A munkahelyi környezet a lelki egészségedre is nagy hatással van

2019.január.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A harminckét éves amerikai Brittany a főiskola befejezése után nem találta a helyét a munkaerőpiacon. Félévente-évente váltott munkahelyet, és úgy tűnt, semelyik állás nem elégíti ki az igényeit. "Volt, hogy órákig csak ültem, és nem csináltam semmit. Ha egy-egy feladatot végre valahára mégis befejeztem, az nagyon gyatrára sikerült. A főnökeim rendszeresen behívattak, hogy megpróbáljanak motiválni, vagy csak egyszerűen leszidni. Utáltam ezt az egészet."

Öt év telt el így, míg a nő végre eljutott egy pszichológushoz, ahol kiderült, hogy enyhe depresszióval küzd, ez okozta rossz munkahelyi teljesítményét és motivációhiányát. "Ahogy elkezdtük a kezeléseket, szépen lassan fölszállt a köd."

Brittany most sikeres karrier coach, aki abban segít másoknak, hogy megtalálják azt az állást, amit valódi örömmel képesek végezni.

Nyújts kiemelkedő teljesítményt! 4 tipp, hogy azonnal felhívd a főnököd figyelmét a munkádra

Nyújts kiemelkedő teljesítményt! 4 tipp, hogy azonnal felhívd a főnököd figyelmét a munkádra

Miért van hatással a munkahely a mentális egészségünkre?
Elsősorban azért, mert rengeteget kell dolgoznunk. Szakértők szerint tizenöt évvel ezelőtt körülbelül három ember végezte ugyanazt a munkamennyiséget, amit ma egy ember. Ez nem csak fizikailag lehet megterhelő, de nagyobb felelősségérzettel is jár, ami sokszorosára növeli az egyes munkavállalóra jutó stresszt is. Emellett pedig az, hogy kikkel dolgozunk együtt, és azokkal milyen sikeresen tudunk együttműködni, szintén óriási hatással van a mentális egészségünkre. Egy rossz főnökkel, egy érzéketlen menedzserrel vagy egy együttműködésre képtelen munkatárssal való folyamatos kapcsolat erőteljesen negatív hatással lehet a pszichés egészségünkre, ami nagy valószínűséggel nem csak a munkahelyre fog korlátozódni. Nehezíti a helyzetet, hogy sokan úgy érzik, lelki dolgokról nem illik a munkahelyen beszélni, s míg egy durvább influenza esetén természetesnek vesszük, hogy betegszabadságot kérünk, addig mentális problémáinkat igyekszünk addig titkolni, amíg csak lehet. Pedig amint fenti történetünkből is láthatjuk, markáns hatással van a munkavégzési kedvünkre és teljesítményünkre. "Annyira tagadtam, hogy problémám van, hogy csak akkor döbbentem rá, mennyire súlyos a helyzet amikor már olyan súlyos lett a depresszióm, hogy képtelen voltam reggel kikelni az ágyból" - mondja a ma már gyógyult Brittany. Vagyis a munkahelyi légkör és a követelmények rengeteg stresszt okoznak, ennek pszichés következményeit pedig nem is igazán ismerjük fel, ha pedig gyanítjuk, igyekszünk eltitkolni őket. Sajnos ehhez az is hozzájárul, hogy a mentális betegségek még mindig nagyon stigmatizálóak, ezért általában még azt is könnyebben osztjuk meg a kollégánkkal, hogy rákunk van, mint azt, hogy szorongásos zavarban szenvedünk.

Üvegplafon: A feminizmus menő [https://www.glamour.hu/a-feminizmus-meno-35333]

Üvegplafon: A feminizmus menő

Mit tanulhatunk a fiatalabb generációtól?
A mentális zavarok megfelelő kezelését az is megnehezíti, hogy sokan nem vagy - Brittanyhoz hasonlóan - csak későn ismerik fel a tüneteket, és abban is bizonytalanok, hogy kihez forduljanak. Abban a tekintetben egyetértenek a szakemberek, hogy ha valaki hosszabb időn át azt érzi, hogy még az egyszerű feladatok elvégzése is nehezére esik, a munkán kívül már nem igazán érdekli semmi, netán alvási nehézségeket és étvágytalanságot tapasztal, akkor mindenképpen kérjen terápiás segítséget. Statisztikák szerint a milenniálok tudatosabban figyelnek az egészségükre - beleértve ebbe a mentális egészséget is - , és tájékozottabbak az egyes pszichés betegségek tüneteit illetően, emellett pedig kevésbé szégyellik megosztani másokkal azt, ha pszichés problémáik vannak. Dr. Eric Nestler agykutató és pszichiáter szerint, ha valaki képes arra, hogy közeli barátaival megossza lelki gondjait, az később sokkal bátrabban mondja el azokat kollégáinak vagy a főnökének is. Ehhez természetesen azzal is tisztában kell lennie, hogy joga van segítséget kérni, és a munkaadója részéről semmiféle diszkrimináció nem érheti őt mentális betegsége miatt. Ha pedig a munkádat is befolyásolják a lelki problémáid, vagy éppen a munkahelyi légkör okozza azokat, akkor nem hallgathatsz róluk. Különösen, hogy a tapasztalatok azt mutatják, a nyíltságot a főnökök és a kollégák is meghálálják, és megértően, támogatóan lépnek föl, ami sokszor már önmagában rengeteget javíthat a helyzeten.

Hogyan beszélj róla?
Először is, ha úgy érzed, teljesítményed nem megfelelő vagy éppen túlzott stresszt élsz át a munkahelyen, a kiégés veszélye fenyeget, netán képtelen vagy együttműködni egyes munkatársaiddal, minél hamarabb beszéld meg ezt a feletteseddel. Szervezetpszichológusok szerint gyakori hiba, hogy egy munkavállaló csak az éves teljesítményértékelésen mer ezekről a dolgokról beszélni, pedig minél hamarabb szóba kerül, annál hamarabb lehet megoldást találni rá. Arról nem is beszélve, hogy milyen hasznos az, ha már idejekorán jelzed a problémáidat, és nem akkor, amikor a főnököd már hónapok óta figyeli egyre gyengébb teljesítményedet. Ugyanakkor az is gyakran előfordul, hogy egy vezető nem veszi észre, ha két vagy több kolléga között konfliktus van (hiszen ő sokszor a nagyobb képet nézi), így az sem elvárható, hogy magától kezdjen el meditálni. Bármennyire ijesztő is tehát, ha bármi olyan panaszod van, ami mással kapcsolatos, minél előbb hozd ezt a főnököd tudomására. Az is fontos, ha minél előbb visszajelzést kérsz a teljesítményedről. Gyakran nincs is akkora baj, mint amilyet egy aggódó munkaerő elképzel. Ha viszont nem kérdez rá, a szorongása csak növekszik, míg végül valóban romlik majd a teljesítménye. Ha pedig konkrét mentális betegséggel diagnosztizáltak, mondd el azt a főnöködnek, és beszélgess el vele arról, hogyan képzeled a munkát jelenlegi helyzetedben. Brittany például egy ideig otthonról végezte a munkáját. "Már az rettentő nagy segítség volt, hogy reggelente nem kellett sminkelnem és fésülködnöm, munka közben pedig mosolyogni az emberekre."- meséli. A legfontosabb, hogy higgy a társas támogatás erejében. Az a munkahely, ahol nem találsz megértő szavakra és támogatásra a lelki problémáiddal kapcsolatosan, biztos, hogy nem megfelelő számodra.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Bridgerton család szerelmespárja extrém titkot árult el a szexjelenetükről

A Bridgerton család szerelmespárja extrém titkot árult el a szexjelenetükről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője