Afrikai misszió: amikor 10 dolláron múlik az élet

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Dr. Fodor Réka az élő példa arra, hogyan lehet egy gyerekkori álmot évtizedekkel később valóra váltani. Az Afréka alapítvány célja, hogy elmaradott országokba, térségekbe és katasztrófa sújtotta területekre egészségügyi missziókat szervezzen, támogasson és egészségügyi ismeretterjesztést végezzen. Rékával október közepén találkoztam először. Ekkor készítettem vele egy interjút a munkásságáról és az eddigi missziókról. Ezt az interjút a magazin január-februári számában olvashatod (jelenleg is kapható ez a szám).

Amikor beszélgettünk, már tudni lehetett, hogy mikor ez a lapszám megjelenik, Réka már vissza is tér következő missziójáról, Nigériából. Az ottani eseményekről egy előadáson mesélt december első hetében, ahonnan természetesen én sem hiányoztam. Valószínűleg lehetetlen átadni szavakkal azt, ami Nigériában történt, de azért teszek egy próbát!

Dr. Fodor Réka beszédében elmondta, hogy az országnak két arca van. Egy nagyon szép oldala, amit a boldogság, a hála, a nevetés jellemez, és van Nigériának egy sötét arca, ami a mérhetetlen szenvedésről szól.

˝Sokszor azt látom, hogyha én nem vagyok ott, és nem viszem azt a nyamvadt, 10 dolláros gyógyszert, akkor esélye sincs néhány embernek, és egyszerűen meghal.˝

Réka nem egy kórházban segített a rászorulóknak, hanem terepen dolgozott. A legnagyobb arányban égési sérültekkel volt dolga. Hogy miért?
Az előadás a "Tűzben és vízben" címet viselte, ez pedig nem véletlen. Az orvoscsapat megérkezése előtt pár nappal kiöntött a Niger folyó, és rengetegen elveszítették a házaikat, és váltak földönfutóvá. Sok volt a halott, rengeteg a sebesült, és az árvíz miatt járvány alakult ki. Akkor miért volt sok az égési sérült?

A baj csőstül jön, szokták mondani, itt pedig igencsak helytállónak tűnik ez a mondás. Az árvíz mellett a városban egy hatalmas robbanás is történt. Két tartálykocsi robbant fel, a lángok pedig a csatornarendszeren át terjedtek, így több épület is berobbant.
De általánosságban is rengeteg az égési sérült Nigériában, hiszen a szegénység miatt gáz helyett olcsóbb vegyületeket használnak a főzéshez. Az viszont kiszámíthatatlanul reagál a hőmérsékletre, és gyakran berobban. Ezek a sérültek sok esetben gyerekek, akik a konyhában ˝serénykedtek˝ és nem bántak elég óvatosan a ˝tűzhellyel˝. Így rengeteg a háztartási baleset. Antibiotikummal és kötszerrel könnyen felépülnek a sérültek, viszont ha ezekből az eszközökből hiány van, nincs esély az ellátásra. Nincs társadalombiztosítás, nem magától értetődő az egészségügyi ellátás.

Beszéljünk az AIDS-ről

Az AIDS az egyetlen betegség Afrikában, amire ingyenes a terápia. A szűrés kb. 2 dollárba kerül, az orvosok kiszűrik az AIDS-t, és azonnal küldhetik a beteget – ha még tünetmentes is – a kezelésre. A legnagyobb probléma azonban, hogy nem felvilágosultak a betegséggel kapcsolatban az emberek.

˝Volt, akit diagnosztizáltunk, mondtuk neki, hogy lehetősége van az ingyenes kezelésre. De nem volt hajlandó elhinni, hogy AIDS-es. Azt mondta, megmérgezték.˝

Ezért több kamionnyi gyógyszer áll bontatlanul, mivel nem megfelelő a felvilágosítás, általában nincs lehetőség a szűrésre. Nem lehet meggyógyítani az AIDS-t, de ha valaki élete végéig kap kezelést, akkor már két hét után nem fertőz. Így, ha például a betegnek gyereke születik, az nem lesz HIV-pozitív az anyától.

Hogyan folyik a rendelés?

Egy nap kb. 200-250 beteget láttak el Rékáék, hiszen mire odaérnek, elterjed a hírünk. Jönnek a fehér orvosok, akik ingyen gyógyítanak. Az ingyenesség pedig nagy szó. Cserébe az emberek nagyon türelmesek.

˝Itthon a 15. kerületben dolgozom. Ha ott valakinek másfél órát kell várnia, akkor már hallom a nemtetsző duruzsolást. Afrikában sokan három napon keresztül vártak. Csendben. Utána pedig végtelenül hálásak, ha hozzájutnak valamilyen terápiához. Volt egy maláriás hölgy, akinek három hónapig nem volt pénz a kezelésére. Három nap alatt meggyógyult, 10 dolláron múlt. ˝

Réka gyorsan rájött, hogy egyedül nem tudja ellátni a rengeteg beteget, ezért a helyiekből verbuvált egy csapatot, akik segítették a munkáját. Így 150-200 beteget is el tudott látni egy nap alatt.

Az afrikai férfi, aki a magyarokért imádkozik

Tóbiás történetét már biztosan hallották, akik nyomon követik az Afréka alapítvány munkásságát. A férfi heteken át feküdt abban a kórházban, ahol Réka dolgozott. Súlyos veseelégtelensége volt, és sajnos nem meglepő, hogy nem volt pénz a kezelésére. Az alapítványon keresztül ismerkedtek meg a férfi történetével Magyarországon, majd rövid idő alatt össze is gyűjtötték a kezeléséhez szükséges pénzt.

˝Nagyon szkeptikus voltam, hiszen tudtam, hogy nem egy kezelésre lesz szüksége, ez egy életen át tartó küzdelem. Képzelhetitek mennyire meglépődtem, amikor visszamentem Afrikába és megláttam, hogy szinte teljesen felépült. Eljött hozzám és megköszönte, hogy meggyógyítottuk. Elmondta, hogy minden nap imádkozik a magyarokért, akik megmentették az életét!˝

Rögtönzött műtét a semmi közepén

Biztosan bosszankodtál már azon, hogy még Magyarországon sem egyszerű eljutni egy CT-re. Mivel drága. Még fejlett európai országok sem dobálóznak ilyen vizsgálatokkal. Nem nehéz kitalálni, hogy ezt alapul véve milyen nehéz lehet Afrikában eljutni CT-re.
Egy nap Réka egy hetek óta tartó fejfájásra panaszkodó férfit vizsgált. Ő maga sem tudja, hogy miért – talán egy fentről jövő sugallatnak köszönhetően – kiszaladt a száján, hogy CT-t kellene csináltatni. Ahogy kimondta, máris bánta, hiszen tudta, hogy nincs rá pénz. Több mint 100 dollárba került, így Rékának olyan bűntudata volt, hogy eldöntötte másnap ki is fizeti. De a vizsgálat megdöbbentő eredményt mutatott, a férfit azonnal meg kellett műteni. De, hogyan?

˝Én nem vagyok sebész. Dr. Csókay András virtuálisan diagnosztizálta a beteget és elintézte, hogy egy agysebész barátja, egy másik államból elutazzon hozzánk, és megműtse a beteget. Így találkozott a két misszió. Én pedig csak imádkoztam a műtőben. A beteg utána jó barátom lett, sokat hálálkodott nekem. Mondtam neki, hogy én aztán semmit nem csináltam…˝

Lehet, hogy nem Réka műtötte meg James-t, de ha ő nincs ott, a műtét sosem valósult volna meg. Nem csak James, nagyon sokan mások is köszönhetik neki az életet. Ezt a sok történetet, nehézséget és sikert Réka minden alkalommal elmesélte családjának, most először pedig ők maguk is megtapasztalhatták az élményeket. Réka férje, Greguss Sándor, és nagyobbik lánya, Greguss Anna először jártak Afrikában.

De hogyan éli meg a missziót egy 16 éves lány?

Anna azért csatlakozott édesanyjához, hogy fotókat, videós anyagokat gyártson az alapítvány számára, azonban már az első nap rájött, hogy egyáltalán nem ússza meg ennyivel.

Az első nap elmentek felmérni az égési sérültek helyzetét, de mindaddig amíg be nem lépett a ˝kórterembe˝ fel sem fogta igazán, hogy mivel fog szembesülni.

˝Előtte szinte még kórházban sem nagyon jártam. De azt azonnal láttam, hogy borzalmasak a körülmények. Egy zöld lepel alatt feküdt egy nő. Testének több mint 50 százaléka megégett. A lepelre azért volt szükség, hogy megvédjék a szúnyogoktól. Amikor ezt megláttam, mondtam, hogy többet ide nem jövök. Viszont gyorsan rájöttem, hogy szükségük van rám, mivel tudok angolul, és fordíthatok nekik. ˝

Másnap már kötszerekkel felszerelkezve mentek vissza, Anna pedig segített, ahol tudott. Pedig nem akar orvos lenni, filmrendező szeretne lenni. Jegyezte meg bájosan élménybeszámolója során. Ennek ellenére a betegek kedvessége, figyelmessége motiválta, hogy segítsen. Egy égési sérült számára a kötözés maga a pokol, borzalmas fájdalmakat él át. A zöld lepel alatt fekvő, súlyos égési sérült nő azonban meglátta Annát a kötözés előtt, kedvesen mosolygott rá, és megkérdezte, hogy van. A procedúra végén megölelte.

˝Nem csináltam semmit, csak fordítottam. Mégis felfoghatatlan volt amilyen őszinteség, szeretet, és hála volt a szemükben. Nem gondoltam volna, hogy ha én szeretnék segíteni nekik, még akkor is én fogok kapni tőlük valamit.˝

Anna elmondása szerint ez volt a legjobb érzés. Amikor úgy érezte, tud segíteni másokon. Persze a sok inger után az iskolapadba nem volt egyszerű visszaülnie, és eltartott pár napig, amíg feldolgozta azt a sok ˝élményt˝, amit azért kapott, mert segített. Az viszont biztos, hogy egy életre szóló tapasztalatgyűjtés volt számára, és a jövőben is szeretne másokon segíteni.

Virtuális ˝örökbefogadás˝

Greguss Sándor elmondta, hogy fontosnak tartották, hogy árvaházakat is meglátogassanak, felmérjék, ott mire van szükség. Nagyon egyszerű dolgokra. Tisztasági szerekre, élelmiszerre, és a gyerekek taníttatásának költségeire. Négy árvaházat látogattak meg, a gyerekek 70 százaléka pedig HIV-pozitív. Már eleve így születtek, szüleiktől kapták el a betegséget. Ezek a gyerekek azonban ugyanolyan minőségű életet élhetnek, mint a teljesen egészséges emberek, ha segítünk nekik.

˝Eszünkbe jutott, hogy kiszámoljuk, mennyibe kerül egy gyerek ellátásra egy év alatt, és ezt hirdetjük meg különböző felületeken. Ezzel az összeggel egy konkrét gyermeket támogathatnak. Az adományozók láthatják, kiről van szó, nyomon követhetik az életét, fejlődését, ˝emberré válását˝. Ez egyelőre még csak egy jövőbeli elképzelés, de jó úton haladunk a megvalósítás felé.˝

A cél az lenne, hogy a támogató által a gyermek megkapja az élethez szükséges élelmiszert, ellátást, és az oktatáshoz szükséges finanszírozást. Ez nem egy egyszeri adakozás lenne, mint például egy ételosztás, hanem hosszútávú támogatás. Az oktatás jelenti a kiutat a gyerekek számára, hiszen így nem az egyik napról a másikra élnek, így lesz céljuk az életben.

AFRÉKA Nemzetközi Humanitárius Alapítvány (AFRÉKA International Humanitarian Foundation)


Számlaszám: Afréka Alapítvány 10101346-27099400-01004002

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Mennyire ismered György herceget, Sarolta hercegnőt és Lajos herceget? Teszteld le!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője