Nem a méret a lényeg

2021.április.18.

Teljes mértékben elfogadom azt a nézetet, hogy ne propagáljuk az elhízást. Tudom, hogy nehéz, sőt sziklaszilárd fába vágtam a fejszémet azzal, hogy eldöntöttem segíteni akarom itthon a nem tökéletes modellmérettel rendelkező nők életét.

Nem a méret a lényeg
Fotó: Getty Images

Legfőképpen mint stylist, és mint újságíró is, aki hírét viszi annak, hogy nem csak egyféle nő- és férfi létezik. Onnan is tudom, hogy ez kemény téma, mert azon kívül, hogy rengeteg szeretetteljes és hálálkodó üzenetet kapok, szinte nem telik el úgy nap, hogy ne kapnám meg azt a kérdést is, hogy miért állok olyan ügy mellé, ami nem jó út, ami az egészségtelenséget élteti. Igen, létezhet, hogy valaki a túlsúlya miatt beteg és igen, az már cseppet sem jó, ha vészesen kényelmetlen bizonyos súllyal élni, de közel sem ilyen fekete és fehér ez az ügy. Nem szeretnék hosszan erről írni, hiszen sem orvos, sem dietetikus, sem edző nem vagyok. Ami viszont biztos, hogy súlytól kortól és mindenféle számtól függetlenül is megérdemli mindenki, hogy boldog legyen és jól érezze magát a bőrében. Hiszen nem csak egy számból állunk, nem az határozza meg az értékeinket, hogy 20 évesek vagyunk vagy 60, ahogy az sem, hogy 49 kilók vagyunk, vagy 89 kilók.

Stylistként számomra ez egyfajta társadalmi felelősségvállalás, hogy ne csak azt nézzem, hogy valaki konfekcióméret, tehát pipa, hanem “lelket öntsek” olyan emberekbe, akik nehezebben találnak maguknak ruhát különböző okok miatt. Azt látom rengetegen vannak, akiknek szükségük van erre a támogatásra. Látom, ahogy a Klubom tagjai repkednek az örömtől egy-egy fotózás közben, után, egy-egy kampányfilmünk által, hogy igen, ők is, mi is itt vagyunk és teret kérünk. Ráadásul azért is, mert attól, hogy valaki nem modellméret, attól lehet egy igazán értékes ember. A megjelenésünk fontos, üzen rólunk, de közel sem csak egy testből állunk.

Fantasztikus például az is, hogy a GLAMOUR Illés Fanni világ- és Európa-bajnok paraúszót tette a címlapjára, vagy épp Sirokai Diána plus size modellt, hiszen ezzel minél több olyan szem is kinyílik a sokszínűségre, amely eddig csukva volt.

Igen, ez idő, de ha nem adjuk fel, akkor haladunk.

Azt tapasztalom - főképp az Instagramon és a Tiktokon -, hogy egyre több olyan oldal születik, amely támogatja a sokszínűséget. Egyre több pszichológus, coach ad ennek hangot és olyan lányok, fiúk állnak a kamera elé, akik vagy teljes mértékben civilek, vagy befutottabb influecerek és azt mondják: hello, ébredj fel, ne ítélkezz! Az ember nem csak testből áll.

Mert igenis itt az idő, hogy a színfalak, azaz a külső mögé nézzünk és ne ragadjunk le ott, hogy kinek milyen az ajka, a haja és a dereka, hiszen minél jobban a felszín alá megyünk, annál jobban kinyílik a világ előttünk. Lehet elcsépelt és lerágott csont, hogy mennyire fontos a belső, de tényleg az.

Stylistként talán ez furcsán hangozhat tőlem, hogy nem csak a fazonokkal, színekkel, testalkattal foglalkozom, de az az egyik felünk.

Foglalkozzunk vele, szeressük, ápoljuk, tápláljuk, öltöztessük, de ne feledkezzünk el róla, hogy a valódi szépség a külső és belső balance-ban rejlik.

Szerző: Kozma Rita

Kövesd Ritát az alábbi közösségimédia-oldalakon!

https://www.facebook.com/KozmaRitaplussize

https://www.instagram.com/kozma.rita/

https://www.tiktok.com/@kozma.rita.styling?lang=hu-HU

Ez is érdekelhet

GlamDrop: Közeledik a nyár, frissítő, merész és csábító újdonságok várnak rád

GlamDrop: Közeledik a nyár, frissítő, merész és csábító újdonságok várnak rád

GLAMOUR Horoszkóp

A csillagjegyed elárulja, milyen anya leszel!

A csillagjegyed elárulja, milyen anya leszel!

Sztárhírek

Mesebeli szerelem: Lékai-Kiss Ramóna és Lékai Máté szerelmi történetével és ajándék szerelmes regénnyel megjelent a GLAMOUR júniusi lapszáma

Mesebeli szerelem: Lékai-Kiss Ramóna és Lékai Máté szerelmi történetével és ajándék szerelmes regénnyel megjelent a GLAMOUR júniusi lapszáma