7 módszer, ami segít levezetni a stresszt

2018.szeptember.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A stressz sajnos mindig megtalál, még akkor is, ha éppen minden rendben van velünk. Azonban van néhány szuper praktika, amelyek rögtön bevállnak, így ahogy időd engedi, próbáld ki ezeket:

stressz
Fotó: Shutterstock

Ha csak 1 perced van…

1. Találd meg a nyomáspontot a karodon
A testünkön több olyan pont is található, melyeket ha megnyomsz, az csökkentheti a stresszérzetet. Az alkarod belső felén, az inak közt, 2-3 ujjnyira a csuklód közepétől található egy ilyen. Ha megnyomod ezt a pontot, az pozitívan fog hatni a központi idegrendszeredre, és segít, hogy nyugodtabbnak érezd magad.

2. Figyelj a légzésedre
Szakértők szerint, ha sikerül lelassítanod a légzésedet, az pozitívan hat a kortizolszintedre (ez az a hormon, ami a stresszt okozza). Egy hozzáértő szerint az a legjobb, ha az ötös rendszert követed, vagyis 5 számolásig beszívod a levegőt az orrodon, majd 5 számolásig kifújod, ugyancsak az orrodon. Ha egy percig csinálod, utána érezni fogod, ahogy csökken a feszültség a szervezetedben.

Két perc alatt elalszol majd esténként ezzel a módszerrel

Két perc alatt elalszol majd esténként ezzel a módszerrel

Ha 5 perced van…

3. Egyél valami mentolosat
Amikor az agyad feldolgozza a bevitt információkat, utána felhoz olyan feladatokat, melyeket még nem végeztél el, ezzel megakadályozva, hogy kiélvezhesd a boldog pillanatokat. Azonban a menta segít, hogy az agyadban aktiválódjon az a rész, mely a pozitív és aktív dolgokért felelős, így érdemes mindig valamilyen cukorkát magadnál tartani.

4. Öleld meg magad
Ne sima ölelésre gondolj, hanem egy pillangó ölelésre! Helyezd a jobb kezedet a bal válladra, majd efölött tedd át a bal kezed, hogy megérinthesd a jobb válladat vele, majd 5 percig váltogasd a kezeidet.

5. Számolj le a rendetlenséggel
A rendetlen környezetben sokkal stresszesebbek vagyunk, ezt már több kutatás is kimutatta, így érdemes a lehetőségekhez mérten mindig rendet tartani. Ha már csak pár percet rá tudsz szánni, hogy kicsit elpakolj magad körül, az is segíthet, hogy kevésbé érezd feszültnek magad, ráadásul a kontroll és átláthatóság is jó hatással lesz a stressz-szintedre.

Ha 10 perced van...

6. Merülj el a boldog emlékekben
Legyen az a legutóbbi nyaralásod, a kávézás a legjobb barátnőddel vagy egy kiadós séta a kutyáddal, a lényeg, hogy arra gondolj, milyen nyugodt és boldog voltál akkor! Ha esetleg nem tudnád fejből felidézni az emlékeket, nyugodtan vedd elő a telefonodat, és nézd végig az ott készült képeket vagy régebbi beszélgetéseket. Ez segíthet, hogy néhány percig ne arra koncentrálj, ami a stresszt okozta, hanem átadd magad a boldog pillanatoknak.

7. Használj illatokat
Próbáld ki a citromfüvet vagy a golgotavirágot, hiszen mindkettő arról ismert, hogy erős nyugtató hatással bír. Emellett, ha bevezetsz egy rutint, mint például egy tea elkészítése ilyenkor, ez szintén segít, hogy nyugodtabbnak érezd magad.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az 54 éves Cate Blanchett istennőként tündököl a Vogue címlapján

Az 54 éves Cate Blanchett istennőként tündököl a Vogue címlapján

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője