Mit tehetsz a pigmentfoltok ellen?

A bőrön kialakuló apró, barnás foltok ártalmatlan jelenségnek számítanak, azonban esztétikailag sokakat zavarhatnak. Most megtudhatod, hogyan előzd meg a kialakulásukat, és hogyan takard el őket, ha már megjelentek.

Mit tehetsz a pigmentfoltok ellen?
Fotó: Northfoto/GLAMOUR

Melasma, májfolt, pigmentfolt. Ezen elnevezések valamelyikével már egészen biztosan találkoztál életed során. A sokszor teljesen eltérő méretben és formában megnyilvánuló bőrelváltozások, bár elsősorban nőknél jelentkeznek, a férfiakat sem kerülik el. Dr. Altmayer Anita bőr – és nemigyógyász, kozmetológus, allergológus, immunológus, valamint a Vichy szakértője válaszol néhány rendkívül fontos kérdésre, amivel a legjobb, ha te is tisztában vagy!

Mit nevezünk pontosan pigmentfoltnak?

A májfolt, vagy pigmentfolt elsősorban a nőknél jelentkező szabálytalan világosbarna- barna színbeli eltérés a bőrön. A zavaró, esztétikai problémát okozó jelenség évtizedek óta terápiás kihívást jelent mind a bőrgyógyászok, mind a kozmetikusok számára.

Milyen korban és jelentkezik ez általában?

Elsősorban a harminc-negyven éves nőknél, a fénynek kitett területeken jelentkezik, mint a homlok, szemöldök, orr, arccsont, állcsont, dekoltázs és alkar.

Általánosságban milyen okok állhatnak a háttérben?

A genetikai hajlam, családi halmozódás mellett a máj- és vesebetegség, endokrinológiai betegségek, hormonális eltérések, cikluszavarok, terhesség, fogamzásgátlók, hormonpótlók, fényérzékenyítő gyógyszerek, kozmetikumok, napfény, szolárium is hozzájárulhat a kialakulásukhoz. Ezeken felül a kozmetikumokban lévő vazelin, bergamot olaj, kátrány-származékok is okozhatnak barna foltokat.

Mi a helyzet a fiatalabb korosztállyal? Őket is érinti ez a probléma?

Ez inkább a középkorúak problémája, azonban a fiatalok között is gyakori a túlzott napozás, szoláriumozás miatt. A pattanások gyakori nyomkodása, kapargatása ugyanúgy másodlagos pigmentációt okozhat. Emellett a helyi kezelésére javasolt készítmények és gyógyszerek közül szinte mindegyik fényérzékenyít, így nyáron nem javasolt a használatuk, vagy csak fokozott fényvédelem mellett.

Hogyan mutatkozik meg a túlzott fényérzékenység?

Először napégés szerű tüneteket fedezhetünk fel a bőrön, majd másodlagos pigmentációt.

Mire kell odafigyelnünk, hogy megelőzzük a foltok kialakulását?

Mivel a már meglévő májfoltok eltávolítása nagyon nehéz feladat - sokszor egy-két év alatt halványodnak csak el -, így a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni. Az aktiváló faktorok, a fényexpozíció, a fogamzásgátlók, a fényérzékenyítő gyógyszerek, az illatosított kozmetikumok kerülése lenne a legfontosabb. A fényvédő krémeket hazánkban kora tavasztól késő őszig folyamatosan javasolt használni, de a téli sportok esetén is elengedhetetlenek. A kémiai fényvédelem (UVA és UVB faktorok) mellett a fizikai fényvédelem is szükséges. A szolárium pedig egyáltalán nem javasolt.

Léteznek olyan orvosi kezelések, melyekkel megszabadulhatunk a pigmentfoltoktól?

A már kialakult foltok kezelésében a legtöbb terápiás próbálkozás a melaninszintézis és -termelés gátlásán keresztül történik. A leggyakrabban használt vegyületek a hidrokinon, glikolsav, kojisav, azelainsav, retinolsav, glabridin, arbutin, C- és E-vitamin. Alternatív lehetőség a zöld tea, szója, édesgyökér-kivonat, és a rezorcin. A már meglévő pigmentszemcséket kémiai hámlasztással (rezorcin, szalicilsav, TCA) és mikrodermabrázióval is megpróbálhatjuk eltávolítani. Ezen kívül a lézerkezeléseknek is számtalan fajtája létezik, melyek a melanin-szemcsék "szétszakítására" alkalmasak, ilyen többek között a festék és Alexandrite lézer, vagy a villanófénnyel működő IPL készülékek.

Ez is érdekelhet

5 dolog, amit meg kell változtatnod a szexuális szokásaidon

5 dolog, amit meg kell változtatnod a szexuális szokásaidon

Divat Shoppingtipp

Nincs különbség - Az IKEA hangszóróval, szivárványos táskával ünnepli a sokszínűséget

Nincs különbség - Az IKEA hangszóróval, szivárványos táskával ünnepli a sokszínűséget

Sztárhírek

Mesebeli szerelem: Lékai-Kiss Ramóna és Lékai Máté szerelmi történetével és ajándék szerelmes regénnyel megjelent a GLAMOUR júniusi lapszáma

Mesebeli szerelem: Lékai-Kiss Ramóna és Lékai Máté szerelmi történetével és ajándék szerelmes regénnyel megjelent a GLAMOUR júniusi lapszáma