Ezt tudnod kellene a védőoltásokról

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Néhány napja jelent meg a hír a sajtóban, hogy két csecsemőt is szamárköhögéssel diagnosztizáltak Magyarországon. A betegség kórokozója a bordetella pertussis baktérium, amely meglehetősen gyorsan, cseppfertőzéssel vihető át egyik emberről a másikra.

Ezt tudnod kellene a védőoltásokról
Fotó: Rexfeatures

Szerencsére a szamárköhögés ellen lassan 80 éve van védőoltás, ennek ellenére a betegség nem tűnt el, újra és újra fertőzhet. Különösen csecsemőkre veszélyes, akik bele is halhatnak a szamárköhögésbe. Magyarországon jelenleg kötelező ellene a védőoltás, amelyet a tetanusszal és a diftériával egy időben, 2, 3 és 4 hónapos korban kapnak meg a babák. Ezt megelőzően azonban, amikor még egyébként is különösen sérülékeny az újszülöttek immunrendszere, még védtelenek a betegséggel szemben. Éppen ezért különösen fontos, hogy az őket körülvevő emberek oltva legyenek.

Sajnos nagyon kevesen tudják, hogy több gyermekkori kötelező oltást felnőttkorban rendszeresen ismételni kellene. Ezek közé tartozik például a szamárköhögés is, a csecsemőkorban a védőoltás által szerzett immunitás ugyanis felnőtkorra csökkenhet, így tízévente újra kellene oltatni magunkat.

Ez különösen családtervezés előtt, illetve egyes esetekben várandósság alatt lenne fontos. Erről egy remek összefoglaló is elérhető egyébként www.vacsatc.hu oldalon, ahol minden, hazánkban kötelező és ajánlott védőoltással kapcsolatos információt megtalálható. Különösen azoknak ajánlott végigböngészni, akik gyereket terveznek, ugyanis több olyan betegség is van (például bárányhimlő, rózsahimlő, influenza), amely terhesség alatt különösen veszélyes, viszont van ellene védőoltás. Mielőtt gyereket vállalnál, érdemes konzultálnod az orvosoddal (vagy egy infektológussal) arról, milyen betegségeken estél ár át, milyen oltásokat kaptál már, és melyek ellen kellene oltatnod (vagy újraoltanod) magad, hogy megvédd saját és születendő gyermeked egészségét is.

Olvastad már? Oltásellenesség és a járványok

Sajnos többeknek az a tapasztalata, hogy esetenként nem elég egyetlen orvos véleménye. Az influenza elleni védőoltástól, amelyet szakmai szervezetek kifejezetten és erősen ajánlanak várandósoknak, sok nőgyógyász még mindig tart, annak ellenére, hogy a terhesség bármelyik szakaszában probléma nélkül beadható, és nagy eséllyel előzhető meg vele, hogy a terhes anya, illetve magzata egészségét (akár spontán vetélést is okozva) károsítsa az influenza esetében gyakori magas láz, illetve a természetesen immunszupresszív állapotban lévő anyánál gyakoribb, influenza által okozott szövődmények.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője