Hány szinonimát ismersz a női nemi szervre?

Hirdetés

2022.augusztus.15.

Punci, nunus, punelláris… Ízlelgesd a szavakat, mondd ki hangosan, és döntsd le az intim tájéki tabukat magadban! Mert tudatosak csak azokkal a dolgokkal kapcsolatban lehetünk, amikről merünk beszélni.

 mondd ki hangosan, és döntsd le az intim tájéki tabukat magadban
Mondd ki hangosan, és döntsd le az intim tájéki tabukat magadban!
Fotó: Gettyimages.com

Ez év májusában új szereplő bukkant fel a YouTube-on. A VagiNavigátor egy könnyed, fiataloknak szóló és őket megszólaltató videósorozat, amely vallja: az intim egészség nem intim téma.

Miért kerüljük a női nemi szerv megnevezését?

Az ember társas lény, és tudásának jelentős részét már az ősidők óta tapasztalatcserén keresztül szerzi. Ez a tapasztalatcsere lehet közvetlen vagy közvetett, szóbeli vagy írásos, online vagy offline, a lényeg, hogy beszéljünk a dolgokról. Így tud ugyanis kialakulni a képünk arról, hogy mi a normális és – értelemszerűen – hamarabb felismerjük azt is, hogy mi nem az.

A társadalom viszont bizonyos témákat elkezdett a szőnyeg alá söpörni, így az ezekkel kapcsolatos tudás lassan kikopik a köztudatból. Erre a sorsra jutott a (női) intim egészség is. Pedig mi szégyellnivaló van mondjuk a hüvelyfolyásban? Neked is van, nekem is van. Néha kicsit több, néha kevesebb, sőt, még az állaga is változó. És ez teljesen normális. Mégis, a nők jelentős része még a legjobb barátnőjével sem meri megbeszélni a tapasztalatait.

Az intim egészség nem intim téma
Fotó: Bayer Hungária Kft.

Ezen igyekszik változtatni a Bayer Hungária megbízásából készült VagiNavigátor sorozat, amelynek részei az intim egészség különböző területeit érintik, attól a kérdéstől kezdve, hogy meg merünk-e szólalni a témában, a fehérnemű divaton, a sporton és az intim testékszereken keresztül egészen a nemi szervekben és azok környékén lezajló természetes folyamatokig, valamint a leggyakoribb intim betegségek tüneteinek felismeréséig.

Azt például tudtad, hogy a fejekben elsősorban nemi betegségként élő hüvelygomba kialakulásában a szexnek nem sok szerepe van? A tanga szexi, de eltűnődtél már rajta, hogy milyen hatással van az intim egészségedre? Vagy, hogy milyen színe, szaga, állaga lehet a már emlegetett hüvelyi váladéknak egy egészséges szervezet esetén? Megannyi kérdés, amelyeket korábban talán még önmagadnak sem tettél fel, nemhogy másnak. Pedig, ha valamiről nem beszélünk, arról nincs tudásunk. És ha nincs tudásunk róla, akkor oda se figyelünk rá igazán, és talán fel sem tűnik, ha megváltozik a működése – azaz, ha baj van.

A nők jelentős része még a legjobb barátnőjével sem meri megbeszélni a tapasztalatait
Fotó: Bayer Hungária Kft.

Az üzenet egyértelmű: egészségtudatosnak lenni azt is jelenti, hogy tisztában vagy azzal, ami a szemérmes szerveid körül történik – ha pedig nem, mersz kérdezni. Akár egy baráti beszélgetés során is! Hiszen egy-egy ilyen tapasztalatcsere valakit komolyabb egészségügyi nehézségektől is megkímélhet.

Nézd meg a beszélgetős sorozat eddig megjelent részeit a VagiNavigátor YouTube csatornáján vagy a vaginavigator.hu weboldalon! Érdekeljen az egészséged – érdekeljen, hogy mi van a szemérem másik oldalán!

A cikk a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

CH-20220629-34

Ez is érdekelhet

Utazz okosan, és járd be a világot fillérekből! - Profi tippek az Utazó Majomtól

Utazz okosan, és járd be a világot fillérekből! - Profi tippek az Utazó Majomtól

Tedd & Ne tedd

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Tedd & Ne tedd

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós