6 önhibáztató gondolat, amit soha ne mondj magadnak

2019.április.5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Belegondoltál már abba, hogy valójában egész nap állandóan párbeszédet folytatsz egy emberrel? Igen, saját magadról van szó! Ez pedig azt jelenti, hogy a választott szavaid, gondolataid hatással vannak önmagadra és a körülötted lévő világra.

6 önhibáztató gondolat, amit soha ne mondj magadnak
Fotó: Shutterstock

Olyan egyszerű kijelentésekkel, mint a "ma semmi nem áll jól nekem" vagy a "semmire sem vagyok alkalmas" éppen olyan módon befolyásolhatják a napodat, mint a sötét felhők vagy az eső. Ha valóban élvezni akarod az életet, rá kell jönnöd, hogy a világ tele van lehetőségekkel, nem pedig kötelezettségekkel. Ha rád is jellemző a negatív belső hang, akkor ki kell iktatnod. Ezt pedig úgy teheted meg a legjobban, ha együttérzően állsz a felmerülő nehézségeidhez. Tudatában kell lenned az önbecsülés egészséges mértékének és segíteni magad a szeretet nyelvén. Ennek érdekében van néhány negatív gondolat, amit ki kell cserélned, és máris derűsebben fogod látni a világot. Az már csak a ráadás, hogy nemcsak a saját közérzeted lesz jobb, hanem a szeretteid is érezni fogják a pozitív hatás jótékony következményeit.

1. Ahelyett, hogy "idióta vagyok", próbáld ki azt, hogy "ezt most még nem értem"
Talán az egyik leggyakoribb negatív önostorozásra használt kifejezés az "én egy idióta vagyok". Ez fix vagy állandó állapotot jelent. Semmiképp sem vághatsz a fejedhez ilyen gondolatokat, hiszen egy ilyen kijelentés nem buzdít semmiféle fejlődésre. Ne idiótaként vagy vesztesként tekints magadra, hanem úgy, mint aki tévedett vagy pillanatnyilag nem ért valamit, de meg fogja rá találni a megoldást. Ha gyakran emlegeted magadnak a negatív gondolataid, akkor egy idő után hinni is fogsz bennük. Ez pedig hiba lenne. Mindig olyan kijelentéseket használj, amik ha nem is túl pozitívak, magukban foglalják a változtatás, fejlődés lehetőségét.

Fotó: giphy

2. Ahelyett, hogy "most már ilyennek kell lennem" próbáld ki azt, hogy "olyan is lehetnék, inkább azt választom"
A belső elvárásoknak való megfelelés az egyik leggyakoribb módja a negatív belső hangnak. Gondolj arra, hogyan szoktál elmélkedni azon, milyen vagy, ha nem felelsz meg a saját belső elvárásaidnak. Ennek a negativitásnak a következménye, hogy sokan hajlamosak is beletörődni az elégedetlenségükbe. Add meg magadnak a lehetőséget a változásra, és soha ne nyomd el a saját vágyaidat. Ha pedig útközben váratlan fordulat ér, tedd fel magadnak a kérdést, nem jobb-e, mint amit eredetileg terveztél. Ne ragaszkodj mindig görcsösen az elképzeléseidhez, ha jobb lehetőségek is állnak előtted.

9 mondat, amit egy független nő sosem akar hallani

9 mondat, amit egy független nő sosem akar hallani

3. Ahelyett, hogy "minden az én hibám", próbáld ki azt, hogy "részese voltam ennek a helyzetnek, de csak a saját döntéseimért és cselekedeteimért vagyok felelős"
Nem vállalhatsz mindig minden terhet magadra. Tisztában kell lenned azzal, hogy az esetek többségében csak a saját, önálló döntéseidért vagy felelős, ahogy mindenki más is. Szabadon cselekedsz, és önmagadért felelsz, így mindig tisztában kell lenned azzal, melyik helyzetben mi a te szereped, és mi az, amiért más csak rád akarja hárítani a felelősséget.

4. Ahelyett, hogy "ezt soha nem kellett volna", próbáld ki azt, hogy "ha ez nem történt volna meg"
A negatív belső hang miatti megbánás rendkívül erős tud lenni. Ez akkor fordul elő, ha visszatekintesz a múltbeli dolgokra, és azon elmélkedsz, mit tettél vagy nem tettél meg amit utólag nem ítélsz helyesnek. Hibáztatod magad a cselekedeted vagy a tétlenséged miatt. Tévedni mindenki szokott, ezt ne feledd. Azonban ha alaposan átgondolod, miként cselekedtél és miért, meglelheted a tettedben a pozitívumokat is. Gondolj arra, mi lett volna ha adott dolog soha nem történik meg, mit nem láttál, tapasztaltál volna és miért jobb mégis, hogy így történt.

Fotó: giphy

5. Ahelyett, hogy "azért alakult így mert rólam van szó", próbáld ki azt, hogy a "a cselekedetek csak cselekedetek, nem ellenem irányulnak"
Szintén gyakori ítélet, ami miatt negatív gondolatokkal sújtod önmagad. Ha azt feltételezed, hogy mások negatív megkülönböztetésben részesítenek vagy rosszul gondolkodnak rólad, saját személyiségedet hibáztatod érte. Más szóval valójában egyetértesz a feltételezett negatív hozzáállásokkal, még akkor is, ha valójában legbelül tudod, hogy nincs alapjuk, vagy egyszerűen csak a te fejedben léteznek. Ne feledd, a feltevéseid gyakrabban tükrözik azt, amit magadról gondolsz, mint amit mások gondolnak rólad. A megoldás kulcsa hogy minden helyzetben a tényekre összpontosíts, arra amit valójában igaznak tartasz, és ne győzködd magad arról, hogy azért történnek a dolgok úgy ahogy, mert éppen a te személyed ellen irányulnak.

6. Ahelyett, hogy "miért nem tudok ilyen lenni", próbáld ki azt, hogy "jó helyem van a világban, mindenki számára jut elég jó dolog"
Ha összehasonlítod magad másokkal, és felfedezel bennük valamilyen jellegzetességet, könnyen lehet, hogy hiányérzeted lesz, amiért te nem olyan vagy. Az összehasonlítás mindig káros. Ha folyamatosan azt figyeled, más milyen kívül-belül, elfelejtesz igazán önmagad lenni. Koncentrálj a saját egyediségedre, ismételgesd magadnak azokat a tulajdonságaid, amik ragyogóvá és erőssé tesznek. Hidd el, te is vagy olyan jó, mint mások!

Fotó: giphy
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Angelina Jolie új tetoválása megér egy gyors pillantást

Angelina Jolie új tetoválása megér egy gyors pillantást

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője