5 ok, amiért még komolyabban kell kezelni az éghajlatváltozást

2021.február.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Közel egy éve, hogy a koronavírus-járvány a világ minden részén rengeteg gondot okoz, de sajnos azt is számításba kell venni, hogy sok, régebb óta fennálló globális probléma sem tűnt el azóta sem, sőt, némelyek talán még súlyosbodtak is az elmúlt évekhez képest. Az egyik ilyen jelentős probléma az éghajlatváltozás, ami, bár gyakran nem kap elég nagy figyelmet, az egész bolygónkat veszélyeztetheti. Éppen ezért mindannyiunk személyes felelőssége komolyan venni, és tenni is azért, hogy ne hatalmasodhasson el. De vajon mik azok a tények, amik miatt mindenkinek szívügye kell, hogy legyen az éghajlatváltozás lelassítása?

5 ok, amiért még komolyabban kell kezelni az éghajlatváltozást
Fotó: Getty Images

1. A magas szén-dioxid kibocsájtás egyre komolyabb felmelegedést okoz

Évek óta folyik annak a pontos modellezése, hogy várhatóan miként fog kinézni a Föld az elkövetkezendő évtizedekben. A tudósok folyamatosan becsülik a várható változásokat, amelyek természetesen a jelen történéseinek függvényében is változhatnak. Miután a légkörben megtalálható szén-dioxid szintje az utóbbi években megváltozott, a kutatók úgy vélik, évek múlva akár 2,3-4,5°C közötti felmelegedésre is számíthatunk. Az egyik legfőbb lépés, amivel te magad is hozzájárulhatsz a szén-dioxid szint csökkentéséhez, az a repülővel való utazás kerülése, ugyanis a légi közlekedés jókora szán-dioxid kibocsájtással jár.

!* br *!

2. Az örökfagy olvadása komoly kockázatokat rejt magában

Az örökfagy, más néven permafroszt olyan talaj, amely tartósan fagyott állapotban van. A megnövekedő szén-dioxid kibocsájtás pedig, ha emeli a hőmérsékletet, akár évszázadok vagy évezredek óta fagyott területeket, gleccsereket is veszélyeztethet. Ha pedig az örökfagyos területek olvadásnak indulnak, rengeteg régóta tárolt üvegházhatású gáz és elfeledett betegség is a légkörbe kerülhet, ami az egész emberiséget veszélyeztetheti.

!* br *!

3. Az erdőirtás károsítja a világ önszabályozási képességét

Amikor megtörténik a szén-dioxid kibocsájtás, a káros anyag nem kerül teljes egészében a légkörbe: a növények, különösen az őserdei fák nagy mennyiségben szívják magukba, de ha kiirtják azokat, akkor visszakerülnek a légkörbe. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy felbecsülhetetlen természeti ökoszisztémák mennek tönkre, tovább súlyosbodik az éghajlati válság is, méghozzá jóval nagyobb mértékben, mint ahogyan azt a kutatók korábban vélték. Mivel külföldön sok erdőt gazdálkodás céljából irtanak ki, személyesen annyit mindenképpen megtehetsz, hogy amilyen zöldséget, gyümölcsöt és húst csak lehet, hazai termelőktől szerzel be.

4. Az erősödő szélsőséges időjárási viszonyok egyre inkább fenyegetik a veszélyeztetett közösségeket

Azokon a területeken, ahol eddig is jellemzően nedves volt az éghajlat, még hevesebb esőzések várhatóak, míg az aszály főként a Közel-Keletet, Észak-Afrikát, Dél-Európát és Ausztráliát fogja veszélyeztetni. Sok ilyen területen magas százalékban élnek hátrányos helyzetű emberek, így rájuk még nehezebb idők várhatnak, mint azokra, akiknek veszély esetén több lehetőségük van az esetleges menekülésre. Ha te olyan szerencsés is vagy, hogy soha nem kellett még szembenézned szélsőséges időjárási viszonyokkal, akkor is biztosan láttad a híradóban vagy az interneten, hogy milyen károkat okozhatnak. Erre ne felejtsd el emlékeztetni a családodat és a barátaidat sem, és ösztönözd őket arra, hogy ők is, amit csak lehet, tegyenek meg az éghajlatváltozás súlyosbodásának elkerülése érdekében. Ha pedig lehetőséged van rá, támogass olyan szervezeteket, amelyek a szélsőseges időjárási viszonyok miatt bajba kerülőket segítik.

5. Az éghajlatváltozás jelentős mentális teherrel is jár

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a változó éghajlati viszonyok hátrányosan befolyásolják a mentális egészséget. Fokozottan megnövelheti ugyanis a szorongás vagy a depresszió kialakulásának kockázatát, vagy traumákat is okozhat. Egyre több emberben tudatosul, hogy a Föld veszélyben van, és az egyre szembetűnőbb éghajlatváltozás miatti következmények nemcsak fizikai, hanem lelki terheket is róhatnak mind az elszenvedőikre, mind azokra, akik érzik, hogy egyszer őket is érintheti majd a probléma. Ez a negatív érzés viszont orvosolható, méghozzá azokkal a tettekkel, amik ténylegesen hozzájárulnak az éghajlatváltozás lelassításához, ami tényleg mindannyink felelőssége.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Palvin Barbara olyan mesebeli helyen járt, ahova mi is azonnal regjegyet váltanánk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője