Biztos, hogy illik a személyiségtípusodhoz a munkád? Nézd meg mi passzolna hozzád

2019.július.13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Lehet, hogy a munka megszállottja vagy de az sem kizárt, hogy minél inkább próbálod kivonni magad bizonyos feladatok alól – ez pedig attól függ, hogy milyen személyiségtípus dominál benned a munkavégzés terén. Talán még bele sem gondoltál, de nagyon is jól kategorizálhatóak az egyes típusok. Ha pedig valamelyikben magadra ismersz, sokkal hatékonyabban fogod tudni végezni a munkahelyi teendőidet, ami az egész életedre is pozitívan hathat ki. Itt az ideje hogy megtudd, te melyik típusba tartozol és miként lehetsz hatékonyabb!

Biztos, hogy illik a személyiségtípusodhoz a munkád? Nézd meg mi passzolna hozzád
Fotó: Photo by Mikayla Mallek on Unsplash

1. A reformer

Társas megoldásokban gondolkodsz, szeretsz egy biztos partnerre támaszkodni, aki megoldásokat talál a mindkettőtöket érintő problémákra. Szeretsz másoktól tanulni, belátod, ha valaki jobb nálad, de törekedsz arra, hogy te is utolérd és legalább olyan jó legyél. Mindig figyelsz az aprólékos részletekre és elkötelezett híve vagy a kiválóságnak. Tanuld meg felismerni a belső kritikus hangodat, és amikor jelez, fogd vissza magad egy kicsit. Mielőtt belevágsz egy új projektbe, tűzz ki pontos határidőket, így nem csúszol bele abba a hibába, hogy folyton halogatsz azért, mert úgy érzed, még mindig nem tökéletes, amin éppen dolgozol. Miután végeztél egy projekttel, ellenőrizd az esetleges hibákat, majd emelj ki belőle öt pozitívumot, és lépj tovább a következő feladatra. Ha pedig valaki dicséri a munkádat, higgy neki.

2. A segítő

Figyelmes vagy, folyamatosan érdeklődsz mások felől és fontosnak tartod, hogy másokkal is minden rendben legyen a környezetedben. Ha azonban a hatékonyságról van szó, akkor egy kicsit léptesd háttérbe a segítő szándékod, ne hagyd, hogy mindig csak a kiegészítő félt lássák benned! Állíts fel bizonyos határokat és ne hagyd, hogy mások miatt elterelődjön a figyelmed egy projekt során. A leghatékonyabban akkor tudsz dolgozni, ha egyedül viszel véghez egy projektet, hiszen így tud igazán szárnyalni a kreativitásod.

3. Az individualista

Akkor tudsz igazán jól dolgozni, ha inspiráltnak érzed magad. A pozitív energiáidat igyekszel befektetni a munkádba is, akkor szeretsz dolgozni, ha éppen rengeteg ötleted van. Probléma akkor merülhet fel, ha úgy érzed, lelkileg instabil vagy. Ilyenkor inkább halogatsz, és úgy érzed, a világi feladatok csak csalódást okoznak. De ne feledd, valójában akkor is képes vagy jól végezni a munkádat, ha nem érzed jól magad, sőt talán még olyan rejtett tartalékok is előjöhetnek belőled ilyenkor, amikre nem is gondoltál. Nem mellesleg, a munka igazán jó lélekterapeuta is lehet, hiszen segíthet elterelni a gondolataidat a negatív történésekről.

4. A sikerember

Mindig az a cél lebeg elsődlegesen a szemed előtt, hogy hatékony munkát végezz. Néha úgy tűnhet a környezeted számára, hogy az energiaforrásaid végtelenek és mindig nyitott vagy egy új projektre vagy lehetőségre. Ami problémát okoz számodra, hogy lelassíts, ezért gyakran túlhajtod magad. Azonban ezzel vigyázz, mert hosszú távon folyamatos stresszt, rossz teljesítmény és végül kiégést eredményezhet. Légy korrekt magaddal szemben: ismerd el, hogy senki nem képes a világ minden gondját magára venni, ezért tartsd tiszteletben a te saját határaidat is! Állítsd be az egészséges határaidat, és ne vidd túlzásba a munkát, így amit elvállalsz, azt valóban remekül fogod megvalósítani.

5. A nyomozó

Sokkal szívesebben elmélkedsz egy projekt kivitelezésén vagy elemzed azt, minthogy te magad hajtsd végre. Gyakran mondogatod magadnak, hogy produktív akarsz lenni, de valójában nem ez köt le igazán. Ennek az oka pedig az, hogy igazi nyomozó típus vagy, és inkább szeretsz kutatni és feltérképezni a dolgokat, mint hogy konkrétan cselekedj. Ez önmagában nem baj, de ne időzz túl sokat azzal, hogy felderítesz és elemzel! Tűzz ki magadnak szigorú határidőket és igyekezz annyi feladatot elvállalni, amennyi kitelik az energiáidból, mert így valóban produktív leszel.

Mi az érzelmi házimunka? És miért a nők dolga ez is? [https://www.glamour.hu/mi-az-erzelmi-hazimunka-es-miert-a-nok-dolga-ez-is-37798]

Mi az érzelmi házimunka? És miért a nők dolga ez is?

6. A lojális

Akkor érzed magad a legmagabiztosabbnak, ha nem fenyegetnek kockázati tényezők, ezért szeretsz a stabilitásra törekedni. Soha semmibe nem vágsz bele anélkül, hogy először ne mérnéd fel a kockázatokat és a jutalmakat. Az egyértelmű utasításokat is igényled. Ha valakit kineveznek melléd egy projektbe, a legjobb, ha mindenről egyeztettek és tisztázzátok az egymással szemben támasztott elvárásaitokat. Sokkal jobban fel tudsz készülni egy projekt kivitelezésére, ha biztonságban érzed magad. Amit a még jobb munkavégzésedért tehetsz, az az, hogy még részletesebben tervezed meg előre a lépéseidet de mindeközben hiszel a rutinodban is.

7. A rajongó

Lelkes típus vagy, és igazi szórakozást és kikapcsolódást jelent számodra, ha egy jó projektben vehetsz részt. A lelkesedésed mindaddig töretlen, amíg a változatosság jelen van a rád ruházott feladatokban. De ne feledd, a munkavállalásban is van egy reális határ, jó ha változatos feladatokban veszel részt, de ne vegyél több terhet a nyakadba, mint amennyi ésszerű. Mivel túlságosan ambiciózus vagy, ezért a munkára szánt időblokkok kijelölése segíthet abban, hogy ne vállalj el túl sok projektet. Amit mindenképp szerezz be a hatékonyságod érdekében, az egy jó határidőnapló.

8. A céltudatos

Élvezed, ha célokat tűzöl ki magad elé és sikeresen tudod teljesíteni a rád bízott feladatokat. Hogy a legkeményebb problémákra is képes legyél megoldást találni, mindig céltudatosan gondolkodsz. A legeredményesebben csoportban tudsz dolgozni, különösen úgy, hogy ha te vagy a vezető. De még akkor is, ha nem te irányítasz, lehetsz te a legsikeresebb feladatkivitelező, amivel felhívhatod magadra a figyelmet, így pedig idővel előrébb is léphetsz a ranglétrán. Soha ne félj másokkal együtt dolgozni, hiszen a te sikered kulcsa az együttműködésben rejlik.

9. A békeszerető

Tudod, ki kedveli a békeszeretőket? Mindenki! Ha laza személyiséggel és erős béketeremtő készségekkel rendelkezel, akkor vitathatatlanul nagyon jó csapatjátékos vagy. Néha nehezen tudod betartani a határidőket, de nem azért, mert ellene vagy a kemény munkának vagy lusta lennél. Inkább úgy gondolod, hogy azok a napjaid a leghatékonyabbak, amiket a másokkal való kapcsolatépítéssel töltesz, így néha megfeledkezel a kötelezettségeidről. Az egyik kedvenc mondatod az, hogy "majd később megcsinálom". A hatékonyságodat úgy növelheted, ha egy projektbe másokat is bevonsz, hiszen így már egy közösségért tartozol felelősséggel, nem pedig csak a saját munkádat tologatod odébb. Ami még fontos, hogy bármilyen munkát is végzel, leld benne örömöd, hiszen így lehetsz biztos abban, hogy jó úton jársz!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Undorító volt” - Anne Hathaway 10 férfival csókolózott egy castingon

„Undorító volt” - Anne Hathaway 10 férfival csókolózott egy castingon

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője