6 tipp, hogy jobb legyen a testtartásod a home office alatt

2021.április.20.

Függetlenül attól, hogy szeretsz-e otthonról dolgozni, a koronavírus-járvány miatt egyre több cég vezeti be a home office munkavégzést, ami új rutin kialakításával is jár. Legalább néhány perccel többet aludhatsz, hiszen az ingázás megszűnt, nem fogja senki nézni, hogy a kedvenc pizsamanadrágodat viseled-e az íróasztal alatt, és ki kell alakítanod egy dolgozósarkot ott, ahol a legkevesebb zavaró tényező vesz körül. Egy otthoni munkaállomás sok szempontból praktikus lehet, de korántsem biztos, hogy a testtartásodnak is ideálisan van kialakítva.

De mit tehetsz azért, hogy mégse fájjon a hátad, és ne szenvedj semmilyen kellemetlenséget amiatt, hogy otthonról dolgozol?

1. Felejtsd el az ágyad és a kanapét

Persze, csábítóan kényelmesnek tűnhet az ágyadból vagy a kanapéról válaszolni az e-mailekre, de túlságosan is laza, és hamar meg fog fájdulni a hátad. A jó testtartás érdekében úgy kell gondolnod a testedre, mint egy többszintes épületre. Ideális esetekben a szintek egymásra épülnek, mindennek megvan a helye és a támasza. Éppen ezért a hátadat sem érdemes leterhelned azzal, hogy támasz nélkül hagyod.

2. Jelölj ki egy kényelmes munkaállomást

Jelölj ki egy helyet az otthonodban, ahol minden feltételt meg tudsz teremteni ahhoz, hogy kényelmesen dolgozz a nap folyamán. Győződj meg róla, hogy a szemeddel valóban előre, és nem lefelé nézegetsz. Fontos, hogy a képernyő a munkavégzésnél szemmagasságban legyen, a könyököd pedig nagyjából derékszögben helyezkedjen el.

3. Ruházz be egy hozzád illő székbe

Egy szék, ami jó tévénézéshez vagy étkezéshez, egyáltalán nem biztos, hogy a munkavégzéshez is kényelmes lesz. Érdemes venned egy kimondottan irodai széket, de hogy milyet? Nos, teljesen egyénfüggő, hogy kinek mi a kényelmes, de a legjobb, ha olyat választasz, aminek a magasságát és a háttámláját is tudod állítani, hiszen így bármikor, ha már mégsem éreznéd komfortosnak, változtathatsz rajta.

4. Ne csak ülj vagy állj egész nap

Sokan vannak, akik – még ha lehetőségül is van rá, hogy ne így tegyenek – is egész nap ülnek vagy állnak. Azonban a hosszú, megszakítás nélküli ülés vagy állás leterheli a testet. A folyamatos ülés hozzájárul az egészségtelen életmódhoz, de csak állni sem a legjobb megoldás. Törekedj arra, hogy akárhogyan is végzed a munkádat, legalább óránként tudj néhány perc szünetet tartani, vagy intézd úgy a teendőidet, hogy közben mozogsz egy kicsit.

5. Ne feledd a fejed mozgatását sem

Igen, kelj fel, nyújtózkodj és járkálj, de szánj időt arra is, hogy megmozgasd a fejedet, amíg a számítógép előtt vagy. Az állandó képernyőre irányuló figyelem korlátozza a szem és a fej mozgását, ami nyaki fájdalomhoz és merev testtartáshoz vezethet. Változtasd meg a fejed helyzetét úgy, hogy jobbra, balra, felfelé és lefelé nézel, majd rajzolj köröket az orroddal!

6. Tarts egy rövid edzésszünetet

Ha az otthonod már nemcsak a lakó – hanem a munkahelyed is, akkor miért ne használhatnád tornateremként is? Online rengeteg edzéstippet találhatsz, amiket akáraddig is elvégezhetsz, amíg lefőzöl egy kávét. Ilyen az is, ha csinálsz tíz-húsz guggolást, vagy tízszer fel – és leszállsz egy székről. Így megdolgoztatod a lábadat és felpörgeted a vérkeringésedet. A lényeg, hogy minden nap ügyelj arra, hogy ne monotonul, folyamatosan egy testhelyzetben legyél, hiszen erre a munkavégzés sem lehet kifogás!

Ez is érdekelhet

Filmek nagy csavarral - avagy a legváratlanabb csattanók a filmtörténelemben

Filmek nagy csavarral - avagy a legváratlanabb csattanók a filmtörténelemben

GLAMOUR Horoszkóp

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod