6 hatásos tipp az önbizalomhiány leküzdésére

2021.január.26.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Gondoltad volna, hogy a legtöbb problémánk, gondunk visszavezethető ugyanarra a dologra? Mert kutatások szerint bizony így van! Nem másról van szó, mint az önbizalomról, önbecsülésről és a pozitív énképről. Miért is igazán fontosak ezek? Mi is az az önbizalom és hogyan lehet fejleszteni hatékonyan azt?

6 hatásos tipp az önbizalomhiány leküzdésére
Fotó: Getty Images

Nap mint nap beszélünk róla, de vajon pontosan mi is az önbizalom? Az önbizalom azt jelenti, hogy egy egyén mennyire bízik a személyes ítéleteiben, döntéseiben, képességeiben, saját magában. Az önbizalom annak a képessége, hogy higgyünk magunkban. Az önbizalmunkat a környezetünk határozza meg leginkább. A neveltetésünk, az ismeretségeink, a hatások, amik érnek minket, a dolgok, amikkel találkozunk és csinálunk életünk során. De fontosak a pozitív énképünkhöz a fizikai adottságaink is, például a súlyunk, magasságunk, a nemünk és még sok más is. Hogy miért is olyan fontos az önbizalom? Ha nincs egy egészséges szinten, akkor bizony súlyos problémákat okozhat. Rendkívül káros hatással lehet a testi és a lelki egészségünkre és fejlődésünkre is. Végső soron súlyos betegségeket okozhat, sőt, akár öngyilkossághoz is vezethet.

Önbizalmunk és önirányításunk egy kutatás szerint részfeladatokból állnak össze, amelyek mind-mind nagyon fontosak. Ezek a következők: önbecsülés, kontrollérzet, érzelmi tudatosság és küzdés, problémamegoldás, kreativitás, táplálkozás, testmozgás, humorérzék, reális hiedelmek, öngondoskodás, kulturális identitás, stresszkezelés és nemi identitás. Annak érdekében, hogy önbecsülésünk magas lehessen, fontos felismernünk, hogy mely területek az erősségeink és melyek a gyengeségeink.

Következzenek a legjobb tippek, hogy hogyan fejleszd az önbizalmad hatékonyan:


1. Fogadd el önmagad! Tele vagyunk olyan külső és belső hibákkal, amelyeket ki szeretnénk javítani. Azonban jobb, ha elfogadjuk magunkat úgy, ahogy vagyunk. Ezt nem úgy kell érteni, hogy nem lehet vagy nem kéne változtatni a dolgokon, mert úgyis ilyen vagyok, ilyennek születtem. Sokkal inkább arról van szó, hogy amin tudunk és szeretnénk változtatni, azon változtassunk! Számos külső adottságunkon nem tudunk változtatni, de a legtöbb belső jellemzőnket képesek vagyunk megváltoztatni, fejleszteni.

2. Élj tudatosan! Sokan úgy élik le az egész életüket, hogy alig vannak jelen benne. Könnyen elmerülünk a gondolatainkban, problémáinkban, miközben például megyünk valahova. De az útra nem is emlékszünk, vagy arra, hogy hogyan kerültünk oda, annyira belemélyedünk gondolatainkba. De ha folyamatosan a múlton gondolkodunk, vagy a jövőnket találgatjuk, akkor a jelennel elveszítjük a kapcsolatunkat. Ebben a helyzetben pedig hogy is lehetne önbizalmunk, ha nem éljük meg a jelen érzéseit, gondolatait? Törekedj arra, hogy megéld a jelen pillanatait, fókuszálj arra, ami éppen történik veled!

3. Vállalj felelősséget! Ki ne hibáztatott volna még valaki mást azért, mert valami nem sikerült, vagy nem úgy sikerült, ahogyan szerette volna. Azért buktam meg a vizsgán, mert a tanár utál engem, azért nem léptet elő a főnököm, mert nem értékel eléggé, az egész életem azért kudarc, mert rossz genetikával születtem. Szeretjük hárítani a felelősséget és nem gyakran ismerjük el a hibáinkat. De ha vállalod a felelősséget, akkor te irányítasz, nem az áldozatszerepben nézed végig, ahogyan csak történnek veled a dolgok, hanem te irányíthatod az életedet. Csak akkor tudsz változtatni, fejlődni, ha elismered a felelősségedet és a hibáidat.

4. Gyakorold az önérvényesítést! Azaz fejezd ki önmagadat. Mondd el az érzéseid, gondolataid, érvényesítsd a jogaidat, érd el a céljaidat! Mindezt úgy, hogy közben mások érzéseit, gondolatait és jogait is tiszteletben tartod és figyelsz rájuk. Tehát állj ki magadért, azokért, amikben hiszel. Ha nem tudod a saját értékeidet sem megvédeni, akkor hogyan is lehetne magas az önbizalmad?

5. Legyél célorientált! Te is biztosan ismersz olyan embert, aki gyakorlatilag semerre sem tart az életében. Mintha nem jutna egyről a kettőre. Reális célok, álmok és vágyak nélkül pedig sikerünk is aligha lesz. Tehát tűzz ki célokat, ezeket oszd fel kisebb részcélokra. De nem elég célokat kitűzni, meg is kell tenni mindent azért, hogy el is érd őket!

6. Érd el a személyes integritásodat! Mit jelent ez? Azt, hogy hiteles és őszinte vagy saját magad és mások számára. A saját értékeidnek megfelelően éled az életedet és hozod meg a döntéseidet. Először is ennek érdekében tudnod kell a saját értékrendszeredet! Azt, hogy mikben hiszel, milyen értékek fontosak neked. Legyél hű önmagadhoz! Ha nem sikerül a saját magunk értékeit szem előtt tartva élni, akkor hogyan lehetnénk boldogak és magabiztosak?

Fontos, hogy ezek a tippek akkor fognak beválni számodra, ha sokat gyakorlod őket! Az önbizalom fejlesztése egy hosszú és nehéz folyamat, nem egyik napról a másikra fog sikerülni. Az önbizalmunk olyan, mint egy izom, ezt is folyamatosan érdemes karban tartani, edzeni és fejleszteni. Ha ezt elmulasztjuk, akkor könnyedén leépül ez a képességünk is, csak úgy, mint mondjuk az izmunk.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Eszméletlenül nehéz folyamat volt megküzdeni a kitaszítottság érzésével” - Nézd meg a rendhagyó Romaként. podcast új adását

„Eszméletlenül nehéz folyamat volt megküzdeni a kitaszítottság érzésével” - Nézd meg a rendhagyó Romaként. podcast új adását

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

A Dolce&Gabbana új illatpárosából árad a magabiztosság- Fedezd fel Te is! (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)