A sikerért le kell térni az eredeti útról

2020.július.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Kratochvill Dóra külföldről, biztos állásból tért haza, hogy saját vállalkozást indítson. A ViddL alapítója mesélt nekünk arról, hogy milyen kockázatok kell vállalni, ha önálló útra lépsz, és miben kell mindenképpen rugalmasnak lenned.

Mesélnél kicsit a vállalkozásodról?
A ViddL egy "last mile delivery" startup, mely szabadúszó futárok bevonásával oldja meg a logisztikában tomboló munkaerőhiányt, és digitális megoldásainak köszönhetően növeli a csomagszállítási élményt. Mi vagyunk Magyarországon például az elsők, akik Facebook Messengeren is értesítjük címzettjeinket. Futárjaink biciklivel, rollerrel vagy gyalog szállítanak Budapest belvárosában, így évente több tonna CO2-től óvjuk meg a várost. Startup-unk megalapítása óta az a célunk, hogy agilis működésünkkel új utat nyissunk a városon belüli csomagszállításban. Partnereink között van például a Magyar Posta, az Express One, illetve nemrég elkezdtünk tárgyalni az Extreme Digitallal is.

Mi volt számodra a legnagyobb motiváció, ami miatt belevágtál?
Szerettem volna kipróbálni magam vállalkozóként, és nagyon érdekelt a startupok világa. Egész életemben féltem a kiszámíthatatlanságtól, tervezetten éltem az életemet. Talán az is bennem volt, hogy szeretnék ebből egy kicsit kitörni, és meg akarom próbálni komfortosabban érezni magamat egy olyan élethelyzetben, amikor kockázatokat vállalok, és fogalmam sincsen arról, hogy mi fog történni a munkahelyemen a következő órában.

Így lett egy bor mellett született ötletből vállalkozás

Így lett egy bor mellett született ötletből vállalkozás

Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?
Szerintem a legfontosabb az, hogy kitartónak kell lenni, és a nehéz időszakokban sem szabad feladni, annak ellenére, hogy a hullámvölgyek egy startup vállalkozás esetében nagyon gyakoriak.
Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem tudják elengedni az eredeti ötletüket, és foggal-körömmel ragaszkodnak hozzá, holott a termék vagy szolgáltatás abban a formában, ahogy elképzelték, nem piacképes. Azt gondolom, hogy az is fontos, hogy ne legyenek az alapítók túlzottan önérzetesek. Majdnem biztos, hogy a sikerért el kell térni az eredetileg tervezett úttól.

Gyakorlatban hogyan zajlott a vállalkozásod elindítása?
Luxemburgban dolgoztam egy egészségbiztosító cégnél projektvezetőként, amikor pályáztunk az ötletünkkel tőkebefektetésre. Elkészítettük az üzleti tervünket és a pénzügyi tervünket, aztán egy sikeres prezentáció után megkaptuk a befektetést. Megalapítottuk a céget a befektetővel közösen, és elkezdtünk dolgozni a projektünkön.

Most, hogy már belevágtál milyen előnyöket és hátrányokat látsz benne?
Nagyon sokat lehet tanulni nem csak szakmailag, hanem emberileg is. Az elmúlt 3 évben folyamatosan olyan élethelyzetekbe kerültem, amikbe valószínűleg alkalmazottként soha nem kerültem volna. Elképesztően sok munkát kell beletenni, hogy egy startup-vállalkozás sikeres legyen. Itt nem elég apránként növekedni, hanem gyorsan kell nagyot dobbantani, különben nem érdeklődnek a befektetők, és lehúzhatod a rolót. Az viszont mindent feledtet, hogy látod, ahogyan az ötletedből komoly cég épül fel.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Leesik az állad, ha megtudod, ki valójában Angelina Jolie apukája

Leesik az állad, ha megtudod, ki valójában Angelina Jolie apukája

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője