Alvásdetox 7 pontban, hogy kiegyensúlyozottabb legyél

2020.április.5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Azt már biztosan tudod, hogy sok zöldséget kell enned és gyakran kell mozognod, hogy megőrizd az egészségedet. Lehet, hogy kipróbáltál több edzéses kihívást, vagy méregtelenítő diétát különböző célokkal, hogy például hogy több energiával rendelkezz, szebb legyen a bőröd vagy összességében hosszabb és boldogabb legyen az életed. De azt sem szabad elfeledned, hogy az egészségi állapotodban a minőségi alvás is kimondottan fontos szerepet játszik.

Alvásdetox 7 pontban, hogy kiegyensúlyozottabb legyél
Fotó: Shutterstock

Az alvás már önmagában is segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, javíthatja a hangulatodat, a memóriádat, és még a súlyod kordában tartásában is támogat. Ha azonban nem alszol eleget, vagy nem pihentetően, akkor a jótékony hatások is csökkennek. Az elegendő minőségi alvásmennyiséged elérése érdekében pedig nagyon fontos, hogy méregtelenítsd az alvási rutinodat. El is mondjuk, hogyan:

Tartsd magad egy alvási ütemtervhez

A minőségi alvás egyik alappillére, hogy nagyjából minden nap ugyanabban az időpontban fekszel le, és törekszel arra, hogy ugyanakkor is kelj fel, persze ha a munkád és az egyéb fontos teendőid ezt megengedik. Minden további csak rajtad múlik! Ha elcsábulnál, és megnézel még egy részt a kedvenc sorozatodból, vagy hosszúra nyúlik egy beszélgetős este a pároddal, az persze néha belefér, de a alapvetően minden nap törekedned kell a kiegyensúlyozottságra azért, hogy valóban pihentetően tudj naponta nagyjából nyolc órát aludni.

Korlátozd este a fényeket

A sötétség automatikusan az az érzést váltja ki a testedből, hogy elérkezett az alvás ideje, és elkezdődik a szervezetedben az alvásért felelős melatonin nevű hormon termelődése. Éppen ezért fontos, hogy alvás előtt nagyjából egy órával már ne teljes lámpafénynél legyél, és lehetőleg a televíziót, a laptopodat és a mobiltelefonodat is mellőzd. Használj kisebb teret bevilágító lámpát vagy hangulatos illatgyertyákat: azon túl, hogy könnyebben fogsz elaludni, nyugodtabb is leszel, ami pedig bónusz, hogy energiát is tudsz megtakarítani.

Engedd be reggel a napfényt

Ahogy a sötétség felszabadítja a melatonint, úgy a napfény folyamatosan az éberségre ösztökéli a testedet. Legyen tehát az az első dolgod reggel, hogy felhúzod a redőnyt, egy kicsit kiszellőztetsz, és a friss levegő közelségében fogyasztod el az első kávédat vagy teádat.

Tökéletesítsd az alvási környezetedet

Az alvásod minőségét természetesen az is befolyásolhatja, hogy milyen környezetben alszol. A beszűrődő zajok, az erős fények és a kényelmetlen ágy is akadályozhatja azt, hogy megfelelően kipihend magadat. Az is bosszantó lehet, ha még ébren rálátsz az órára, ezért inkább az azzal ellentétes irányba fordulva aludj. Ami még zavaró lehet, az a szoba hőmérséklete - amennyire csak lehet, gondoskodj arról, hogy ne fázz, de ne is legyen túl meleged.

Hoppá! Az alvó pózotok elárulja, milyen a kapcsolatotok

Hoppá! Az alvó pózotok elárulja, milyen a kapcsolatotok

Ne egyél és ne fogyassz sok folyadékot lefekvés előtt

A közvetlenül a lefekvés előtti étkezés és a bőséges folyadékbevitel az elalvás előtti órákban könnyen felkavarhatja az alvással tölteni kívánt óráidat. Egy kiadós késői vacsora emésztési zavarokat okozhat, a túl sok este bevitt folyadék pedig gyakori felébredést idézhet elő. Mindezek elkerülése érdekében érdemes legalább elalvás előtt két órával kerülnöd az evést, hogy a szervezetednek legyen elegendő ideje az emésztésre, a napi szükséges folyadékbevitel döntő többségét pedig hagyd reggelre, délelőttre és délutánra.

Minimalizáld az ébren ágyban töltött idődet

Legyél őszinte magadhoz: mennyi időt töltesz ágyban fekvéssel úgy, hogy még vagy már nem alszol? Talán már veled is előfordult, hogy órákon keresztül forgolódtál az ágyadban, mert nem tudtál elaludni. Ha legalább 20 perc eltelt azóta, hogy el szeretnél aludni, de még mindig nem megy, akkor szállj ki az ágyadból, és végezz valamilyen pihentető tevékenységet, például olvass a kanapén vagy végezz pár könnyű nyújtást egy jógaszőnyegen. Ami még lényeges, hogy az ágyban ne dolgozz, ne egyél és ne is heveréssz, hanem amint felébredtél, máshol kezdj bele a napi teendőidbe, és a lustálkodást is inkább hanyagold.

Ne használd a hétvégédet alváspótlásra

Igen, nagy a kísértés hogy a hét közben elmaradt pihenést bepótold, de hidd el, az sem tesz jót az egészségednek, ha hétvégén tizenkét órát alszol, majd ismét alig csak hatot. Hidd el, ha megpróbálod tartani hétvégén is az alvási ütemtervedet, sokkal könnyebben fogod viselni a kelést munkanapokon is, és az elalvással is kevésbé valószínű, hogy lesz gondod.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője