A kutyáddal szeretnél futni? Ezeket kell tudnod a közös sportolás előtt

Szponzorált tartalom

2021.november.26.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szeretnéd a futás élményét megosztani kutyáddal is, hogy ő is edzésben legyen és a legjobb formáját hozza? Akkor most elmondjuk, mire kell figyelned az edzés kezdete előtt, hogyan érdemes táplálnod kutyusodat, és hogy az egyes kutyafajták milyen típusú futásra alkalmasak.

A kutyáddal szeretnél futni? Ezeket kell tudnod a közös sportolás előtt
Fotó: Gettyimages.com

Lehet, hogy már régóta élvezed a futás örömeit, és most egy négylábú társat keresel az edzéshez. Lehet, hogy éppen most történt olyan változás a környezetedben, amelynek révén egy energiabomba házikedvenc is könnyedén elfér az életedben. Lehet, hogy eddig túrázni mentetek kutyusoddal, és most arra vagy kíváncsi, vajon alkalmas-e a párosotok az intenzívebb futásra is. Akárhogy legyen, jelenlegi vagy jövendőbeli kutyád egészen biztosan élvezni fogja a veled átélt élményeket, a sok mozgást, az izgalmakat, és te is hű és kedves társra találsz a négylábú edzőpartnerben.

Ez azonban nem megy egyik napról a másikra, így most megmutatjuk, mi mindent kell tudnod ahhoz, hogy elkezdhessetek közösen nekivágni a rövidebb és hosszabb távoknak!

Fokozatosan készítsd fel kutyádat a futásra

Ahogy az embernek is szüksége van felkészülésre és fokozatosságra az intenzív sportolás előtt, úgy a kutyák esetében sem szabad kihagyni ezeket a lépéseket. Amennyiben kölyökkutyád van, figyelj arra, hogy ameddig fejlődésben van – ez a különböző testméretű kutyáknál eltérő ideig tart – ne terheld túlzottan. Ebben az időszakban csak rövid távokat, 1 vagy maximum 1,5 kilométert tegyetek meg lassú, kímélő futással, könnyed kocogással, lehetőleg földúton. Ez abban is segít, hogy az izomzata fokozatosan fejlődjön. Nyáron lehetőleg a reggeli, hűvös órákban vidd el futni, később ezt változtathatod az adott fajta igényei szerint. Futás közben legyen nálad mindig víz (vagy haladjatok olyan útvonalon, ahol tud inni a kutyus), valamint figyelj oda az időjárásra, kutyád fizikai és egészségi állapotára is, mielőtt elindultok.

Fotó: Royal Cannin

Ügyelj továbbá arra, hogy a megfelelő futófelszerelést szerezd be a kedvenced számára is. Egy futóhámot, amely nem dörzsöli a hónalját és a lábát, illetve egy gumírozott pórázt, amellyel saját tempójában tud futni veled. Ez utóbbival ugyanis kényelmesen haladhattok együtt: ha lelassul a kutyus, akkor sem leng zavaróan, ugyanakkor futhat gyorsabban is, nem kell rákényszerítened a saját ütemedet, amellyel akár sérüléseket is szerezhetnétek.

Tápláld testreszabott módon, hogy elegendő energiája legyen

Ahogy a saját szervezeted, úgy kutyusodé is csak úgy működik egészségesen, ha elegendő mennyiséget visztek be a megfelelő tápanyagokból. Így a megfelelő táplálék kiválasztásakor fontos, hogy teljesértékű tápot válassz, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat (beleértve a vitaminokat és ásványi anyagokat) és megfelel kutyád egyedi igényeinek. Nagyon figyelj oda a vízellátására is, hiszen míg egy felnőtt kutya általában csak kétszer eszik egy nap, addig vízre a nap bármelyik szakaszában szüksége lehet.

Nem mindegy, milyen fajtájú kutyát viszel futni

Mielőtt nekivágnátok kutyusoddal az edzésnek, előtte mérd fel az ő fizikai állapotát, adottságait, hogy neki is élvezetes legyen a futás. Tudnod kell, hogy nem mindegyik fajta alkalmas a hosszabb távú futásra.* Amennyiben ezt a típusú futást kedveled, akkor a közepes testméretű vagy nagytestű, nagy mozgásigényű, erőteljesebb izomzatú kutya lesz a társad ebben – gondolj bele, nem véletlenül léteznek vadász- és terelőkutyák. A rövidtávú futást már az izmos, vékonyabb testű, hosszú lábakkal rendelkező kutyák bírják jobban.

Fotó: Gettyimages.com

*Hosszútávú, lassú vagy egyenletes ütemű futás (10 km-nél több): Weimari vizsla, Német rövidszőrű pointer, Magyar vizslák, Parson Russel terrier (Jack Russel), Dalmata, Afrikai oroszlánkutya, Portugál vízikutya, Catahoula, Pudli, Airedale és ír terrier, Labrador

Középtávú futás és rövidtávú gyorsfutás (10-5 km között, 5 km-nél kevesebb): Agár, Pitbull, Angol szetter, Beagle, Belga juhász, Fáraókutya, Golden és Labrador retriever, Whippet, Fox terrier, Pointer

Futás hidegben: Malamut, Nagy svájci havasi kutya, Német juhászkutya, Husky, Border collie, Berni pásztor

Egyes kutyafajták számára (pl. brachycephal fajták) a futás nem ajánlott, sőt, akár életveszélyes is lehet (ilyen például a mopsz, a bulldog, francia bulldog stb.).

Fotó: Gettyimages.com

*JT Clough és Bryan Barrera professzionális kutyakiképzők, Karen London állatok viselkedésével foglalkozó szakember, valamint az Amerikai Kennelklub összeállítottak egy listát (a teljesség igénye nélkül), mely kutyákat milyen távra, milyen intenzitású futásra vihetjük magunkkal.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk!
WAMP x Fashion Revolution Hungary

A fenntartható, hazai márkák támogatása a közös ügyünk! WAMP x Fashion Revolution Hungary

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)

Ezektől a vitaminos kozmetikumoktól ragyogó lesz a bőröd (x)