7 jel, ami arra utal, hogy rossz párkapcsolati szokásokat sajátítottál el a szüleidtől

2019.december.8.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Életed elejétől kezdve egészen felnőtt korodig rengeteg tulajdonságot sajátíthatsz el a családodtól, amikhez aztán felnőtt korodban is jó eséllyel ragaszkodni fogsz. Sok pozitív cselekedet mellett azonban ki ne hozna magával akaratlanul is rossz szokásokat. Ez különösen igaz azokban az esetekben, amikor a szerelemről van szó. Ha negatív példákat láttál a családodban bárkinek a kapcsolatában - legyen szó a szüleidről vagy a távolabbi rokonaidról-, az talán egy életre is megragad benned. De mik azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy felvettél olyan rossz szokásokat a családodtól, amelyek a párkapcsolatodban tükröződnek?

7 jel, ami arra utal, hogy rossz párkapcsolati szokásokat sajátítottál el a szüleidtől
Fotó: Shutterstock

1. Mindig kételkedsz a partneredben

Nehéz magabiztosnak lenned a párkapcsolatodban, ha át kellett élned nagy családi veszekedéseket, esetleg elváltak a szüleid. Ebben az esetben szorongási problémák is kialakulhattak benned, amelyektől az elköteleződés vagy az elutasítás általános félelemmé válhattak benned. Mivel tudod, hogy legalább annyira esélyes, hogy jól sül el egy házasság, mint hogy nem, te is annyira veszed komolyan a kapcsolatodat, mint amennyire biztonságban érzed magad benne.

2. Mindenkivel megbeszéled a problémáitok, csak a pároddal nem

Ha valami, akkor a kommunikációs stílusod egészen biztos, hogy az otthon látottak és hallottak szerint formálódott. Ha a szüleiddel nem voltak jó hangulatú, történetmesélős családi összejöveteleitek, akkor talán nem érzed, mennyire fontos szerepe van a beszélgetésnek. Ha a szüleid lendületesen panaszkodtak egymásról másoknak, akkor valószínűleg te is inkább a barátaidnak mondod el a problémáitok, mintsem a párodnak, ami viszont valóban megoldás lenne.

3. Visszatartasz lényeges információkat

Szintén kommunikációs probléma lehet, hogy nem mondod el a párodnak, sőt talán senkinek az igényeid és az aggodalmaid, ami idővel szorongást okozhat. Az, hogy belekezdesz egy kellemetlenebb témájú beszélgetésbe a partnereddel, önmagában egészen biztosan nem értelmezhető a személye elleni támadásként. Ha mindketten elég érettek vagytok, és jó példa volt a szemetek előtt, belátjátok, hogy a nézeteltéréseiteket nem szabad a szőnyeg alá söpörnötök, hanem beszélnetek kell róluk és közös nevezőre jutni.

4. Nem tudsz beszélni a szexuális igényeidről

Senki sem akar pontosan tisztában lenni vele, mi zajlik pontosan a szülei hálószobájában, de azért akad néhány olyan jel, ami árulkodhat a kapcsolatukról. Ha például soha még egy lopott csókot vagy érintést sem láttál tőlük, akkor számodra is kellemetlen lehet, hogy igazán kimutasd az érzéseidet a partnerednek, vagy merj neki beszélni a szexuális igényeidről. A helyzeten az sem segít, ha a szüleid soha nem ültek le veled beszélgetni a szexről. Ami fontos, hogy bármit is tapasztaltál, légy nyitott és a pároddal osszátok meg egymással, hogy kinek mi az igénye.

5. Jó vagy a párkapcsolati harcokban

Noha vannak olyan párkapcsolati harcok, amiket meg lehet oldani szexszel, ezek az esetek inkább a kivételt képezik, mintsem a szabályt. Ha a szüleidet sokszor láttad harcolni egymással, határozottan befolyásolhat abban, hogy felnőve te is harcolj a kapcsolatodban. Amikor azonban a harc már nem vicceskedő szóváltás, hanem átvált passzív agresszivitásba, akkor az igazi kapcsolatgyilkos lehet. Ne feledd, a tányérdobálás és az ajtócsapkodás még soha semmit nem oldott meg.

6. Versenytársként tekintesz a partneredre

Egy jó kapcsolatban nincsenek nyertesek és vesztesek. Ha egyikőtök rendszeresen feladja a vágyait vagy lemond az akaratáról, akkor az előbb vagy utóbb visszaüt. Egy jó kapcsolatban csapatjátékosok vagytok, egyikőtök sem irányít, hanem bíztok egymásban és közösen haladtok előre a céljaitok felé, amik megegyeznek. Ha bármikor találkoztál is negatív ellenpéldával, fontos szem előtt tartanod, hogy nem egymás ellen, hanem egymásért vagytok.

7. Nem vagy a hűség mintapéldája

Nincs olyan kutatás, amely egyértelműen bizonyítaná, hogy a szülők válása mindenképpen negatívan hat a gyermekek későbbi életére, de olyan sincs, amely igazolná, hogy egy esetleges hűtlenség a szülők között ne hatna negatívan egy felnővő gyermek egészséges kapcsolati képére. A negatív példa okozhat önértékelési problémákat, elhagyatottság-érzetet, gyenge iskolai teljesítményt, antiszociális viselkedést és közömbösséget is. Mindez rossz kapcsolati szokásokhoz vezethet, kommunikációs problémákat, megcsalást vagy az elköteleződésre való képtelenséget is előidézhet.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője