Egy innovatív ötlet megvalósításakor legritkább esetben halad minden a terv szerint

2020.augusztus.4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Pozsgai Brigitte az Unipie alapítója mesélt nekünk arról, hogyan hozott létre egy felületet, ami megkönnyíti az egyetemisták életét, valamint, hogy milyen nehézségekkel járt egy saját startup megvalósítása.

Mesélnél kicsit a vállalkozásodról?
A Unipie egy online egyetemi könyvtár, ahol bárki olvashatja és jegyzetelheti is az egyetemi tankönyveket, a laptopján, a tabletén és akár a mobilján is. Jelenleg webalkalmazásként futunk, de sötét terveink közt szerepel a mobilalkalmazás is és számos olyan funkció, ami megkönnyíti majd az egyetemisták életét.

Mi volt számodra a legnagyobb motiváció, ami miatt belevágtál?
Amikor egyetemre jártam hatalmas probléma volt, hogy kevés tankönyv volt elérhető a könyvtárban, arról pedig csak a legvadabb álmainkban mertünk gondolkozni, hogy mindez egy szép napon online is elérhető lehet. Az ötlet már az egyetemi éveim alatt megfogalmazódott bennem, de csak akkor kezdtem el dolgozni rajta, amikor egy újságcikkhez kellett volna tudományos forrást találni és ez a legnagyobb hidegben, szombat este elérhetetlennek bizonyult. Közben eszembe jutott, hogy mit kezd magával az az ember, akinek hétfő reggel sincs pénze könyvtárjegyre, vagy vonatjegyre ahhoz, hogy eljusson kölcsönözni. Szerettem volna valami új és nem mellesleg, hasznos dologba fogni és megvalósítani egyet a számtalan ötlet közül, ami még a fejemben motoszkál. Azért döntöttem emellett az ötlet mellett, mert azt láttam, hogy ugyanakkora szüksége van rá egy átlagos egyetemistának, mint egy társadalom peremére szorult, küzdeni tudó lélekkel megáldott embernek és nem mellesleg az íróknak is.

Szerinted milyen tulajdonságokkal kell mindenképp rendelkeznie annak, aki saját vállalkozást szeretne?

Az egyik lefontosabb tulajdonság a rugalmasság: amikor járatlan úton haladsz, tudnod kell alkalmazkodni mindenhez, ami az úton szemben áll veled. Rugalmasnak kell lenni akkor, amikor a piacot kutatod és akkor is, amikor egy új törvényt hoznak be, vagy új trendek kezdenek el hódítani. Főleg, ha a 18-25 éves korosztály a célcsoportod. Aki tud alkalmazkodni, annak jó eséllyel menni fog, de ez önmagában nem elég. Nagyon fontos még a kreativitás és a jó probléma megoldó képesség is. Kreatívnak kell lenni az ötlet és a termék kidolgozásánál, az üzleti kapcsolatok kialakításánál, a marketingnél és az esetleg felmerülő problémák megoldásánál is. Egy innovatív ötlet megvalósításakor legritkább esetben halad minden a terv szerint. Sokszor merülnek fel gondok, amiket hideg fejjel kell megoldani. Ha valaki hajlamos arra, hogy mást hibáztasson, vagy megijedjen csak azért, mert egy nagyobb kavics került elé az úton, annak ez annyira nem való.

Gyakorlatban hogyan zajlott a vállalkozásod elindítása?
Miután kiderült, hogy kit lehet a barátaim közül zaklatni az ötleteimmel, jelentkeztünk egy startupos inkubátor programba, ahol megtanítottak összerakni egy olyan üzleti tervet, amivel bátran ki tudunk állni egy reménybeli befektető elé. Próbálkoztunk mi is nagy cégeknél, de végül egy ismerősön keresztül találtunk három üzleti angyalt, aki be is fektetett az ötletbe. Az elején freelancer szövegíróként dolgoztam, hogy fenntartsam magam, úgyhogy sokszor zártam hajnalban az irodát, mivel a Unipie ügyeit is kellett intéznem. Akkor tudtam kizárólag a vállalkozással foglalkozni, amikor már meg lett a befektetés.

Most, hogy már belevágtál milyen előnyöket és hátrányokat látsz benne?
Sokan hiszik azt, hogy a legnagyobb előny az, hogy az ember maga gazdálkodhat az idejével. Pedig ez nem így van. Egy kezdő vállalkozásnál a cégvezető az, aki a legnagyobb szolgája a saját cégének. Egyrészt azért, mert neki a legfontosabb, hogy jól menjenek a dolgok, másrészt azért, mert nincs még pénz arra, hogy elég munkaerőt vegyen fel és a külön feladatokat külön osztályok kezeljék. Ez a feladat sok stresszel és kevés alvással jár, amit feledtet a legnagyobb előny, hogy az ember a saját álmának a megvalósításán dolgozhat és nem hobbiként űzi, hanem ténylegesen az a munkája, hogy a semmiből, valamit kreáljon, miközben rengeteget tanul az emberekről és a vállalkozói létről.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője