbáld meg kerülni a koffeint délután. Ha koffeinmentes életmódra törekedsz, de zavar a leszokással járó fejfájás, akkor fokozatosan szoktasd le magad róla, apránként csökkentsd a napi adagod, míg nem teljesen le tudsz szokni róla – javasolják a UCLA orvosai.

Dietetikus segít, hogyan támogasd megfelelően a bélflórádat

4. Folyadékhiány

A nem megfelelő folyadékbevitel fejfájást okozhat – aki erre hajlamosabb, az elkerülheti a fejfájást, ha gondoskodik arról, hogy naponta elegendő folyadékot igyon. A vízhiányt jelző fejfájás az egész fejben fájdalmat okozhat, vagy inkább az elülső, és/vagy hátsó részre korlátozódhat. A fájás hajlamos felerősödni a fej előre hajtásakor, vagy más fejmozgás végzésekor. A dehidratációs fejfájás pontos oka nem ismert – derül ki a Harvard Egyetem kutatásából. Erre a gyógymód egyértelmű: pótolni kell a folyadékot.

5. Számítógépes munka

Akár hajlamos vagy a fejfájásra, akár nem, a számítógép, vagy bármilyen képernyő előtt töltött órák okozhatnak fejfájást – írja a verywellhealth.com. Ez a fejfájás lehet tompa vagy éles, és ez csak az egyik tünete a számítógépes látásszindrómának, más néven a digitális szemterhelésnek – a többi tünet közé tartozik a homályos látás és a szemszárazság. Bár a képernyő előtt töltött idő csökkentése a legjobb módja a számítógépes fejfájás leküzdésének, ez tudjuk, hogy nem mindig lehetséges, így 20 percenként érdemes egy 20 másodperces szünetet tartani, valamint levenni a laptop fényerejét, vagy a kékfényszűrős szemüveg is segíthet csökkenteni a terhelést.

Az egészséged kincs, vigyázz rá:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Kost megbecsülik, a Nyilas lázban ég - június 7.

Napi horoszkóp: A Kost megbecsülik, a Nyilas lázban ég - június 7.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

3 dolog, ami felboríthatja a hüvelyflórád (x)

3 dolog, ami felboríthatja a hüvelyflórád (x)

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)