Fontos dolgok, amiket tudnod kell a spanyol kultúráról

2021.február.28.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Melyek az első szavak, amik eszedbe jutnak a spanyolokról? Talán a bikaviadalok, a világhírű borok, vagy a futball, netán a spanyol konyha, vagy éppen a gyönyörű spanyol városok? De vajon hányan beszélnek a világon spanyolul? Mitől olyan vonzó a spanyol kultúra? Kik azok a hispanisták? Hogyan érdemes elkezdeni spanyolul tanulni?

Fontos dolgok, amiket tudnod kell a spanyol kultúráról
Fotó: Getty Images

Most megtudhatod ezekre a kérdésekre a választ! A Budapesti Cervantes Intézet vezérigazgatójával, Javier Valdivielso Odriozolával beszélgettünk!

Hányan beszélhetik körülbelül a spanyol nyelvet a világon? Hogyan fog változni várhatóan ez a szám a jövőben?

Körülbelül 500 millióan beszélik a spanyol nyelvet. A spanyol nyelv fontossága az anyanyelvűek számának demográfiai jelentőségén és nagyságán alapul Spanyolországban és Latin-Amerika országaiban. A spanyol nyelv huszonhárom ország hivatalos nyelve. A legtöbben Mexikóban beszélnek spanyolul, ezt követi az Egyesült Államok. A második alapvető szempont, amely megmagyarázza a spanyol nyelv jelentőségét az, hogy az oktatási rendszerekben gyakran tanítják első, második, vagy akár harmadik idegen nyelvként a spanyolt. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy olyan országokban, mint például Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is ez a leginkább tanult idegen nyelv. Németországban és Franciaországban pedig ez a második idegen nyelv, amit tanítanak a saját oktatási rendszerükben.

A jövőben a spanyolul beszélők száma a latin-amerikai országok demográfiai görbéjétől függ. Valamint attól, hogy két hatalmas méretű kontinensre, Afrikába és Ázsiába betör-e a nyelv.

A spanyol kultúra nagyon híres. De mik a legfontosabb, legjelentősebb különbségek a spanyol és a többi kultúra között? Mitől lehet vonzó a spanyol kultúra?

A spanyol nyelv kultúrája a művészetekben is jelentősen megmutatkozik. Széles azon országok skálája, ahol a spanyol a kulturális alkotás nyelve. Ne feledjük, hogy a spanyol nyelvű kulturális alkotáshoz tartozik a mexikói világtól kezdve, az andoki valóságon át, a spanyol nyelv Fülöp-szigeteken való kifejeződésig sok minden. Mindezek egy meglepően széles és fontos kulturális kínálatot teremtenek létre.

Ha valaki spanyolul szeretne megtanulni, neki mire érdemes figyelnie, mi legyen az első lépés?
A spanyol, mint bármely más nyelv tanulásának első lépése az, hogy küzdjük le a félelmeinket, és vágjunk bele bátran! Magyarországon a spanyol nyelvtanulás iránt érdeklődők első lépésként eljöhetnek a Cervantes Intézetbe. Itt felnőtteknek, tinédzsereknek és gyermekeknek is kínálunk tanfolyamokat. Megoldhatjuk, hogy spanyolul tanuljon már általános iskolától kezdve. De akár középiskolában, akár az egyetemen is választhatja ezt a nyelvet. Sok a lehetőség, csak annyit kell tenni, hogy meghozzuk a döntést. Egy olyan nyelv mellett dönthetünk, amely rendkívüli kulturális gazdagságot kínál. Az általunk kezelt DELE spanyol tanúsítással pedig ki tudjuk értékelni a nyelvtudást, és kiállíthatunk egy nemzetközi érvényű oklevelet is.

Milyen módszerekkel, eszközökkel és hogyan lehet a spanyol kultúrát népszerűsíteni az emberek számára?
A spanyol nyelv a világ minden területén jelen van és folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Ennek köszönhetően számos területen nőtt a spanyol kultúrára vonatkozó érdeklődés is. Ilyen például az oktatás, a kulturális és a társadalmi-politikai terület is. A legfontosabb terjesztési csatornáink a különféle digitális hálózatok, de folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kulturális lapokkal is. Valamint természetesen talán a legfontosabb; a nyitott politikát képviselő épületünk a Vörösmarty utca 32. szám alatt.

A régóta tartó koronavírus-járvány hogyan változtatta meg az intézet tevékenységét és működését?
A COVID-19 okozta vírushelyzet minden tevékenységünket komolyan érintette. Esetünkben a magyarországi Cervantes Intézet úgy döntött, hogy a spanyol tanfolyamokat online fogja megtartani, aktiválja az e-könyvtárat és digitális formában tartja meg a kulturális eseményeit és programjait.
A helyzet nem volt egyszerű, de jó tapasztalatokat szereztünk. Gyorsan kellett alkalmazkodnunk, de a Cervantes Intézet tanárai és munkatársai hamar felkészültek erre az új digitális világra. Célunk azonban az, hogy visszatérjünk a személyes tevékenységhez és a jelenléti programok megtartásához, miközben fenntartjuk az összes tevékenységünk online kínálatát is.

Kik a hispanisták és hogyan lehet az ő kutatásaikat, munkáikat segíteni?
A magyar hispanisták négy fő egyetemi tanszéken tevékenykednek. Ezek a budapesti ELTE és Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint két vidéki egyetem, a Szegedi- és a Pécsi Tudományegyetem tanszékei. A Magyar Hispanisták Szövetsége nagyon aktív a spanyol tanárképzés területén. Tagjai közösen fontos, tudományos színvonalú hispanista közösséget alkotnak.
A Cervantes Intézet állandó kapcsolatban van a hispanistákkal. "Ernesto Sabato" könyvtárunk szakkönyveivel közreműködünk, támogatjuk az írók és szakemberek jelenlétét és számos projektben együttműködünk velük.

A Cervantes intézet sokféle kulturális programot szervez. Milyen típusú programok ezek, mennyibe kerül a részvétel?
A Cervantes Intézet széles és változatos kulturális programot kínál egész évben. Saját produkcióink mellett olyan projektekkel működünk együtt a magyar közéleti és független kulturális hálózattal, amelyekben elősegítjük a spanyol ajkú világ alkotóinak jelenlétét. A kulturális tevékenységek többnyire ingyenesek, bár egyes projekteket belépődíjjal kell önfinanszíroznunk, de a célunk mindig az, hogy minél több embert elérjünk.

Szöveg: Zs. Nagy Dániel

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője