Hogyan maradj télen is fitt?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A TROPICAL YOGA és Életmódközpont megálmodója, Szabó Nóra ezentúl minden héten szuper tippekkel segít neked, hogy a legjobb formádban legyél és lelkileg is feltöltődj.

Végre a téllel együtt a hó is megérkezett. Itt az idő, hogy felvegyük a meleg kabátot, sapkát, sálat, a bélelt csizmánkat és kimenjünk a szabadba. Bár a hideg időjárás nem feltétlenül mindegyikünk kedvence, korábban én sem szerettem, de ma már hiszem, hogy minden évszaknak megvan a varázsa – csak fel kell azt fedeznünk.

A hideg idő beköszöntével gyakori kifogás, hogy "ma inkább otthon maradnék", meg, hogy "fázom, nem vágyom kimozdulni", de ne hagyjuk, hogy mindig ezek hatalmasodjanak el rajtunk. Persze megvan annak is a hangulata, amikor a kedvenc takarónkba burkolózva egy meleg teával a kezünkben bentről nézzük a hóesést, de miért ne fűszereznénk meg téli napjainkat egy kis szánkózással, egy havas túrával, korcsolyázással vagy éppen síeléssel.

Télen is szükségünk van aktivitásra, éppúgy a testünknek, mint az elménknek. Hiszen a kevesebb napfény hatására fáradtabbnak, álmosabbnak érezzük magunkat. A testünk úgy reagál a sötétségre, hogy elkezd több melatonin hormont termelni, ami alvásra késztet. Így, amikor a napok rövidebbek és többet ébredünk sötétségben, akkor természetünknél fogva is kevésbé vagyunk energikusak. A munkahelyi követelmények és a családi teendők azonban nem változnak szezonálisan, így rajtunk a sor, hogy a fáradt, álmos elménket felfrissítsük. Ha szeretnéd ilyenkor is fenttartani a mentális energiáidat és fizikailag is jó kondiban maradni, akkor gyere el jógázni. Ma már számos tanulmány igazolja, hogy a jóga amellett, hogy kiváló fizikai edzés, jobban növeli az agy működését, mint a különböző aerob edzések és így segít, hogy szellemileg is fitt maradj.

A jógagyakorlás nemcsak az egészséges agyműködéshez járul hozzá, hanem nagyszerű felkészítést ad a téli sportok szerelmeseinek is. Vegyük például a síelést, amiben a fókusz és az erő éppúgy jelen van, mint a jógában. Mindkét mozgásforma megkívánja az elme koncentrációját és a test egyensúlyát. A síelésben a lejtő minden kanyara, dőlésszöge és meredeksége is folyamatos összpontosításra és alkalmazkodásra késztet és ilyenkor sokat segít, ha tudunk koncentrálni. Arról nem is beszélve, hogy a jóga remekül megerősíti és mozgékonnyá teszi azokat az izmokat, izületeket – láb, csipő, has, hát – amik a síelés élvezetéhez is elengedhetetlenek, így remek alapot is nyújthat.

Ezt olvastad már? ´Adni jobb, mint kapni´- de az egyensúlyhoz mindkettő szükséges

A megfelelő állóképesség mellett, azonban a tél nagy kívása, hogy az immunrendszerünket is folyamatosan magas szinten tartsuk. Talán nem meglepő, hogy a jóga ebben is a segítségünkre lehet. Mennyivel jobb, hogy a rendszeres gyakorlás által képes vagy természetesen úton védekezni és a testedet ellenállóvá tenni, minthogy napokat ágyban töltenél az ilyenkor gyakori influenza vírusok és baktériumok miatt.

Legyen szó tehát friss agykapacitásról, téli kondiról vagy immunerősítésről a válasz, mind ugyanaz: Gyere el és próbáld ki a jógát! Meglásd, nem fogsz csalódni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Rihanna egy életre megbánta, hogy meztelenruhát vett fel, és el is mondja, miért

Rihanna egy életre megbánta, hogy meztelenruhát vett fel, és el is mondja, miért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője