9 önbizalom-romboló tulajdonság, amit le kell győznöd

2019.december.2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Önértékelési problémákkal küzdesz, és hátráltat a önbizalomhiány? Ha az élet akadályok sorozatát támasztja eléd és úgy érzed, hogy soha nem sikerül elérni a célodat, akkor normális, hogy magadban keresed a hibát, amiért a dolgok többsége nem úgy alakul, mint ahogyan szeretnéd. De mi lenne, ha az önbizalmad növelésének gátjaival képes lennél egytől-egyig leszámolni? Nos, most megismerhetsz kilenc gátat, ami talán téged is érint, és azt is, hogy melyiket hogyan győzheted le.

9 önbizalom-romboló tulajdonság, amit le kell győznöd
Fotó: Shutterstock

1. Folyton aggódsz mások véleménye miatt
Függetlenül attól, hogy az egész körülötted lévő társadalomról, a közösségi médiáról, a családodról, a barátaidról vagy a kollégáidról van szó, felmerül benned, hogy egy-egy döntésedre talán kritikus szemmel néznek, és ez befolyásolja a cselekedeteidet. Ahelyett, hogy folyton húznád az időt mások miatt, törekedj a saját céljaid elérésére. Gondold át, ki az, aki valóban képes inspirálni, és ki lépi át azt a határt, amelyen túl már csak hátráltat téged. Csak azokak az embereknek a véleményét vedd komolyan, akiket szeretsz, és tényleg fontos részei az életednek.

Fotó: giphy

2. Olyan emberek vesznek körül, akik elnyomják az igazi énedet
Van egy barátod vagy kollégád, aki már néhány szavával is negatív érzéseket képes kiváltani belőled? Ha kevés önbizalmad van, jól fontold meg, kinek a mondandóját fogadod be. Ha éppen rossz lelkiállapotban vagy, és nem vagy meggyőződve arról, hogy olyan személlyel állsz szemben, aki feltétlenül támogat, inkább nézz kedvesen és bármilyen kérdésére adj semleges választ. Ha van a közeledben olyan személy, aki közel áll hozzád, akkor vele oszd meg bátran ami a szívedet nyomja, ha pedig éppen nincs, idézd fel egy kedves közös emléketeket vagy nézz meg néhány régi fotótokat, és szinte biztos, hogy máris jobb kedved lesz.

Ezért zárd ki a munkát a hétvégéidből

Ezért zárd ki a munkát a hétvégéidből

3. Bizonyos ételek negatívan hatnak a hangulatodra
Hangulat és a viselkedés szempontjából gyakran valóban igaz, hogy az vagy, amit megeszel. A tápanyagokban gazdag étrend segíthet csökkenteni a szorongást, fokozni a hangulatot és általa magabiztosabban érezheted magadat. Ha azonban csupa energiadús és koffeinben gazdag ételt és italt fogyasztasz, akkor hangulatingadozások jelentkezhetnek és általános rosszullét törhet rád. Ezért is fontos, hogy amikor csak teheted, egészséges és tápláló ételeket fogyassz.

4. Nem tulajdonítasz elég nagy jelentőséget a testbeszédnek
A testbeszéded sokat elárul arról, hogyan érzed magad legbelül, és ezt mások is észreveszik. Ha nem érzed magad magabiztosnak, valószínűleg esetlen a tartásod. Mivel a külső és belső tényezők kölcsönösen hatnak egymásra, ezért kezdd a javulást a külsőségekkel. Húzd ki magad, emeld meg kissé az állad és tegyél határozott lépéseket. Jó kiállással a lelkiállapotod is gyorsabban és tartósabban fog javulni.

Fotó: giphy

5. Képes vagy megragadni a félelemben élésnél
Ha mindig azon aggódsz, mi fog történni, akkor csak gátolod magad az előrejutásban és a saját magad akadályává válsz a céljaid eléréséhez vezető úton. A félelem hatalommal bír, ha nem tartod kordában, ezt pedig nem engedheted meg magadnak. Az első lépés, amit meg kell tenned, hogy szembenézel a félelmeiddel. Ha sikerül, akkor már csak azt tartsd szem előtt, ami a céljaid elérésére motivál, másra pedig ne koncentrálj.

6. Befolyásol a negatív belső hangod

A fejedben lehet egy kis hang, ami folyamatosan kétségbe von. Ez a belső monológ rendkívül erőteljes lehet, de a te döntésed, hogy hallgatsz rá, vagy figyelmen kívül hagyod. Az öntudat alatt álló elme nem tesz különbséget a tény és a fikció között, tehát ha a belső hangod azt mondja, hogy nem tudsz megcsinálni valamit, akkor könnyen képes is lehetsz elhinni. De ugyanez igaz akkor is, ha folyamatosan azt mondogatod magadnak, hogy képes vagy rá; több mint valószínű, hogy így is lesz.

Fotó: giphy

7. Nem vagy tudatában a téged érő stresszhatásoknak
Amikor folyamatos stresszhatás vagy nyomás alatt vagy, bekapcsol benned egy veleszületett mechanizmus, amely azt érzékelteti, hogy veszélyben vagy. Ha stresszhelyzetbe kerülsz, kérdezd meg magadtól, hogy valóban megéri-e az adott dologgal foglalkoznod, tényleg a te hatásköröd—, és hozzátesz-e bármit ahhoz, hogy pozitív irányban folytatódjon az utad. Könnyen meglehet, hogy teljesen feleslegesen idegesíted magad, ezért kulcsfontosságú, hogy felismerd a dolgok jelentőségét.

8. Mások boldogságát üldözöd
A szomorúság állapotban biztos te is vágytál már arra, hogy valaki betoppanjon és boldoggá tegyen téged. A boldogság azonban nagyon személyes és bensőséges dolog. Ha mástól várod a boldogságod kulcsát, akkor elmulaszthatod azt, ami valóban boldoggá tesz. Fontos hogy tisztában legyél azzal, te mit szeretnél igazán és hogyan érheted el. Ha ez megvan, már képes leszel beteljesíteni a saját boldogságodat.

9. Nem vagy elég bátor segítséget kérni
Ugye te is érezted már úgy, hogy ha segítséget kérsz, azzal megalázkodsz, vagy túl sokat mutatsz meg magadból? Az emberek gyakran azt gondolják, hogy segítségkéréssel kicsúszhat a kezükből az irányítás, pedig éppen az ellenkezője igaz. Ha felismered,hogy segítségre van szükséged, és mersz is kérni, akkor kerülhetnek vissza a dolgok a normális kerékvágásba, nem mellesleg az is lehet, hogy akivel megosztod a gondod, éppen hasonló problémával küzd, és egyszerre mindkettőtök problémája is megoldódhat.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Péter Szabó Szilvia: „Nem az a típusú lány voltam, akinek az az álma, hogy fehér ruhába bújjon”

Péter Szabó Szilvia: „Nem az a típusú lány voltam, akinek az az álma, hogy fehér ruhába bújjon”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője