6 tipp, hogy túléld a nyaralás utáni depressziót

2015.július.13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A nyári kikapcsolódás után jelentkező hirtelen rosszkedvűség, letargia már egy tudományosan is alátámasztott pszichológiai jelenség. A depresszió ezen típusát PVS-nek, azaz poszt-vakációs szindrómának nevezik.

Többet között Susan Krauss Whitbourne, a Massachusetts Amherst egyetem Phd-s pszichológia professzora segít a probléma megértésében és elkerülésében: "Mielőtt még elindulnál, készítsd fel magad a sikeres visszaérkezésre is" - tanácsolja.

Íme, mit kell tenned a szakértők szerint:


1. Mielőtt elmennél: Gondold át a visszaútra szóló jegy lefoglalását! A vasárnap este helyett inkább a szombatot válaszd, így lesz időd újra berendezkedni a hét kezdésére - javasolja Kathleen Hall, egy atlantai stressz kutató.

2. Tervezd meg a felzárkózás menetét: "Illessz a nyaralásod első két napjába négyszer 20 perces blokkokat, amikor e-mailekre és telefonhívásokra válaszolsz" - tanácsolja Jessica Kennedy, Phd-s professzorsegéd a Vanderbilt Egyetemről.

3. Miközben úton vagy: Kapcsolj ki 95%-ban! "Nem mindenki képes a 100%-os kikapcsolódásra, ezért a 95%-ot szoktam javasolni a pácienseimnek" - árulja el Dana Brownlee, atlantai testületi oktató. "Ha csak 5%-osan dolgozol egy nyaralás során, az bőven elég lesz a vészhelyzetek megoldására".

4. Szorítsd háttérbe a kütyüidet: "Csak gondold át! Élvezni szeretnéd a kikapcsolódást, nem dokumentálni" - mondja Manisha Thakor, Santa Fe-i vagyontanácsadó.

5. Mikor hazaindulsz: Limitáld az összejöveteleket. "Visszaérkezésed első napjára ne szervezz találkozókat, így lehetőséged lesz újra kézbe venni és megoldani a sürgős helyzeteket, illetve megpihenni egy picit a hosszú út után" - javasolja Thakor.

6. Használd ki az ebédszünetedet: "A nyaralásunk nagy részét a természetben, friss levegőn töltjük" - mondja Dan Schawbel, karrier-tanácsadó és író. "Az első héten ebédelj legalább kétszer a szabadban, így újra feltöltődsz energiával".

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője