Hogyan lehetünk szolidárisabbak a válság után?

2020.május.12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az újfajta koronavírus-járvány az egész világon ember milliárdjainak az életét forgatta fel. Hosszú hetekre, hónapokra állt le az élet, minden, amit korábban természetesnek vettünk hirtelen elérhetetlenné vált. A bezártság idején átértékelődött nagyon sok minden, és szinte biztos, hogy a járvány okozta felfordulás sok változást fog hozni az életünkbe, még akkor is, ha a veszélyhelyzet után elméletileg minden visszatérhetne a régi kerékvágásba. Azonban éppen a régi kerékvágásról derült ki az elmúlt időszakban, hogy a kényelme ellenére, lehet, hogy itt az ideje letérni róla. Új sorozatunkban arra keressük a választ egy-egy téma szakértőjével, hogy milyen változásokra készülhetünk fel a járvány után.

Miklós Melindát, a Nyitottak vagyunk nonprofit szervezet ügyvezetőjét kérdeztük arról, hogyan lehetünk majd a válság után szolidárisabbak egymással?

Kerülni az ismeretlent, tartani attól, amit még nem láttunk, emberi reakció. A sok változás mellett, amin most átmegyünk, az egyik, hogy a szó szoros értelmében belelátunk sokak életébe - ez pedig az ismeretlent ismerőssé, a távolit közelivé teheti. Jó alap lehet ez a támogatóbb, kedvesebb, nyitottabb közösségek kialakításához.

Azok, akik most távmunkában dolgoznak, videóhívásokon keresztül a szó szoros értelmében beleláthatnak, milyen a kisgyerekes szülők élete, láthatják, hogy azokkal a kollégáikkal, akikre esetleg valamiért furcsán néztek korábban, mert más etnikai hátterűek, más vallásúak, vagy más szexuális orientációjúak, esetleg valamilyen fogyatékossággal élnek, sokkal több közös élményük és vonásuk van, mint gondolták volna. Talán azok is, akik nem távmunkában tartják a kapcsolatot, többet mutatnak a mindennapjaikból. Ismerősebbé válhat a világ, és hétköznapibbá válhat a sokszínűsége.

Új sorozat: Hogyan fogunk...? - Biztonságos lesz a szállásod a járvány után?

Új sorozat: Hogyan fogunk...? - Biztonságos lesz a szállásod a járvány után?

De jó tudni, hogy bár látszólag együtt vagyunk ebben a helyzetben, valójában nem ugyanúgy éljük meg. Azok számára, akik egyébként is jobb helyzetben voltak a válság előtt, könnyebb lehet átvészelni ezt az időszakot. Azok, akik korábban is elszenvedői voltak például a diszkriminációnak, még súlyosabb helyzetbe kerülhetnek.

A mostani helyzetben nyitottnak, kíváncsinak, támogatónak lenni nem csak most segíthet elviselhetőbbé tenni a hétköznapokat. Remélhetőleg sokan gazdagodunk akár csak olyan apró aha-élményekkel, beszélgetésekkel, melyek sokáig velünk maradnak, és természetesebbé teszik a kiállást, szolidaritást egymás iránt.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Friss hírek a rákbeteg Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője