A Notre Dame bőkezű adakozói eddig egy fillért sem adtak

2019.június.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az egész világot megrázta a Notre Dame-székesegyház áprilisi katasztrófája. A majd´ ezeréves templom nem csupán Párizs, de az egész keresztény világ egyik szimbóluma, ezért a leégése túlzás nélkül nevezhető kulturális katasztrófának.

Notre Dame
Fotó: Rexfeatures

Szerencsére azonban az épület bár súlyosan megrongálódott a tűzben, de újjáépíthető. Jelenleg a takarítási munkálatok zajlanak, és a renoválás előkészületei, nemrég érkezett hír arról is, hogy visszatért a vallási élet is, hiszen a székesegyház papjai ugyan egyelőre védősisakban, de már tartottak istentiszteletet a Notre Dame-ban.

A tűzvész képei mindenkiben részvétet keltettek, és ahogy nem meglepő sokan úgy érezték, hogy nekik is hozzá kell járulniuk a felújításhoz. Az adakozás, a nagylelkűség szép példáit láthattuk a katasztrófa utáni első napokban, ebben élen jártak a francia luxusmárkák tulajdonosai.

Ilyen bájos kislányok voltak a sztármodellek - 13 híresség gyerekkori fotója

Ilyen bájos kislányok voltak a sztármodellek - 13 híresség gyerekkori fotója

François-Henri Pinault, a Kering vállalat (többek között a Gucci, a Balenciaga, a Puma márkák tulajdonosa) nem kevesebb, mint 100 millió eurót ajánlott fel az újjáépítésre. Erre licitált rá a LVMH konglomerátum tulajdonosa, Bernard Arnault, aki egyenesen 200 millió euróval szállt bele a renoválásba. Több nagyvállalat, milliomos csatlakozott a felajánlásokhoz, és pillanatok alatt máris 600 millió eurónál is több pénz jött össze. Ez persze kiváltott komoly vitákat, hiszen ha 100-200 millió eurókat ajánl fel valaki hirtelen, aki kérdés, hogy eddig mit kezdett ezzel az irreális összeggel, milyen tervei lehettek vele? Vajon nem lehetett volna már sokkal korábban, még a Notre Dame-nál is súlyosabb problémákra fordítani az összeget. A vallás fontosabb-e, vagy az élet? Súlyos kérdések ezek, miközben helyeselhető a felajánlás, morálisan kérdéseket vet fel, hogy vajon eddig a sublótban mi volt a terv ezekkel az eszetlen összegekkel?

Azonban mindezt rögvest semmissé is teszi a pár napja napvilágra került hír, amelyet a Bloomberg tett közzé, miszerint a nagylelkű felajánlások mindössze 10%-a jutott el a Notre Dame felújítására szánt pénzalaphoz, és ez a csekély rész is a kisadakozók adományaiból jött össze. Arnault és Pinault például egy huncut fillért nem adott eddig, a nagylelkűségi rohamuk csak addig tartott, amíg valójában ki nem kellett nyitni a bukszát. A felújítás szervezésében résztvevő koordinátor szerint ugyanis a milliárdos adakozók ugyanis előbb tételesen tudni szeretnék, hogy mire fordítják majd a pénzüket, és nem lennének boldogok attól, ha egyszerűen csak a munkások bérére menne el. Vajon, hogy gondolták? A felújítás költségébe azt nem kell beleszámolni, hogy azon emberek dolgoznak? Sokáig éljenek a gazdagok!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Péter Szabó Szilvia: „Nem az a típusú lány voltam, akinek az az álma, hogy fehér ruhába bújjon”

Péter Szabó Szilvia: „Nem az a típusú lány voltam, akinek az az álma, hogy fehér ruhába bújjon”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője